Μύλος στον ΣΥΡΙΖΑ για Τσακαλώτο: Πώς τον έκραξε ο Πολάκης, στον αέρα το συνέδριο

Πώς άρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ;

Αντιδράσεις των λεγόμενων “προεδρικών” και ιδίως του Παύλου Πολάκη, προκαλεί μια -προσυνεδριακού χαρακτήρα- συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Δύσκολα τα πράγματα για την διοργάνωση του συνεδρίου.

Πρόωρη έναρξη της εσωκομματικής αντιπαράθεσης απόψεων, που αναμένεται να υπάρξει στις εσωτερικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ Αυτές θα ξεκινήσουν στο τέλος Αυγούστου και να κορυφωθούν στο ρογραμματισμένο για το Φθινόπωρο- συνέδριο του κόμματος, εφόσον όμως μπορέσει να πραγματοποιηθεί.

Μια συνέντευξη -που στην ουσία συνιστά κείμενο θέσεων- του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην εφημερίδα Εποχή, φαίνεται ότι εγείρει τα αντανακλαστικά των λεγόμενων προεδρικών. Αποτέλεσε αφορμή για να εκφραστούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην λεγόμενη «ομάδα των 53» και του «σκληρού πυρήνα» των λεγόμενων «προεδρικών». Δημόσια την θέση των τελευταίων φαίνεται να εκφράζει ο πρώην υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Ακατανόητη επιχείρηση το να μετατοπιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην συνέντευξή του αναφέρεται στην φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «το κόμμα μας είναι ένα αριστερό κόμμα που έχει ως στόχο την αλλαγή του κοινωνικοοικονομικού μοντέλου και όχι την διαχείριση του υπάρχοντος». Μάλιστα σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% και ο ΣΥΡΙΖΑ του 33% είναι προπαγανδιστική επινόηση, διχαστική και ανιστόρητη, κατασκευασμένη από ανθρώπους που αδιαφορούν ή παραποιούν την ιστορική διαμόρφωση του μεγαλύτερου κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς». Ξεκαθαρίζει επίσης ότι δεν πρέπει να τίθεται θέμα πολιτικής μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών «είναι ακατανόητη η επιχείρηση να μετατοπιστεί ιδεολογικά και προγραμματικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κεντροαριστερά. Αδιάβαστη, εμμονική και αυτοκαταστροφική. Κανείς δεν μπορεί να την υπερασπιστεί ευθαρσώς, γίνεται με μισόλογα, με σημειολογικούς χρωματισμούς αγνοώντας τις μετατοπίσεις στο εκλογικό σώμα μετά το 2010. Όπως είναι επίσης λάθος να προκαταλαμβάνεται η γνώμη και η θέληση των συνέδρων». Επίσης αφήνει ξεκάθαρη αιχμή για τα εσωκομματικά τονίζοντας πως πρέπει « η εσωκομματική δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα των μελών να μην εκχωρούνται στην ηγετική ομάδα, όσο φωτισμένη και αν είναι».

Ειδική αναφορά κάνει ο πρώην υπουργός στο θέμα των «αρμών της εξουσίας» δηλαδή την γνωστή παλιότερη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα. Αναφέρει ότι «διαβάζω την κριτική, την ακούω και από συντρόφους, τη θεωρώ επιπόλαιη. Νομίζω παρερμήνευσαν τα λόγια του Προέδρου. Εξηγούμαι, είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός αντιμετωπίζεται με κατάληψη στους θεσμούς» ζητώντας «αντικειμενική αξιολόγηση, λογοδοσία και διαφάνεια στις τοποθετήσεις». Η κριτική αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, θυμίζουμε, έρχεται μετά από προβληματισμούς που δημιούργησε εντός του ΣΥΡΙΖΑ, το περίφημη ηχητικό Παππα- Μιωνή και σε κριτική που ασκήθηκε σχετικά με το ύφος αλλά και την ουσία της προηγούμενης διακυβέρνηση.

