Κορωνοϊός: Ποια καραντίνα, τώρα ξεκινά. Νέα αυστηρά μέτρα, ρεκόρ, 1.000 κρούσματα τη μέρα

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στους λοιμωξιολόγους, καθώς ο Αύγουστος σπάει πια το ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού του Απριλίου και αναδεικνύεται ως ο χειρότερος μήνας για την Ελλαδα.

Οι λοιμωξιολόγοι που χρησιμοποιούν διάφορα μοντέλα πρόβλεψης δεν αποκλείουν μάλιστα τις επόμενες εβδομάδες να έχουμε νούμερα Ιταλίας με πάνω από 1.0000 κρούσματα κορωνοϊού τη μέρα.

Νέα αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό

Στην παράταση του μέτρου απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα προχώρησε η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.

«Το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κ.λπ., με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα επεκτείνεται έως 31-08-2020», ανέφερε η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας.

Παράταση του μέτρου περί απαγόρευσης ορθίων στα νυχτερινά μαγαζία μέχρι το τέλος Αυγούστου

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας στα τέλη Ιουλίου, σε έκτακτη ενημέρωση είχε ανακοινώσει σειρά μέτρων για την αντιμετώπισή της πανδημίας. Ανάμεσά τους και το μέτρο περί απαγόρευσης όρθιων πελατών, το οποίο ίσχυε για μία εβδομάδα. «Από Δευτέρα 3/8 έως Κυριακή 9/8, για μία εβδομάδα, υπάρχει ρητή απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα», είχε δηλώσει.

Το εν λόγω μέτρων, μετά από εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε να παραταθεί, καθώς υπάρχει ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας. Σήμερα, ανακοινώθηκαν 151 νέα κρούσματα, 84 εκ των οποίων εντοπίζονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Ακρως ανησυχητική κρίνεται πλέον η εξέλιξη της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς χθες σημειώθηκε και νέα αύξηση του ημερήσιου αριθμού των κρουσμάτων που δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ, που φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης περιοριστικών πλέον μέτρων σε τοπικό επίπεδο.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 153 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα την Πέμπτη και 151 την Παρασκευη, με τον συνολικό αριθμό όσων έχουν εργαστηριακά επιβεβαιωθεί από την αρχή της επιδημίας να ανέρχεται σε 5.123.

Οι αριθμοί κρουσμάτων αποτελούν αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας που δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί από τον αυξημένο αριθμό των εργαστηριακών εξετάσεων, πολλοί εκ των οποίων γίνονται στοχευμένα στις πύλες εισόδου της χώρας, όπου χθες εντοπίστηκαν 11 περιστατικά. Συνολικά, ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων χθες ήταν 18.

Σημειώνεται ότι υψηλότερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων είχε καταγραφεί μόνο στις 21 Απριλίου. Τότε είχαν δηλωθεί 156 κρούσματα σε μία ημέρα, εκ των οποίων όμως τα 153 αφορούσαν σε συρροή κρουσμάτων σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών.

Από την Πολιτική Προστασία ανακοινώθηκαν περιοριστικά μέτρα για το νησί του Πόρου, όπου εντοπίστηκαν 13 κρούσματα.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε για τις επόμενες δέκα ημέρες: η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 11 μ.μ. έως τις 7 π.μ., η αναστολή κάθε εκδήλωσης όπως live πάρτι, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ., απαγόρευση κάθε συνάθροισης άνω των εννέα ατόμων και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλο το νησί, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε χθες σχεδόν το 50% των κρουσμάτων: 40 στην Αττική και 38 στη Θεσσαλονίκη. Δεκατέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Λάρισα και εννέα στις Κυκλάδες, εκ των οποίων τα οκτώ αφορούν συρροή κρουσμάτων σε γνωστό μπαρ της Μυκόνου. Συνολικά 20 περιφερειακές ενότητες της χώρας ανέφεραν χθες νέα κρούσματα του κορωνοϊού. Η όλη εικόνα επιβεβαιώνει την κατάσταση διασποράς του ιού στην κοινότητα σε όλη τη χώρα.

Δεκατέσσερις ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, εκ των οποίων δύο είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών. Σχεδόν ένας στους τρεις διασωληνωμένους δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δεν έχει υποκείμενο νόσημα και είναι κάτω των 70 ετών). Ο αριθμός των ατόμων που έχουν καταλήξει λόγω της νόσου στη χώρα μας τουλάχιστον έως χθες το απόγευμα παρέμενε στους 210.

«Οι τελευταίες ημέρες είναι μέρες ανησυχίας. Διαπιστώθηκε ιδιαίτερη χαλάρωση και αύξηση των κρουσμάτων. Ομως η προστασία μας εξαρτάται και από την ατομική συνείδηση και γι’ αυτό κρίνονται απαραίτητες οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Ο ΙΣΑ, η Περιφέρεια και ο Δήμος Αλίμου υλοποιούν ειδική δράση ενημέρωσης για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας των πολιτών στις παραλίες. Η κοινή δράση αφορά τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και αντισηπτικών στους λουόμενους. Το ενημερωτικό υλικό έχει διαμορφωθεί από την επιστημονική επιτροπή του ΙΣΑ για να αξιοποιηθεί από οποιαδήποτε ενδιαφερόμενη αρχή.

Στις συστάσεις του ΙΣΑ είναι η αποφυγή των πολυσύχναστων παραλιών κολύμβησης, η τήρηση της απόστασης δύο μέτρων μέσα και έξω από το νερό, μεταξύ άγνωστων ατόμων, η χρήση μάσκας σε περίπτωση συνωστισμού στην παραλία, η αποφυγή κοινής χρήσης αντικειμένων και η συχνή απολύμανση των χεριών.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.