Βόμβα με πρόωρες εκλογές την Άνοιξη: Πώς «κάρφωσε» τον Μητσοτάκη ο Τσίπρας, με ποιον θέλει συμμαχία

Γιατί «βλέπει» διπλές πρόωρες εκλογές την Άνοιξη ο Τσίπρας;

Διάχυτη είναι η ατμόσφαιρα στο πολιτικό σκηνικό με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να είναι πιθανό να προσφύγει στις κάλπες για να “κάψει” την απλή αναλογική.

Ο σκόπελος της εκλογής ΠτΔ μετά την ψήφιση της Α.Σακελλαροπούλου και της επικείμενης υπερψήφισης του νέου εκλογικού νόμου ίσος δείχνουν τον δρόμο για τις κάλπες που μπορεί να είναι πιο σύντομα από όσο νομίζουμε.

Άλλωστε και η σημερινή δήλωση του προέδρου του του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα από το Βήμα της Βουλής , στη συζήτηση που γίνεται για τον εκλογικό νόμο, ο οποίος θα ψηφιστεί αύριο, Παρασκευή όπου αναφέρει ότι ” η κυβέρνηση αλλάζει τώρα τον εκλογικό νόμο «ώστε να πάτε σύντομα σε μια εκλογή αναμέτρηση”.

Στην αναγκαιότητα της απλής αναλογικής επέμεινε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για την ψήφιση του εκλογικού νόμου, στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ διάκειται κατηγορηματικά αντίθετα.

Ο κ. Τσίπρας, απέδωσε στον πρωθυπουργό σχέδιο για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, εξηγώντας ότι σε αυτό οφείλεται η βιασύνη της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο στη δεδομένη χρονική συγκυρία.

Κατά τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, ως υποστήριξε κατά την ομιλία του, πρόκειται για σχέδιο που στρέφεται εναντίον των βουλευτών της Ν.Δ, απευθυνόμενος στους οποίους είπε ότι “είστε μιας χρήσεως να το ξέρετε” καθώς, ούτως ή άλλως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.

Προσκλητήρια συνεργασίας

Παραλλήλως πάντως, ο κ. Τσίπρας, επανέφερε το αφήγημα που είχε ξεδιπλώσει μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του τον περασμένο Νοέμβριο, ότι δεν θα χρειαστούν διπλές κάλπες, γιατί η συνεργασία των ‘΄προοδευτικών δυνάμεων” θα καταφέρει να συγκροτήσει Κυβέρνηση.

Επ αυτού μάλιστα απηύθυνε εμμέσως προσκλητήριο συνεργασίας στο ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας: “Η απλή αναλογική λοιπόν θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές και θα είναι η θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη των δυνάμεων της αριστεράς, καθώς και όλων των δημοκρατικών, και προοδευτικών δυνάμεων, που κατά τη γνώμη μου μπορούν, παρά τις όποιες υπαρκτές διαφορές τους, να παραμερίσουν τις συντηρητικές πολιτικές, να παραμερίσουν την κυβέρνηση της Δεξιάς του κου Μητσοτάκη και να σχηματίσουν κυβέρνηση προοδευτική”.

Στο ίδιο πλαίσιο, επιτέθηκε στην Κυβέρνηση εγκαλώντας την για έλλειμμα στρατηγικών συμμαχιών που την αποκλείει από συνεργασίες: “Με την εμμονή σας για την κατάργηση της απλής αναλογικής με το επιχείρημά μάλιστα της αδυναμίας συγκλίσεων, αποκαλύπτετε και την αμηχανία σας.

Αμηχανία για την έλλειψη πολιτικού χώρου προς τον οποίο θα μπορούσατε να συγκλίνετε. Πέραν των ακροδεξιών μορφωμάτων. Όσων υπάρχουν ήδη και όσων προκύψουν στο μέλλον”.

Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας είπε για:

Πρόωρες εκλογές

Στη πραγματικότητα δεν έχετε σοβαρά επιχειρήματα, παρά μονάχα μια λανθάνουσα εκτίμηση ¨Ότι αφού κερδίσατε τις εκλογές βασισμένοι στη πολιτική εξαπάτηση θα καταφέρετε να τις ξανακερδίσετε.

Δεν σας θεωρώ απόλυτα αφελείς ότι δεν έχετε τη στοιχειώδη επίγνωση να καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν έχει ούτε μια πιθανότητα να συμβεί αν η επόμενη φορά είναι στο τέλος της θητείας σας.

Για αυτό και αλλάζετε τον εκλογικό νόμο στην αρχή, ώστε να πάτε σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση.

Την τελευταία φορά που αυτό συνέβη, είχαμε πάλι κυβέρνηση Μητσοτάκη, του αείμνηστου.

Και τότε αποδείχτηκε ότι όποιος προσπαθεί μέσα από τον εκλογικό νόμο να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να σκάψει δήθεν το λάκκο των πολιτικών του αντιπάλων, στο τέλος πέφτει μέσα ο ίδιος και όχι ο αντίπαλος.

Άλλωστε, επαναλαμβάνω, η ιστορία διδάσκει ότι όποιος κάνει τέτοιου είδους παιχνίδια συνήθως λογαριάζει χωρίς το ξενοδόχο που εν προκειμένω είναι ο ίδιος ο λαός μας.

Απλή αναλογική- Συμμαχίες

Ακόμη και μετά την ψήφιση του παρόντος νόμου, αλλά με λιγότερες από 200 ψήφους, η επόμενη εκλογική αναμέτρηση – είτε έτσι είτε αλλιώς- θα είναι με απλή αναλογική. Όποτε και αν γίνουν οι επόμενες εκλογές, είτε τώρα είτε το Φθινόπωρο, είτε του χρόνου είτε το 23, όποτε και αν γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική.

Και άρα όπως και να έχουν τα πράγματα, περισσότεροι από το ένα τρίτο όλων από εσας κύριοι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όποτε και να γίνουν οι εκλογές και ότι και να γίνει, δε θα εκλεγείτε ξανά. Να το γνωρίζετε λοιπόν αυτό, οι περισσότεροι θα είστε μιας χρήσης.

Πόσω δε μάλλον που όσο περνάει ο καιρός και οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι οι μεγάλες προσδοκίες που απατηλώς δημιούργησε ο κος Μητσοτάκης διαψεύδονται παταγωδώς.

Ξέρω βέβαια, σας λένε κάποιοι, μη νοιάζεστε, γιατί οι επόμενες εκλογές δε θα βγάλουν κυβέρνηση και θα πάμε ξανά σε εκλογές οπότε και θα έχετε κάποια πιθανότητα να εκλεγείτε.

Οι εκλογές όμως αυτές, οι επόμενες εκλογές όποτε και αν αποφασίσετε να γίνουν, θα γίνουν με το δίκαιο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.
Και θα βγάλουν νέους συσχετισμούς δύναμης.

Και να μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης δε θα προκύψει κυβερνητική λύση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η λύση δε θα εμπεριέχει τη ΝΔ και τον κο Μητσοτάκη.

Η απλή αναλογική λοιπόν θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές και θα είναι η θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη των δυνάμεων της αριστεράς, καθώς και όλων των δημοκρατικών, και προοδευτικών δυνάμεων, Που κατά τη γνώμη μου μπορούν, παρά τις όποιες υπαρκτές διαφορές τους, να παραμερίσουν τις συντηρητικές πολιτικές, να παραμερίσουν την κυβέρνηση της Δεξιάς του κου Μητσοτάκη και να σχηματίσουν κυβέρνηση προοδευτική.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.