Η Τουρκία ξεκίνησε να βομβαρδίζει Κούρδους σε Ιράκ, Συρία. Βροχή από drones, πόλεμος [video]

Δείτε βίντεο από τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας σε θέσεις Κούρδων σε Συρία και Ιράκ.

Η Τουρκία ξεκίνησε τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων με επιδρομή σε βάση στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ, αλλά και εντός της Συρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιδρομή στο Ιράκ ήταν αεροπορική με τη συμμετοχή μαχητικών και drones. Παράλληλα, σύμφωνα με την Daily Sabah, το πυροβολικό της Τουρκίας εξαπέλυσε επίθεση στην πόλη Αλ- Μαλικίγια της Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Το πυροβολικό βομβάρδισε θέσεις των Κούρδων (YPG).

Daily Sabah: Η επιδρομή έγινε ενώ οι ΗΠΑ έστελναν βοήθεια

Σύμφωνα με την Daily Sabah, τα τουρκικά μαχητικά έπληξαν αργά τη Δευτέρα στόχους που συνδέονται με το PKK, ενώ περνούσαν από το συνοριακό πέρασμα Σεμέλκα, μεταξύ των Κούρδων του Ιράκ και του συριακού εδάφους που ελέγχει το YPG.

«Τα χτυπήματα έγιναν εν μέσω αποστολής αμερικανικής βοήθειας στους τρομοκράτες. Υλικό που κατέγραψε το πρακτορείο Anadolu τη Δευτέρα δείχνει τους Αμερικανούς να στέλνουν νέο στρατιωτικό εξοπλισμό στους τρομοκράτες του YPG/PKK στα ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία», αναφέρει ακόμη η τουρκική εφημερίδα που υποστηρίζει ότι η αποστολή μέσω του συνοριακού περάσματος Σεμέλκα αποτελεί απόδειξη «ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τους τρομοκράτες του YPG/PKK».

Η ανακοίνωση του υπ. Αμυνας της Τουρκίας

Το υπ. Αμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι έκανε επιδρομή στο Ιράκ και εξουδετερώθηκαν τρεις πολεμιστές του PKK.

Βίντεο: Η αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας

Στα social media κυκλοφόρησε βίντεο που φέρεται να καταγράφει τη στιγμή του βομβαρδισμού.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αεροπορική επιδρομή έγινε ένα χιλιόμετρο από το τριεθνές Τουρκίας- Συρίας- Ιράκ, σε συνοριακό πέρασμα που έχουν δημιουργήσει οι Κούρδοι του Ιράκ και εκείνοι της Συρίας, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, για τον ανεφοδιασμό των τελευταίων.

Κουρδικά ΜΜΕ και δημοσιογράφοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι η επιδρομή έγινε εντός του τουρκικού εδάφους και όχι εντός του Συριακού.

Ολλανδός ΥΠΕΞ: Ολα τα μέρη να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες

Ο Ολλανδός ΥΠΕΞ Στεφ Μπλοκ έσπευσε να εκφράσει την βαθύτατη ανησυχία του για τις αναφορές σχετικά με στρατιωτική δράση στη βορειοανατολική Συρία τονίζοντας ότι δεν πρέπει να προκληθεί περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή. «Καλώ όλα τα μέρη να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες και να προκαλέσουν περαιτέρω ανθρωπιστικές κακουχίες» κατέληξε σε ανάρτησή του στο twitter ο επικεφαλής της Ολλανδικής διπλωματίας.

Οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Τουρκία από τον εναέριο χώρο της Συρίας

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο Ραγκίπ Σοϊλού, οι ΗΠΑ απέκλεισαν τον εναέριο χώρο της βόρειας Συρίας για την Τουρκία. Η Αγκυρα αποβλήθηκε από το κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων. Πάντως, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η Τουρκία δεν είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο, αφού τα drones της και τα μαχητικά αεροσκάφη μπορούν να εξαπολύσουν χτυπήματα από την τουρκική πλευρά.

Τσαβούσογλου: Οι ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία είναι προσωρινό μέτρο

«Οι ενέργειες της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία είναι ένα προσωρινό μέτρο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού ΥΠΕΞ.

Η επικοινωνία έγινε μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία, ανοίγοντας ίσως τον δρόμο για μια τουρκική στρατιωτική επίθεση.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ στήριξε την κυριαρχία της Συρίας και εξέφρασε την αντίθεσή του σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών, όπως μετέδωσαν επίσης κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«…Ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τονίζοντας ότι η ενέργεια της Τουρκίας σε αυτή την περιοχή (στην βορειοανατολική Συρία) είναι προσωρινή», ανέφερε το ιρανικό υπουργείο.

«Ο Ζαρίφ εναντιώθηκε στη στρατιωτική δράση και αναφέρθηκε στον σεβασμό προς την εδαφική κυριαρχία της Συρίας και την εθνική της ακεραιότητα καθώς και στην ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας και την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας στη Συρία», μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.