Προειδοποίηση σοκ Ευθύμη Λέκκα: «Επίκειται μεγάλος σεισμός στην… Όσο αργεί, φοβόμαστε για το μέγεθος»

Τι προειδοποιεί ο Ευθύμιος Λέκκας μετά τον νέο μεγάλο σεισμό στην Τουρκία;

Ως απόρροια του πρόσφατου μεγάλου φονικού σεισμού των 6,8 ρίχτερ θεωρεί τον σημερινό σεισμό των 5.7 ρίχτερ στην Τουρκία ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Το ρήγμα του μεγάλου σεισμού του Ιανουαρίου κινήθηκε τελικά ανατολικά και βόρεια και όχι δυτικά όπως φοβόμασταν τόνισε ο κ. Λέκκας.

Όπως εξήγησε, η περιοχή που έγινε ο σημερινός σεισμός κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν και το Αζερμπαιτζάν είναι μια περιοχή πολύ υποβαθμισμένη με κακά κτήρια και γι’ αυτό είχαμε σοβαρές συνέπειες.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης ότι η εκτίμηση των σεισμολόγων για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη παραμένει πάντα σε ισχύ και όσο ο σεισμός αυτός αργεί να εκδηλωθεί τόσο αυξάνονται οι φόβοι για το μέγεθος του.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανακοίνωσε πως επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας του σεισμού που σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στην περιοχή των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράν και είχε μέγεθος 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC) και του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ (USGS), που κατέγραψε τη δόνηση στις 09:23 ώρα Ιράν (07:53 ώρα Ελλάδας), σε βάθος 5 χιλιομέτρων.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε πως υπάρχουν παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει.

Σύμφωνα με το κέντρο μελέτης των σεισμών του Γεωφυσικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, το επίκεντρο της δόνησης βρισκόταν στην ιρανική επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν, σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία, και το βάθος της ήταν 6 χιλιόμετρα.

Είκοσι πέντε άνθρωποι τραυματίσθηκαν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοζταμπά Χαλεντί, εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Διασώσεων. Επτά νοσηλεύονται.

Ο σεισμός είχε βάθος 5 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το EMSC.

Το δημόσιο τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT World μετέδωσε πως έγινε αισθητός σε 43 χωριά της χώρας.

Το TRT μετέδωσε πως ομάδες επιθεώρησης ζημιών εστάλησαν στην περιοχή.

Υπήρξαν επίσης αναφορές για καταρρεύσεις κτιρίων στην τουρκική πόλη Βαν.

Την ίδια ώρα το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός δείχνουν τα παρακάτω βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.