Συναγερμός στον Έβρο: Τι συμβαίνει με αμφίβια τεθωρακισμένα, τουρκικές «ειδικές δυνάμεις», χημικά [video]

Σε κατάσταση πλήρους εγρήγορσης βρίσκονται οι δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός στον Έβρο προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι νέες προσπάθειες της Τουρκίας για διάνοιξη των ελληνικών συνόρων μέσω των προσφυγικών ροών.

Σε κατάσταση πλήρους εγρήγορσης βρίσκονται οι δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός στον Έβρο προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι νέες προσπάθειες της Τουρκίας για διάνοιξη των ελληνικών συνόρων μέσω των προσφυγικών ροών.

Σχετικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης στον Έβρο, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής δήλωσε στο MEGA: «Εύκολα μπορεί να γίνει μια κλιμάκωση της κρίσης στον Έβρο· εμείς δεν το θέλουμε. Έχουμε και γνώση και ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Και με σταθερά βήματα δείχνουμε ότι δεν είμαστε εμείς εκείνοι που προκαλούμε. Κι αυτό φαίνεται. Εμείς είμαστε με σταθερότητα εκεί, χωρίς να κλιμακώνουμε».

Στον Έβρο εξι αμφίβια τεθωρακισμένα

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο Ανδρέας Ρομπόπουλος, έχουν ήδη φθάσει στα νότια του Έβρου έξι τούρκικα αμφίβια τεθωρακισμένα.

Παράλληλα, στον Έβρο αναμένεται να φθάσουν οι 1.000 Τούρκοι, τους οποίους ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού χαρακτήρισε «ειδικές δυνάμεις». Αν και βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Τούρκοι για προπαγανδιστικούς λόγους, στο μάτι των πιο έμπειρων δεν επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και σχεδιάζουν την αντίδραση στους σχεδιασμούς της Αγκυρας.

Ο Σοϊλού δήλωσε ότι οι 1.000 άνδρες θα επιτηρούν με δύο φουσκωτά στον Έβρο το ενδεχόμενο push back των προσφύγων από τις ελληνικές δυνάμεις. Ωστόσο, δεν αποκλείεται ο τουρκικός σχεδιασμός να αφορά τον καταυλισμό προσφύγων που στήνεται προκειμένου να παραμείνει ενεργή και συνεχής η προσφυγική πίεση στα ελληνικά σύνορα.

Σύμφωνα με αυτήν την εκτίμηση, οι 1.000 άνδρες δεν επαρκούν ως συνοριοφύλακες στον Έβρο, είναι όμως αρκετοί για να φρουρήσουν τη «νέα Ειδομένη» που φαίνεται ότι σχεδιάζει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, που μίλησε στην εκπομπή LIVE NEWS του MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, κληθείς να σχολιάσει την είδηση και τις προπαγανδιστικές εικόνες των Τούρκων περί αποστολής 1.000 αστυνομικών των ειδικών δυνάμεων στον Εβρο, αναφέρθηκε στη σειρά fake news εκ μέρους της Αγκυρας για να σημειώσει: «Το παρακολουθούμε, το βλέπουμε, σχεδιάζουμε για αυτό και θα το αντιμετωπίσουμε όταν θα έρθει η ώρα».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ελληνικές δυνάμεις ενισχύουν τις κατασκευές στα σύνορα, καθώς κάποια σημεία του φράχτη στις Καστανιές που δέχθηκαν ισχυρή πίεση από τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο σημείο χρειάζονται επιδιορθώσεις και ενισχύσεις.

Ανέβηκε ξανά η ένταση στα σύνορα τον Εβρο, με ξαφνική και μαζική ρίψη δακρυγόνων, αλλά και χειροβομβίδων κρότου λάμψης από την τουρκική πλευρά.

Μάλιστα όπως φάνηκε από τις εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυο στο σημείο δεν φαίνεται να υπάρχουν ομάδες μεταναστών, ούτε κάποια απόπειρα εισβολής στα ελληνικά σύνορα.
Μάλιστα μόλις οι άνδρες των ελληνικών δυνάμεων επιχειρούν να πλησιάσουν για να επιθεωρήσουν το φράχτη για κάποιο πιθανό πέρασμα, αμέσως γίνεται μαζική ρίψη δακρυγόνων από την άλλη πλευρά.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη φορά που σημειώθηκε μαζική ρίψη χημικών από τους Τούρκους ήταν σε μία προσπάθεια για δημιουργία προπετάσματος καπνού ώστε να εμποδίζει την ορατότητα των ελληνικών δυνάμεων.
Η ελληνική αστυνομία προχώρησε σε ρίψεις νερού με την αύρα Αίαντας, ενώ οι ελληνικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή καθώς δεν αποκλείεται προσπάθεια μαζικής εισβολής από χιλιάδες μετανάστες.

Αποσύρονται οι Αφγανοί, προωθούνται Σύροι

Εν τω μεταξύ, καθώς η Αγκυρα βλέπει τα σχέδιά της να πέφτουν στο κενό, μετά το αποφασιστικό κλείσιμο των ελληνικών συνόρων, και τις αποκαλύψεις ότι οι άνθρωποι που έχουν συρρεύσει στις Καστανιές δεν είναι πρόσφυγες από τη Συρία, αλλά μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Σομαλία, προχωρά σε «διορθωτικές» κινήσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA στην Αδριανούπολη έχουν πλέον προωθηθεί και κάποιοι Σύροι πρόσφυγες, ενώ αποτραβήχτηκαν από το μέτωπο οι Αφγανοί. Ακόμη κι έτσι, όμως, οι Σύροι αυτοί δεν προέρχονται από την Ιντλίμπ, αλλά βρίσκονται -κατά δήλωσή τους- περίπου πέντε έως έξι χρόνια στην Τουρκία.