Δυσθυμία

Όπως προκύπτει από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα η τοποθέτηση – πλατφόρμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από στελέχη που αυτό- προσδιορίζονται ως υπέρμαχοι της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. Γίνεται μάλιστα λόγος για απόπειρα μονοπώλησης των αξιών και του ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς. Τους προβληματισμούς πάντως του Ευκλείδη Τσακαλώτου φαίνεται να ενστερνίζονται και άλλα στελέχη της Κουμουνδούρου, εκτός της τάσης των «53». Παράλληλα τέτοιες απόψεις αποτελούν «κόκκινο πανί» για στελέχη που προέρχονται από την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση Πολάκη

Ο Παύλος Πολάκης, σε ανάρτησή του στο facebook ασκεί προσωπική κριτική στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την ήττα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, κυρίως για τις δαπάνες που υπήρξαν για μέτρα υπέρ των μικρομεσαίων. Αναφέρεται ειδικά στα μεσαία στρώματα λέγοντας ότι «μας γύρισαν την πλάτη γιατί μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 18 έπρεπε η ανακούφιση της να είναι άμεση και όχι απλά να θωρακίζουμε τη χώρα με 37,5 δις ,έφταναν και τα 30».

Στην ίδια λογική ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, δηλώνει πως «θέλω ένα άλλο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης τώρα που με την προσπάθεια όλων μας βγήκαμε από τα μνημόνια ,που να μην επαναλαμβάνει μόνο τη στήριξη των φτωχών αλλά και τη σοβαρή στήριξη των μικρομεσαίων ,αποσπώντας ταυτόχρονα πλούτο και ισχύ από αυτούς που έχουν τα πολλά και βγήκαν σχετικά αλώβητοι από την κρίση». Το δεύτερο στοιχείο κριτικής στην τοποθέτηση Πολλάκη αφορά το θέμα της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ αφού μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «εγώ δε θέλω μόνο να «διαφημίζουμε» το ηθικό πλεονέκτημα. Το χουμε έτσι κι αλλιώς και το αποδείξαμε! Εγώ θέλω και να τους νικήσουμε!». Επίσης τονίζει ότι «η δημοκρατία και τα δικαιώματα μόνο δεν φτάνουν».

Τέλος ο Παύλος Πολάκης κάνει αναφορά στον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Σημειώνει ότι «ήταν ο μόνος ηγέτης της αριστεράς που την κρίσιμη στιγμή που έσπαγε το προηγούμενο κοινωνικό συμβόλαιο του δικομματισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είπε το «πάμε να κυβερνήσουμε» και φτάσαμε στο 36,5% συσπειρώνοντας με το λόγο και την παρουσία του και ταξικά και πολιτικά τα κοινωνικά στρώματα των κάτω ,της νεολαίας και σοβαρού κομματιού των μεσαίων».

Συνέδριο στον αέρα

Αυτά την ίδια στιγμή που διαφαίνονται προφανείς δυσκολίες ώστε να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες οι εσωτερικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως το συνέδριό του. Αιτία είναι η πανδημία που καθιστά αντικειμενικά αλλά και πολιτικά δύσκολο το εγχείρημα.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η Ν.Δ ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιήσει καμία κομματική εκδήλωση έως το τέλος του χρόνου για λόγους υγειονομικής προστασίας, ενώ απεύθυνε ανάλογη έκκληση και στα υπόλοιπα κόμματα. Στοιχείο που σαφώς πιέζει την αξιωματική αντιπολίτευση που καλείται τους μήνες Σεπτέμβρη, Οκτώβρη ή Νοέμβρη να διοργανώσει συνέδριο που θα περιλάβει πάνω από 5000 συνέδρους και ευρύ κύμα συσκέψεων και συνεδριάσεων των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Σκουρλέτης: Είχα προτείνει συνέδριο στις αρχές του 2020

Για το θέμα αυτό αναμένεται να συγκληθεί στο τέλος Αυγούστου η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης. Για το ζήτημα τοποθετήθηκε ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ασκώντας μάλιστα κριτική. Όπως είπε «ίσως έπρεπε να μην είχαμε αφήσει και εμείς ένα τόσο μεγάλο διάστημα μετά τις εκλογές και να είχαμε ολοκληρώσει τις προσυνεδριακές μας διαδικασίες μέσα στον Δεκέμβρη, αρχές Γενάρη. Αυτή ήταν και μια προσωπική μου άποψη που είχα καταθέσει τότε στα όργανα του κόμματος.

Είχε κριθεί διαφορετικά. Τώρα βέβαια είμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα». Σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την υπευθυνότητα να μη διοργανώσει ένα συνέδριο με αντιπροσώπους από όλη την Ελλάδα τη στιγμή που θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Περί τα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου θα επανεκτιμήσουμε εάν είναι δυνατόν να γίνει μέσα στο φθινόπωρο, τους επόμενους μήνες».

Για το ίδιο θέμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «όλα αυτά πρέπει να τα συζητήσουμε συντροφικά. Και αυτό δεν γίνεται εξ αποστάσεως οπότε είναι πρόωρο να μιλήσουμε για την ημερομηνία του συνεδρίου».

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.