Κορωνοϊός – Μεφλοκίνη: Ποιο το νέο φάρμακο που εξετάζεται για χρήση κατά του Covid-19

Τι είναι η μεφλοκίνη που εξετάζεται για χρήση κατά του κορονοϊού;

Μετά τη χλωροκίνη, ένα ακόμη παλαιό φάρμακο κατά της ελονοσίας, η μεφλοκίνη, βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της επιστημονικής κοινότητας για την αναχαίτιση του κορωνοϊού.

Το συγκεκριμένο φάρμακο, όπως και η χλωροκίνη η οποία ήδη χορηγείται σε ασθενείς με κορονοϊό, έχει πιθανές παρενέργειες (καρδιολογικές, νευροψυχιατρικές) και τοξικότητα.

Για τη μεφλοκίνη ρωτήθηκε και ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέροντας ότι θα δοκιμαστεί και το φάρμακο αυτό, όμως έχει πιθανές παρενέργειες.

Η μεφλοκίνη (mefloquine) έχει κύρια δράση «την καταστροφή των ενδοερυθροκυτταρικών ασεξουαλικών μορφών του πλασμωδίου της ελονοσίας οι οποίες είναι παθογόνες για τον άνθρωπο».

Το φάρμακο εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1970. Σύμφωνα με έρευνες Ρώσων επιστημόνων, εμποδίζει την εκφυλιστική επίδραση που έχει η νόσος του Covid-19 στα κύτταρα.

Ειδικότερα Ρώσοι επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι έχουν δημιουργήσει ένα φάρμακο, που βασίζεται στην ανθελονοσιακή μεφλοκίνη, για τη θεραπεία ασθενών που πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τη ρωσική ιατροβιολογική υπηρεσία (FMBA) οι επιστήμονες εργάζονται σε ένα «αποτελεσματικό και ασφαλές πρόγραμμα για την πρόληψη της μόλυνσης από τον κορωνοϊό με βάση την μεφλοκίνη».

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η μεφλοκίνη σκόπιμο είναι να χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις που δεν είναι διαθέσιμα τα άλλα προτεινόμενα σχήματα, λόγω των συχνών ανεπιθύμητων ενεργειών.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.