Το μοιραίο λάθος πριν το ξέσπασμα του κορονοϊού: Η ενέργεια που καταδίκασε τις ΗΠΑ

Ποιο μοιραίο λάθος έκαναν οι ΗΠΑ σχετικά με τον κορονοϊό;

Στη δίνη του κορονοϊού βρίσκονται εσχάτως οι ΗΠΑ. Οι προβλέψεις για την πορεία του ιού στην αμερικάνικη ήπειρο είναι δυσοίωνες, ενώ μέχρι σήμερα περισσότεροι από 8 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Το ξέσπασμα της πανδημίας βρήκε απροετοίμαστες πολλές χώρες. Αρκετοί ηγέτες στον κόσμο, ανάμεσά τους και ο Ντόναλντ Τραμπ πήραν μάλλον αψήφιστα την απειλή. Κάπως έτσι θρηνούν σήμερα χιλιάδες νεκρούς ενώ τα συστήματα υγείας έχουν καταρρεύσει από τον όγκο των περιστατικών με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα σωτηρίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύουν οι «New York Times» από την στιγμή που ξέσπασε η κρίση του κορονοϊού στην Κίνα μέχρι σήμερα τουλάχιστον 430 χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν αεροπορικώς στις ΗΠΑ από την Κίνα. Περίπου 40 χιλιάδες μέσα σε δύο μήνες αφότου ξεκίνησαν οι ταξιδιωτικές οδηγίες για τη συγκεκριμένη χώρα.

Τα στοιχεία των επιβατών που ήταν διάφορων εθνικοτήτων δείχνουν ότι τον Ιανουάριο ταξίδεψαν σε Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Νέα Υόρκη, Σικάγο, Σιάτλ και Ντιτρόιτ. Χιλιάδες από αυτούς έφτασαν από τη Γουχάν, την πόλη όπου ξέσπασε πρώτα ο ιός, προτού ακόμη οι Αρχές των ΗΠΑ καταλάβουν τον κίνδυνο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επισημαίνει διαρκώς ότι οι ΗΠΑ ενήργησαν πολύ γρήγορα γιατί «κράτησαν την Κίνα μακριά». Οι «New York Times» επισημαίνουν όμως ότι σύμφωνα με τα στοιχεία όσο αποτελεσματικά κι αν ήταν τα μέτρα, ιδιαίτερα στα ταξίδια από και προς την Κίνα, περίπου 25% των ανθρώπων που νοσούν από τον ιό δεν εμφανίζουν ποτέ νοσήματα.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, πολλοί ερευνητές υποπτεύονται ότι ο κορονοϊός άρχισε να μεταδίδεται στην Αμερικάνικη ήπειρο αρκετές εβδομάδες πριν την καταγραφή του πρώτου κρούσματος στην Ουάσινγκτον στις 20 Ιανουαρίου. Στην πραγματικότητα ουδείς γνωρίζει πότε έφτασε ο ιός στις ΗΠΑ.

Όπως καταγράφουν οι «New York Times» μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου κανείς από τους επιβάτες που έρχονταν από την Κίνα δεν ελεγχόταν για τον ιό. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από τα μέσα Ιανουαρίου και μόνο για τους ταξιδιώτες από τη Γουχάν στα αεροδρόμια του Λος Άντζελες, του Σαν Φρανσίσκο και της Νέας Υόρκης. Μέχρι εκείνη την χρονική περίοδο περίπου 4 χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν στις ΗΠΑ απευθείας από τη Γουχάν σύμφωνα με τα στοιχεία.

Στο σχετικό θέμα φιλοξενούνται και συνεντεύξεις ανθρώπων που έφτασαν στις ΗΠΑ από την Κίνα το επίμαχο χρονικό διάστημα. Όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι, οι έλεγχος που τους έγινε ήταν τυπικός ενώ ελάχιστοι από αυτούς θερμομετρήθηκαν κατά την άφιξή τους.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.