Κορονοϊός: «Είναι ασταμάτητος», «Αποτύχαμε» – Απογοήτευση επιστημόνων για νέα μέτρα

Πώς εκφράζουν την απαισιοδοξία τους για τον κορονοϊό οι επιστήμονες;

Απογοήτευση, θλίψη, θύμος. Μερικά μόνο από τα συναισθήματα που εκφράζουν επιστήμονες καθώς η πανδημία κορονοϊού επελαύνει στον πλανήτη -ξεπερνώντας πλέον τα 20εκατ. κρούσματα- και παράλληλα βλέπουν κυβερνήσεις και πολίτες να μην παίρνουν στα σοβαρά τον κίνδυνο που συνιστά η εξάπλωση του ιού.

″Αποτύχαμε, ως χώρα, ως κυβέρνηση, ως κοινωνία, να περάσουμε ένας σαφές μήνυμα, διάφανο” σχετικά με τους κινδύνους της πανδημίας, δηλώνει με θλίψη η Νατάλια Πάστερνακ μικροβιολόγος, που εδώ και καιρό προσπαθεί να ταρακουνήσει κυβέρνηση και πολίτες στη Βραζιλία. Τώρα η χώρα μετρά περισσότερα από 3εκατ κρούσματα και πάνω από 100.000 νεκρούς.

Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ με τα περισσότερα από 5εκατ. κρούσματα και τους σχεδόν 65.000 νεκρούς από τον κορονοϊό, επιστήμονες και γιατροί μοιάζουν εξοργισμένοι και απογοητευμένοι.

”Το θέμα έχει πολιτικοποιηθεί. Θα πρεπε να υπάρχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την αρχή για τη χρήση μάσκα προκειμένου να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας. Τώρα πια είναι πολύ αργά.

Με το κλίμα που έχει πλέον δημιουργηθεί, νομίζω πως είναι ασταμάτητη [σ.σ. η μετάδοση του ιού] και θα πεθάνουν πολλοί περισσότεροι απ′ οτι εάν η πολιτική δεν εμπλεκόταν σε θέματα υγείας”, λέει γιατρός σε νοσοκομείο αναφοράς το Γουινσκόσιν καθώς όλα τα μοντέλα δείχνουν πως η πανδημία θα σαρώσει τώρα της Μεσοδυτικές Πολιτείες.

Ήδη ”είναι ξεκάθαρο τώρα πως από την Ινδιάνα, το Οχάιο έως το Κεντάκι και το Μιζούρι αλλά και νοτιότερα στο Ιλλινόι και στο Μίσιγκαν, έχουμε σημαντική αύξηση” αναφέρει το PolicyLab του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια.

Την ίδια στιγμή τα καμπανάκια κινδύνου σημαίνουν διαρκώς τελευταία σε πολλές χώρες της Ευρώπης με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού να ακολουθεί αυξητική τάση:

Ουκρανία-1.119, Ρουμανία -1.145, Ηνωμένο Βασίλειο – 1.062, Πολωνία – 624, Βέλγιο-617 ενώ Ισπανία και Γαλλία δεν έχουν εκδώσει νέα στοιχεία για ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων.

Σημειώνεται δε πως οι αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο σκέφτονται να σταματήσουν την ενημέρωση για νέα κρούσματα και νεκρούς σε ημερήσια βάση και να υπάρχει μόνο δημοσιοποιημένη καταγραφή σε εβδομαδιαία βάση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.