Όλη η αλήθεια για κοινωνικό μέρισμα 2019: Στα 700 ευρώ το ποσό που θα δοθεί. Κριτήρια, δικαιούχοι

Ποια τα κριτήρια και ποιοι οι δικαιούχοι για το Κοινωνικό Μέρισμα 2019;

Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετράει ο χρόνος για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος 2019 καθώς όπως έγινε γνωστό, μέσα στις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί και το ποσό που θα δοθεί.

Οι δικαιούχοι θα είναι πολύτεκνοι, άνεργοι, και οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ.

Αρχίζει να ξετυλίγεται λοιπόν το κουβάρι για το κοινωνικό μέρισμα. Πολλά γράφτηκαν, πολλά ειπώθηκαν, αλλά πλέον όλα δείχνουν ότι γνωρίζουμε το περίγραμμα της σχετικής απόφασης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ έδωσε το στίγμα του, περιγράφοντας τόσο των αριθμό των δικαιούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα είναι πέριξ των 700 ευρώ. Ακόμη πάντως δεν έχει οριστικοποιηθεί το τελικό πόσο, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες και αφού προηγηθούν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με τους δανειστές. Όπως όμως όλα δείχνουν θα κινηθεί, το συνολικό ποσό πέριξ των 150 εκατ. ευρώ.

Τα πάντα ωστόσο θα τα ξεκαθαρίσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά από το Eurogroup της προσεχούς Τετάρτης με την πιθανότερη ημέρα των ανακοινώσεων την προσεχή Πέμπτη.

Να σημειωθεί ότι Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε «έτσι αποδεικνύουμε έμπρακτα την κοινωνική μας ευαισθησία», σημείωσε, βάζοντας παράλληλα τέλος στα σενάρια για επιπλέον φορολογικές ελαφρύνσεις που ακούγονταν το τελευταίο διάστημα για την αξιοποίηση του υπέρ πλεονάσματος.

Ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι 200.000 και το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Ειδικότερα διανεμηθεί σε:

Μακροχρόνια ανέργους,
Πολύτεκνες οικογένειες και
Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ.

Να σημειωθεί ότι και το 2014 είχε δοθεί μέρισμα προς τους μακροχρόνια ανέργους, αλλά και πολύτεκνες οικογένειες. Πάντως για να δοθεί το κοινωνικό μέρισμα θα υπάρχουν τόσο εισοδηματικά, όσο και περιουσιακά κριτήρια.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την οικονομική πολιτική των επόμενων ετών, έδωσε σε συνέντευξή του το ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Περιέγραψε τις παροχές ύψους ενός δισ. ευρώ που μοίρασε ήδη η κυβέρνηση, ενώ έθεσε ως επόμενη προτεραιότητα, που θα λάβει χώρα έως το 2021, τη μείωση και τη σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Επίσης δεν απέκλεισε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 και διέψευσε φορολόγηση χωραφιών.

Η καταβολή των ποσών θα είναι εφάπαξ και θα γίνει σε μετρητά, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σημειώνεται ότι από τον εφετινό δημοσιονομικό χώρο θα εξοφληθεί και μέρος των οφειλών που έχει το δημόσιο προς τη ΔΕΗ από τα επιδοτούμενα τιμολόγια των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Ιδιαίτερα έμφαση έδωσε ο υπουργός Οικονομικών στο θέμα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σημείωσε ότι η παράταση έως τον Απρίλιο του 2020 είναι η τελευταία. Και αυτό διότι υπήρξε πάρα πολύ έντονη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Κοινωνικό μέρισμα: Ο υπουργός τόνισε, ότι “υπάρχουν πολλές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και θα θέλαμε να τις ικανοποιήσουμε όλες, αλλά υπάρχουν και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί. Μία ευαίσθητη κοινωνική ομάδα είναι οι άνεργοι. Όταν το 2013 δημιουργήθηκε ένα αντίστοιχο δημοσιονομικό περιθώριο, η τότε κυβέρνηση επέλεξε να διανείμει μέρισμα στους μακροχρόνια ανέργους. «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν τους έλαβε υπόψη», ανέφερε.

