Οι νεκροθάφτες της Γκάνας: Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από το διάσημο meme [φωτο]

Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από τους νεκροθάφτες της Γκάνας και το διάσημο meme;

Τα απόλυτα τρολ των social media την εποχή του κορονοϊού, οι περίφημοι νεκροθάφτες-χορευτές από την Γκάνα, κάνουν κάτι που ξεκίνησε στην Ευρώπη του Μεσαίωνα!

Το 2017, η περίφημη παρέα των Γκανέζων νεκροθαφτών έγινε viral, καθώς το BBC έκανε ένα σχετικό ρεπορτάζ για τις κηδείες τους στην αφρικανική χώρα υπό τη συνοδεία μουσικής και χορού, με αποτέλεσμα να γίνουν παγκοσμίως γνωστοί.

Το γραφείο τελετών τους, βέβαια, το είχαν ήδη αρκετά χρόνια, αλλά τότε ήταν, με την κάλυψη από το βρετανικό Μέσο, που ξέφυγαν από τα στενά όρια της πατρίδας τους.

Τρία χρόνια μετά και με αφορμή το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην εποχή του κορονοϊού, η παρέα γνωρίζει τώρα έναν δεύτερο γύρο «καταξίωσης» στα social media.

Ποια είναι, όμως, η ιστορία πίσω από το meme που κάνει θραύση;

Οι Γκανέζοι χορευτές-νεκροθάφτες, λοιπόν, δεν κάνουν κάτι πρωτότυπο, από την άποψη ότι αυτός ο ιδιαίτερος χορός ξεκινάει στην Ευρώπη του Μεσαίωνα!

Και, σωστά μαντέψατε, την περίοδο του «μαύρου θανάτου», της πανούκλας. Λεγόταν Danse Macabre στα γαλλικά ή Dance of Death στα αγγλικά. Πρόσφατα, μάλιστα, όπως κάποιοι θα γνωρίζουν, οι Ghost κυκλοφόρησαν ένα εκπληκτικό τραγούδι με αυτόν τον τίτλο (Danse Macabre) και ένα ακόμη πιο ωραίο video clip.

Τι είναι το Danse Macabre: Πρόκειται, ουσιαστικά, για έναν χορό, ο οποίος υπενθύμιζε στους ανθρώπους τη ματαιότητα της ύπαρξής τους και πόσο ανήμποροι -και ίσοι- είναι απέναντι στον θάνατο. Το είδος αυτό του χορού αποκαλύπτει την επίδραση την οποία είχε στη ζωή των ανθρώπων ο θάνατος, δεδομένου ότι τον Μεσαίωνα οι θανατηφόρες επιδημίες ήταν τόσο συχνές και τόσο καταστρεπτικές, όπως η πανώλη, που ο θάνατος είχε γίνει ένα δημοφιλές θέμα, το οποίο απασχόλησε τη φαντασία όλων των ανθρώπων, και έβρισκαν μια διέξοδο έκφρασης του φόβου τους και στον χορό.

Με την πανώλη, άλλωστε, να αφανίζει τα 2/3 του πληθυσμού της Ευρώπης, καταλαβαίνετε πως το Danse Macabre κυριάρχησε ως πολιτιστικό κίνημα για τους επόμενους αιώνες. Και μια παραλλαγή του έφτασε και στην Γκάνα τον 21ο αιώνα…

Οι βασικοί εκπρόσωποί του, πλέον, είναι οι τέσσερις νεκροθάφτες-χορευτές από την αφρικανική χώρα, που χορεύουν κρατώντας παράλληλα ένα φέρετρο. Στόχος τους, να μετατρέπουν τις κηδείες σε κάτι πιο αισιόδοξο, με δυνατή μουσική, περίπλοκες χορογραφίες και όλα αυτά πάντα με το φέρετρο στον ώμο.

Από τις αρχές του έτους, δε, όταν και η νόσος Covid-19 άρχισε να εξαπλώνεται ανησυχητικά, οι χρήστες των social media -κυρίως του Tik Tok- ξεκίνησαν να «παίζουν» βιντεάκια των τεσσάρων Γκανέζων όταν αποτύγχαναν να κάνουν κάτι. Τη στιγμή εκείνη, της αποτυχίας, πέφτει το κομμάτι ”Astronomia” των Vicetone & Tony Igy, το οποίο συνοδεύει αναρίθμητα μουσικά βίντεο που υπάρχουν στο διαδίκτυο και σχετίζονται με κάθε είδους αποτυχημένες προσπάθειες.

Οι ίδιοι, πάντως, το λένε ξεκάθαρα: «Μείνετε σπίτι, προφυλαχθείτε από τον ιό, αλλιώς θα έρθουμε να χορέψουμε για εσάς»

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.