Σχέση βόμβα για γνωστό υπουργό ΣΥΡΙΖΑ: Όνομα, εταιρείες, χρήματα

Ποιος είναι ο γνωστός υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ που εμπλέκεται σε περίεργες δοσοληψίες σύμφωνα με την Εφη,έριδα Παρασκήνιο;

O Γιάννης Δραγασάκης είναι ένα ιστορικό πρόσωπο της Αριστεράς. Για μόλις 4 ψήφους δεν έγινε γραμματέας του ΚΚΕ, το 1991, όταν, μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Φαράκου, διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος εκπροσωπώντας την Ανανεωτική Αριστερά.

Απέναντί του βρέθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία συγκέντρωσε 57 ψήφους, έναντι 53 του Γιάννη Δραγασάκη, και εξελέγη εκείνη γραμματέας του ΚΚΕ.

Σήμερα το «Π» φέρνει στην επιφάνεια μια ιστορία από το παρελθόν, που αφορά τον μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, και δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Δραγασάκης, γνωστός για την ευαισθησία του, θα απαντήσει.

Ο κ. Δραγασάκης, πέρα από την κομματική του διαδρομή, είχε και πλούσια διαδρομή ως οικονομολόγος, καθώς ανέπτυξε επαγγελματική δράση και διατέλεσε μεταξύ άλλων σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής, όπως και ο ίδιος είχε παραδεχτεί, απαντώντας σε καταγγελίες των βουλευτών της τότε Δημοκρατικής Συμπαράταξης (πρώην ΠΑΣΟΚ, νυν Κινήματος Αλλαγής) Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και Β. Κεγκέρογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πράγματι ο κ. Δραγασάκης, που τότε με αφορμή τις καταγγελίες μιλούσε για σχέδιο απαξίωσης της Τράπεζας, έλαβε ως αμοιβή το 2010 15.000 ευρώ, το 2011 45.000 ευρώ και το 2012 30.000 ευρώ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Δραγασάκης τα δήλωσε κανονικότατα στο πόθεν έσχες του, και δεν υπάρχει κάτι μεμπτό ως εδώ.

Γιάννης Δραγασάκης

Έλα όμως που από το 2013 αρχίζουν τα μυστήρια. Τότε, μια εταιρεία με την επωνυμία INTELL FINANCE A.E. φέρεται να εισπράττει το 2013 45.000 ευρώ και το 2014 άλλα 18.000 ευρώ. Και ρωτάμε τον μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: Έχει καμία σχέση με τη συγκεκριμένη εταιρεία;

Και το αναφέρουμε αυτό γιατί, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα του newsbomb.gr, στις 5 Νοεμβρίου 2016 –και το οποίο αναφερόταν σε μπλεξίματα που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και διακεκριμένος οικονομολόγος–, έτρεχε στις δικαστικές αίθουσες επειδή αγόρασε εν αγνοία του χωράφι με «μπλεγμένες» ιδιοκτησίες στον Πευκενέα Μεγάρων, χωρίς να κάνει ούτε έναν τυπικό έλεγχο τίτλων!

Εκεί μια μάρτυρας, η Α.Λ., κόρη της φερόμενης ως ιδιοκτήτριας του ακινήτου, στην κατάθεσή της υποστήριζε ότι:

«Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2009, όταν η μητέρα μου έδωσε εντολή σε συνεργείο να καθαρίσει το επίδικο ακίνητο 1800 τ.μ. Τότε, μας ενημέρωσαν ότι τους πλησίασε κάποιος και τους είπε “Γιατί το καθαρίζετε; Έχει πουληθεί”.

Εγώ τους είπα προχωράτε κανονικά και την επόμενη μέρα έγινε και το όργωμα. Έπειτα από κάποια ώρα, με παίρνει ένας κύριος. Μου λέει “γιατί καθαρίζετε το ακίνητο που αγόρασα;”. Του εξηγώ ότι μας ανήκει. Και τον ρωτάω ποιος είναι. Μου απάντησε ότι δεν έχει λόγο να μου πει ποιος είναι, αλλά ότι αυτός το αγόρασε.

