Κοινωνικό μέρισμα 2019: Σοκ με το τελικό ποσό που θα δοθεί. Ανατροπή, ποιοι και πόσα παίρνουν

Ποιο ποσό θα δοθεί τελικά ως κοινωνικό μέρισμα 2019;

Μια μεγάλη ανατροπή προκύπτει για το κοινωνικό μέρισμα 2019, καθώς ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό. Δείτε πώς θα διαμορωθεί το ποσό και τι θα γίνει με τα 5,5 δισ. ευρώ πρωτογενούς πλεονάσματος.

Πρωτογενές πλεόνασμα 5,755 δισ. ευρώ έναντι στόχου για αποτέλεσμα 2,314 δισ. ευρώ εμφανίζει ο κρατικός προϋπολογισμός στο τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα διανείμει ένα εξίσου εντυπωσιακό υπερπλεόνασμα, ως κοινωνικό μέρισμα καθώς ο τελικός λογαριασμός της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να περιορίσει τις υπερβάσεις πλεονάσματος και τον έξτρα δημοσιονομικό χώρο στο τέλος της χρονιάς σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Οι αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα, αντίθετα με όσ περίμεναν οι ππολίτες, δεν θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, ο οποίος θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή.

Τις επόμενες ημέρες ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο πολιτικός του προϊστάμενος Χρήστος Σταϊκούρας θα έχουν στη διάθεσή τους την ανάλυση των στοιχείων του Οκτωβρίου και θα ενημερώσουν τον πρωθυπουργό προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ο δημοσιονομικός χώρος είναι κοντά στην πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού (346 εκατ. ευρώ), ποσό στο οποίο θα πρέπει να προστεθεί και ένα μέρος αδιάθετων δαπανών του αποθεματικού.

Από τον περισσευούμενο δημοσιονομικό χώρο αναμένεται επίσης πως θα καλυφθεί μεγάλο μέρος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που οφείλει το δημόσιο στη ΔEH και έχουν προσδιοριστεί σε έως 200 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν θα υπάρξει αύξηση στην έκπτωση προκαταβολής φόρου προς τις επιχειρήσεις.

Στο προσχέδιο είχαν προβλεφθεί 143 εκατ. ευρώ ως επιστροφές προκαταβολών μετά την εφάπαξ μείωσή τους από το 100% στο 95% για φέτος. Το οικονομικό επιτελείο είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιστροφών αυτών για φέτος, πιθανότητα η οποία, όμως, δεν επιβεβαιώνεται.

Ένα μέρος πάντως από το «περισσευούμενο» ποσό θα κρατηθεί ως «μαξιλάρι ασφαλείας».

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι «τα έσοδα του Οκτωβρίου ήταν υψηλότερα του μηνιαίου στόχου κατά 71 εκατ. ευρώ, ποσό που ανταποκρίνεται αυξημένο κατά τι στις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχουν αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.