Πανελλήνιες 2020: Πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις. «Βατερλώ» σε τέσσερα μαθήματα

Τι λένε οι εκτιμήσεις για τις βάσεις στις πανελλήνιες 2020;

Χαμηλές ήταν οι επιδόσεις των συνολικά 94.918 υποψηφίων που πήραν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις, ωστόσο, τέσσερα ήταν τα μαθήματα που έγινε «Βατερλώ».

Πρόκειται για τα Μαθηματικά όπου το 58,84% έγραψε βαθμούς κάτω της βάσης, η Ιστορία όπου οι μισοί υποψήφιοι (50,8%), δεν κατάφεραν να πιάσουν το δέκα, η Πληροφορική όπου το 44,75% επίσης έγραψε κάτω από τη βάση αλλά και η Χημεία – μάθημα στο οποίο τα θέματα είχαν κριθεί εξόχως προβληματικά – με το 48,28% να κινείται επίσης κάτω από τη βάση.

Εντυπωσιακό είναι επίσης φέτος και το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αναβαθμολογήσεων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, καθώς έφτασε στο 17,17%. Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά έγινε συνεξέταση των μαθημάτων Νεοελληνική Γλώσσα με Λογοτεχνία.

Σχετικά καλύτερες εμφανίζονται οι επιδόσεις των υποψηφίων σε Κοινωνιολογία, Βιολογία, Οικονομία και νεοελληνική Γλώσσα.

Πτώση των βάσεων αναμένεται σε σχολές του πρώτου επιστημονικού πεδίου ενώ στο δεύτερο και το τέταρτο αναμένεται να εισαχθούν όλοι οι υποψήφιοι.

Βασική επισήμανση είναι ότι επιδόσεις των υποψηφίων σε πολλά μαθήματα είναι χαμηλότερες κατά μέσο όρο συγκριτικά με πέρυσι, σε όλα τα επιστημονικά πεδία, σύμφωνα με τον Γιώργο Χατζητέγα, εκπαιδευτικό φροντιστή του ομίλου Πουκαμισάς.

Από την αξιολόγηση των στατιστικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας ανά μάθημα, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι θα υπάρξει πτώση των βάσεων στο πρώτο επιστημονικό πεδίο ανθρωπιστικών σπουδών. Δηλαδή νομικές, ψυχολογίας και φιλολογίας θα κινηθούν πτωτικά.

Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο των σχολών υγείας, το μάθημα που θα επιφέρει πτώση των βάσεων δεν είναι τελικά η χημεία αλλά η βιολογία. Συγκεκριμένα, πάνω από 18 στο μάθημα της βιολογίας είχαμε πέρυσι το 28,14% των υποψηφίων ενώ φέτος είναι μόλις το 15,21%.

Σε ο,τι αφορά το δεύτερο και το τέταρτο επιστημονικό πεδίο, οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα και με δεδομένο ότι σε αυτά τα δύο πεδία ισχύουν συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης καθώς ο αριθμός των υποψηφίων είναι οριακά ίσος με τον αριθμό των εισακτέων, αναμένεται να εισαχθούν όλοι οι υποψήφιοι υπό την προϋπόθεση ότι θα συμπληρώσουν πλήρως το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Μάθημα της χρονιάς αναδεικνύεται η γλώσσα και η λογοτεχνία στην οποία είχαμε κάτω από τη βάση το 27% των υποψηφίων, έναντι 16% πέρυσι ενώ θεαματική ήταν και η μείωση του αριθμού των αρίστων καθώς πάνω από 16 πέρυσι είχε γράψει το 21% και φέτος μόλις το 6%.

Ο κ. Χατζητέγας εφιστά την προσοχή των υποψηφίων στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών, με φθίνουσα σειρά προτίμησης, χωρίς ευθεία σύγκριση με τις βάσεις των προηγουμένων ετών.

Οι βαθμολογίες

Οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ αναρτήθηκαν σε όλα τα Λύκεια της χώρας και στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr.

Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ που διαγωνίστηκαν στις πανελλήνιες 2020 με το νέο, αλλά και με το παλαιό σύστημα μπορούν να εισέρχονται στην πλατφόρμα, να εισάγουν τον Κωδικό Υποψηφίου και τα Αρχικά Ονομαστικών έτσι ώστε να μάθουν τις βαθμολογίες που έλαβαν στα μαθήματα που διαγωνίστηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.