Κλείδωσε το κοινωνικό μέρισμα 2019: Αυτοί πρέπει να το ξεχάσουν. Ανατροπή σε δικαιούχους και ποσά

Ποιοι θα πάρουν φέτος το Κοινωνικό μέρισμα 2019;

Η απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα καθυστερεί χαρακτηριστικά, τόσο για δικαιούχους, όσο για ποσά και κριτήρια. Ο λόγος είναι ότι τα χρήματα για το 2019 είναι ελάχιστα, σε σχέση με τις άλλες χρονιές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για το κοινωνικό μέρισμα και με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν στο υπουργείο Εργασίας να αναζητήσει εν δυνάμει δικαιούχους, η κυβέρνηση φέρεται να καταλήγει στην παροχή ενός μερίσματος μόνο σε πολύτεκνους και σε ΑμεΑ και μάλιστα με την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες πολιτών που έλαβαν κοινωνικό μέρισμα τα έτη 2016, 2017 και 2018, για φέτος θα πρέπει να το ξεχάσουν.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, δικαιούχοι του μερίσματος ήταν όλοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, ΑμεΑ κ.λπ.) όσοι είχαν εισοδήματα μέχρι 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα ενήλικο μέλος, προσαυξανόμενο για κάθε νοικοκυριό με περισσότερα του ενός μέλη, κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Επίσης υπήρχαν και περιουσιακά κριτήρια, ενώ το ύψος του μερίσματος ξεκινούσε από 200 ευρώ, και έφτανε μέχρι 1.200 ευρώ.

Φέτος δεν υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες, παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί. Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών τα διαθέσιμα είναι 436 εκατ. ευρώ, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να διανεμηθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι από το υπερπλεόνασμα θα διαφυλάξει ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, ως «απόθεμα ασφαλείας».

Κοινωνικό μέρισμα: Τι ξέρουμε για τα κριτήρια

Θα διατεθεί ένα μέρος για να καλυφθούν οι οφειλές προς τη ΔΕΗ από τις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας), που συνιστά την επιδότηση που λαμβάνει η εταιρεία ηλεκτρισμού για το κόστος ηλεκτροδότησης των απομακρυσμένων περιοχών. Η συγκεκριμένη οφειλή για το 2019 κυμαίνεται μεταξύ 150 και 200 εκατ. ευρώ.

Στα πλαίσια αυτά και με την αρνητική εξέλιξη της υστέρησης των φορολογικών εσόδων, που καταγράφεται στο δεκάμηνο, τα περιθώρια για κοινωνικό μέρισμα είναι ελάχιστα. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται συγκεκριμένες δράσεις με αποδέκτες αυστηρά επιλεγμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στις οποίες θα διανεμηθεί κοινωνικό μέρισμα οι οποίες είναι:

Οι πολύτεκνοι:

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες

Για τις συγκεκριμένες ομάδες θα τεθούν εισοδηματικά όρια, προκειμένου περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων καθώς το ποσό δεν επαρκεί για όλους.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.