Πρόσθεσε ωστόσο πως υπάρχουν πολλές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ο στόχος μας πρέπει να είναι να ενισχύσουμε με μόνιμο τρόπο αυτές τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες μέσα από μία συνεκτική πολιτική και αν μπορούμε μέσα στα περιθώρια που δημιουργούνται κάθε χρόνο να υπάρχει μία πρόσθετη στήριξη σε αυτές τις ομάδες. Σημείωσε επίσης ότι το μέρισμα πρόκειται για μία έκτακτη παροχή. Φέτος δεν περιμέναμε το τέλος της χρονιάς, επιλέξαμε να κάνουμε μία ολιστική προσέγγιση σε όλες αυτές τις κατηγορίες στήριξης που προηγήθηκαν”.

Δημοσιονομικό κενό: Αναφερόμενος ο Χρ. Σταϊκούρας στην προηγούμενη κυβέρνηση και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού τόνισε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε δημοσιονομικό κενό. Παραλάβαμε δημοσιονομικό κενό 400 εκατομμύρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε τη δυνατότητα να υπάρχει υπέρ πλεόνασμα μετά τη 13η σύνταξη.

Χτίσαμε ένα δισεκατομμύριο δημοσιονομικού περιθωρίου και μοιράσαμε. Δώσαμε επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επίδομα θέρμανσης και μείωση προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις. Πληρώσαμε επιπλέον χρηματοδότηση σε ΟΑΣΘ, νοσοκομεία και Εθνική Άμυνα. Θα διαθέσουμε επίσης στα ΕΛΤΑ και σε υπηρεσίες ΥΚΩ της ΔΕΗ».

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ επεσήμανε ότι προς το παρόν η πρόβλεψη είναι για μία δημοσιονομικά ουδέτερη κίνηση το 2020. Η εικόνα θα είναι γνωστή τον Μάιο του 2020. Έχουν βρεθεί αεροφωτογραφίες, έχουν βρεθεί νέα στοιχεία από την ΑΑΔΕ για να δούμε πώς θα φορολογήσουμε πιο δίκαια την ακίνητη περιουσία ούτως ώστε να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ διευρύνοντας τη βάση φορολογίας των ακινήτων. Στο ερώτημα αν θα μπει στα χωράφια ΕΝΦΙΑ ή συμπληρωματικός φόρος, απάντησε ότι υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να μπουν στο τραπέζι όταν θα υπάρχει εικόνα της άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής που θα τρέξει.

Υπενθύμισε ότι υπάρχει δέσμευση για επιπλέον μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ και ανέφερε ότι πιθανόν να γίνει και το 2020, αλλά η συνολική εικόνα θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη και οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το τέλος της άσκησης. “Δεσμεύομαι ότι δεν θα υπάρχει συνολική αύξηση του ΕΝΦΙΑ, το μέτρο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο”, ανέφερε. Επεσήμανε επίσης ότι “η άσκηση που διενεργούμε δεν περιλαμβάνει φορολόγηση χωραφιών”. Δεν απέκλεισε και τη μείωση φόρων σε περιοχές αν κριθεί ότι φορολογούνται υψηλά.

Σε ό,τι αφορά την συζήτηση για τα χαμηλότερα πλεονάσματα που έχει ξεκινήσει με τους δανειστές, ο Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, είναι το χαμηλό κόστος δανεισμού, το υψηλό ΑΕΠ, την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και η πιθανή χρήση των κερδών από τα ευρωπαϊκά ομόλογα για αναπτυξιακούς λόγους.

Για το θέμα των κερδών ομολόγων ανέφερε πως το πού θα οδεύσουν αυτά τα χρήματα είναι ένα αντικείμενο συζήτησης με τους θεσμούς, γιατί μέχρι τώρα το ποσό πήγαινε στο χρέος. «Εκτιμώ ότι θα το πετύχουμε», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.