Το 12ωρο από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης έως τις 18.00 το απόγευμα της Πέμπτης, στην περιοχή του Έβρου:

– Συνελήφθησαν 8 άτομα. Επτά άτομα προέρχονται από το Αφγανιστάν και 1 άτομο από τη Συρία.
– Εμποδίστηκαν 1.871 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα

Συνολικά, από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης ο απολογισμός είναι ο εξής:

– Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 36.649 περιπτώσεις
– Έχουν συλληφθεί 252 πρόσωπα

Ντοκουμέντα του τουρκικού σχεδίου για τους πρόσφυγες

Την ίδια ώρα, το φως της δημοσιότητας βλέπουν αποκαλυπτικά φωτογραφικά ντοκουμέντα από τα σύνορα, που αποδεικνύουν ότι οι τουρκικές Αρχές διευκολύνουν και παρακολουθούν βήμα – βήμα τις κινήσεις προσφύγων και μεταναστών.

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι εικόνες με περούκες που φαίνεται να χρησιμοποιούσαν μετανάστες για να μεταμφιέζονται σε γυναίκες, προκειμένου να περνούν πιο εύκολα τα σύνορα.

Οι φωτογραφίες αυτές έχουν φτάσει στα χέρια των Αρχών από τις υπηρεσίες του στρατού και τα αντικείμενα αυτά βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος. Κατά τις πληροφορίες του MEGA οι τρεις άνδρες που φορούσαν τις ισάριθμες περούκες συνελήφθησαν μόλις πέρασαν τα σύνορα.

Αλλες φωτογραφίες απεικονίζουν τους καρπούς προσφύγων οι οποίοι φορούσαν ειδικά βραχιόλια. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι αριθμοί που είναι χαραγμένοι πάνω σε αυτά τα βραχιόλια παραπέμπουν σε καταγραφή από την πλευρά της Τουρκίας, προκειμένου να διαπιστώσει πόσοι θα καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Τούρκοι χρησιμοποιούν drone, τα οποία σηκώνονται το πρωί, με στόχο να ελέγξουν που βρίσκονται οι ελληνικές δυνάμεις του στρατού και της Αστυνομίας. Στη συνέχεια από την πλευρά της Τουρκίας γίνεται ρίψη καπνογόνων, ώστε οι ελληνικές δυνάμεις να μην έχουν οπτική επαφή και τουρκικά στρατιωτικά οχήματα μοιράζουν κόφτες στους πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να κόψουν συρματοπλέγματα εκεί που είναι πιο πρόσφορο προκειμένου να περάσουν τα σύνορα.

Στεφανής: Ήμασταν προετοιμασμένοι

Σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Έβρο εκ μέρους της Τουρκίας, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής δήλωσε: «Το είχαμε δει να έρχεται από τον Νοέμβριο και είχαμε προετοιμαστεί. Είχαμε ξεκινήσει να χτίζουμε την διαφορετική κατάσταση στον Έβρο από τις 16 Δεκεμβρίου».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η Τουρκία να σχεδιάζει μια ένταση στον Έβρο, αφού δεν μπορούν να περάσουν οι πρόσφυγες, ο κ. Στεφανής επισήμανε: «Δεν φοβόμαστε, εκπαιδευόμαστε για αυτό, ξέρουμε τι κάνουμε και το αντιμετωπίζουμε ανάλογα. Εξετάζουμε τι δυνατότητες έχει ο Ερντογάν και βάσει αυτών των δυνατοτήτων σχεδιάζουμε τη δική μας αντίδραση».

«Περιμένουμε ότι θα κλιμακώσει την κατάσταση, είμαστε έτοιμοι για αυτό και ενισχυόμαστε συνεχώς» επισήμανε ο κ. Στεφανής. Ο ίδιος επισήμανε ότι η Αθήνα αναμένει αύξηση ροών στα νησιά και έχει προετοιμαστεί για αυτό.

Ο κ. Στεφανής έκανε λόγο για 68 πλοία λιμενικού και πολεμικού ναυτικού, ελικόπτερα, drones, σκάφη της Frontex και του ΝΑΤΟ, όλα εκ των οποίων έχουν συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό.

«Έχει αλλάξει η νοοτροπία μας, έχουν εκπλαγεί οι Τούρκοι»
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, ο κ. Στεφανής υπογράμμισε: «Το κυριότερο όμως είναι ότι έχει αλλάξει η νοοτροπία του προσωπικού μας. Έχουμε μια πιο επιθετική επιτήρηση και πλέον δείχνουμε σε όλους ότι δεν επιτρέπουμε να περάσουν τα σύνορά μας. Κάνουμε αποτροπές όπως και στον Εβρο. Έχουμε πλοιάρια που βλέπουν τη στάση μας και γυρίζουν πίσω.

»Έρχονται με συνοδεία τουρκικής ακτοφυλακής. Η στάση μας αποτελεί έκπληξη για τους Τούρκους. Οι Τούρκοι έχουν εκπλαγεί από την αλλαγή της αντιμετώπισής μας και στον Έβρο και τα νησιά, δεν ήταν συνηθισμένοι από αυτή τη στάση».

Σε ερώτηση για τα fake news της Τουρκίας, όπως τα πυρά κατά πρόσφυγα στα σύνορα του Έβρου, επισήμανε: «Να έχουμε πυροβολήσει εμείς μετανάστη; Ούτε μία στο εκατομμύριο. Ξεκάθαρα πράγματα. Δεν είμαστε ρατσιστές και ξενοφοβικοί, είμαστε Έλληνες και αγαπάμε την πατρίδα μας και το πλαίσιο της άμυνας που ασκούμε είναι συνταγματικό μας δικαίωμα. Κανείς δεν μπορεί να μας το αφαιρέσει».

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.