Οριακή η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ: Έτοιμος για την μεγάλη απόφαση ο Τσίπρας

Γιατί η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται οριακή;

Η κατάσταση εντός ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται, εκ των έσω, οριακή. Τόσο οριακή που, κατά τους πλέον προβληματισμένους, τείνει να μην αφορά πια ψηφοφόρους και κοινωνία παρά μόνον τους παροικούντες την Κουμουνδούρου.

Υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να είναι μια εικόνα που δεν συνιστά έκπληξη – ιστορικά άλλωστε κανέναν κόμμα εξουσίας δεν έχασε ποτέ εκλογές χωρίς να ζήσει την δική του, μικρότερη ή μεγαλύτερη, κρίση εσωστρέφειας. Και καμία παράταξη, ακόμη και το κραταιό ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν επανήλθε σε τροχιά διακυβέρνησης χωρίς να ανοίξει μύτη.

Όμως, ακόμη και για την αριστερά της διαρκούς ενδοσκόπησης, στον ΣΥΡΙΖΑ τα όρια φαίνονται να έχουν θολώσει. Οι συντροφικές προσυνεδριακές μάχες δεν δίνονται μόνον στο όνομα της ιδεολογικής καθαρότητας, ούτε μόνον υπέρ των κομματικών βωμών, φραξιών και συσχετισμών – ξεφεύγουν και απειλούν πια το στρατηγικό ζητούμενο που έχει θέσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας: αυτή καθ’ αυτή την συνάντηση και ζεύξη του κόμματος με τις κοινωνικές δυνάμεις που το έκαναν κυβέρνηση το 2015 και το κράτησαν στην αξιωματική αντιπολίτευση του 32% το περασμένο καλοκαίρι.

Αυτή τουλάχιστον είναι η εικόνα που εισπράττει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την μεταφέρουν συνομιλητές του. Κι αυτή την εικόνα φέρεται αποφασισμένος να σπάσει, προκαλώντας «ένα ισχυρό πολιτικό γεγονός» και απευθυνόμενος απ’ ευθείας στα μέλη του κόμματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η πρώτη πράξη αυτού του γεγονότος θα είναι η αλλαγή – προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι σε λογική «μαρκίζας», ούτε με προεδρική εντολή, αλλά με ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κόμματος που θα γίνει πριν από το συνέδριο.

Η απόφαση είναι ειλημμένη, την επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινοβραδυνή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και το βασικό σενάριο προβλέπει την διεξαγωγή του «δημοψηφίσματος» μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας iSYRIZA προκειμένου να επιλέξει η ίδια η βάση εάν πρέπει να υπάρξει προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ που θα δίνει και το στίγμα της διεύρυνσης.

Πρόκειται για την πρόταση που είχε καταθέσει δημόσια με την συνέντευξή του στο tvxs.gr ο Νίκος Παππάς στις αρχές Δεκέμβρη, έκτοτε ζυμώθηκε και ωρίμασε εν μέσω εσωκομματικών τριβών, και επικυρώθηκε οριστικά το Σαββατοκύριακο μετά από μια «καίρια», όπως περιγράφεται χαρακτηριστικά, παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα σε σύσκεψη κορυφαίων στελεχών.

Εκ των παρόντων στην σύσκεψη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Πάνος Σκουρλέτης δεν βλέπουν θετικά την προοπτική της προσθήκης στο όνομα – ο μεν πρώτος διότι, όπως και η ομάδα των «53», διακρίνει κίνδυνο ιδεολογικής και ταυτοτικής μετάλλαξης του κόμματος, ο δε δεύτερος διότι θεωρεί πως δεν είναι το όνομα που προέχει αλλά η αυτοκριτική και η αποτίμηση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Αποστάσεις κρατούν επίσης ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Νίκος Βούτσης με τους οποίους θα έχει συζητήσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες μέρες.

Ο κύβος όμως ερρίφθη και το γιατί το εξήγησε, μάλλον εύγλωττα, επίσης ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινοβραδυνή του συνέντευξη: «Εγώ», είπε, «είμαι υποχρεωμένος να συνειδητοποιήσω ότι το 36% που μας ψήφισε το 2015 και το 32% που μας στήριξε τον Ιούλιο δεν είναι όλοι ριζοσπάστες αριστεροί, ούτε όλοι πείστηκαν για την ανάγκη του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας.

Είναι ένας κόσμος που προτίμησε τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα με έντιμους πολιτικούς, ένα κόμμα έτοιμο να συγκρουστεί, και δεν πρέπει να τον αφήσουμε εξω από το ιερό – να έρχεται το εκκλησίασμα να παίρνει κερί, αλλά εμείς να είμαστε μέσα και να παίρνουμε τις αποφάσεις…»

Ηταν η απάντηση Τσίπρα στην λογική των «πεφωτισμένων» και στην κριτική για το άνοιγμα στην κεντροαριστερά και την ισότιμη αποδοχή παλαιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια απάντηση προεκτείνουν στελέχη της προεδρικής πλευράς λέγοντας ευθέως ότι στο κόμμα «υπάρχουν δυνάμεις που κρατάνε πίσω το εγχείρημα της διεύρυνσης». Για να προσθέσουν με νόημα ότι «συγκυβερνήσαμε τέσσερα χρόνια με τον Καμμένο και τώρα μας… μυρίζει ο Τζουμάκας».

Σ’ αυτό το κάδρο, η επόμενη εισήγηση που έχει ξαναμπεί στο τραπέζι είναι εκείνη της αλλαγής του καταστατικού στο συνέδριο έτσι ώστε στο μέλλον και ο πρόεδρος του κόμματος να εκλέγεται από την βάση.

Είναι μια εισήγηση που δεν έχει ακόμη κλειδώσει, αλλά επίσης ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να βλέπει θετικά. Με το σκεπτικό ότι «απαιτούνται μεγάλες τομές, ακόμη κι εάν οι μεγάλες τομές έχουν αναταράξεις»…

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.