Δεν μου έλεγε ποιος είναι και με παρότρυνε να πάω στη συμβολαιογράφο […] να το δω. Σε δεύτερο τηλεφώνημα, μου δήλωσε ότι είναι ο Δραγασάκης. Ξέρω ότι έχει σπίτι στην περιοχή, αλλά το είχε παραχωρήσει στην πρώην σύζυγό του και ήθελε να φτιάξει ένα δικό του».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι το κτήμα αγοράστηκε από την εταιρεία Intell Finance, ιδιοκτησίας –όπως ισχυρίστηκε– Γιάννη Δραγασάκη. «Ο Δραγασάκης γνώριζε! Όταν κάποιος θέλει να πάρει ένα ακίνητο, κάνει έρευνα! Δεν μπορεί να μην έκανε.

Πάντως, με το που αγοράστηκε το κτήμα από την εταιρεία, μπήκε μέσα ένα τροχόσπιτο και έχω μάθει ότι εκεί βρίσκεται όλο το αρχείο του Δραγασάκη. Η εταιρεία είναι ο Δραγασάκης. Εγώ έκανα αναφορά στην εισαγγελέα και ασκήθηκε δίωξη κατά της συμβολαιογράφου, η οποία “έφαγε” ποινή δύο χρόνια!».

Η εταιρεία δηλαδή, σύμφωνα με τη μάρτυρα και το δημοσίευμα, που εισέπραττε από την Τράπεζα Αττικής χιλιάδες ευρώ ήταν σε άμεση σχέση με τον κ. Δραγασάκη, που το… 2012 ήταν βουλευτής και δεν θα μπορούσε να έχει έμμισθη σχέση με την Αττικής!

Αυτό είναι το πρώτο που θα θέλαμε ο κ. Δραγασάκης να μας απαντήσει.

Υπάρχει όμως και ακόμη ένα θέμα από το παρελθόν που χρήζει διευκρινίσεων. Αυτό αφορά την εταιρεία ΣΟΛ Συμβουλευτική Ανώνυμη Εταιρεία, που ιδρύθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 2002, με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εκεί μεταξύ άλλων φιγουράρει και το όνομα του οικονομολόγου Ιωάννη Δραγασάκη, ως μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου.

Σε νεότερο ΦΕΚ με ημερομηνία 4 Απριλίου του 2003, ο κ. Δραγασάκης τοποθετείται στη ΣΟΛ Συμβουλευτική ως διευθύνων σύμβουλος.

Στις 28 Ιανουαρίου 2004 ο κ. Δραγασάκης παραιτείται και το ΔΣ της εταιρείας ομόφωνα κάνει αποδεκτή την παραίτησή του από μέλος του ΔΣ και διευθύνοντος συμβούλου.

Ο λόγος απλός και κατανοητός, μια και ο κ. Δραγασάκης εκλέγεται βουλευτής καθώς το 2000 είχε απλά διαδεχθεί ως επιλαχών, αντικαθιστώντας τη Μαρία Δαμανάκη.

Έως εδώ όλα καλά και σύμφωνα με τους τύπους.

Έλα όμως που η ΣΟΛ Συμβουλευτική τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ουκ ολίγες δουλειές χιλιάδων ευρώ (και αφού μετονομάστηκε σε Growe SOL το 2017), με αποκορύφωμα τον ορισμό της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ως επιβλέποντα εντολοδόχο για την παρακολούθηση των όρων και προϋποθέσεων της έγκρισης και της συγκέντρωσης Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου.

Το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι, με αφορμή ότι από το 2004 ο κ. Δραγασάκης είχε παραιτηθεί από το ΔΣ της ΣΟΛ ΑΕ, έχει κάποια σχέση ως μέτοχος με αυτήν ή όχι;

Και από την ώρα που ήταν επικεφαλής του υπ. Οικονομικών και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ήταν ηθικό να δίνει το ελληνικό Δημόσιο δουλειές σε μια εταιρεία της οποίας ο ίδιος ήταν ιδρυτικό μέλος;

Οποιαδήποτε εξήγηση ευπρόσδεκτη, για να μην υπάρχουν σκιές και «γκρίζες ζώνες» για τον εντιμότατο κ. αντιπρόεδρο.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.