Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, Taxisnet: Αλλάζουν οι ημερομηνίες, πότε ανεβαίνουν, πότε οι πληρωμές

Με καθυστέρηση λίγων ημερών αναμένονται τελικά τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2020.

Συγκεκριμένα τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2020 τα περίμεναν οι φορολογούμενοι σήμερα ή το αργότερο αύριο, ωστόσο αυτό δεν αναμένεται να συμβεί τελικά, καθώς η ΑΑΔΕ βρίσκεται μπροστά σε νέα δεδομένα.

Περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι ακριτικών και μικρών ελληνικών νησιών δεν θα ξαναπληρώσουν ΕΝΦΙΑ, αρχής γενομένης από φέτος. Τα μεγαλύτερα από τα 26 νησιά , οι κάτοικοι των οποίων απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ είναι:

Φούρνοι, Άγιος Ευστράτιος, Οινούσσες, Ψαρά, Αγαθονήσι, Λειψοί, Κάσος, Καστελόριζο, Τήλος, Χάλκη, Νίσυρος, Γαύδος, Ερεικούσα, Οθωνοί και Μαθαράκι.

ΕΝΦΙΑ 2020: Πώς εκτυπώνω από το Taxisnet

Οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν την εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ 2020 και την ταυτότητα πληρωμής από τους προσωπικούς λογαριασμούς στο TAXISnet.

Για να εκτυπώσουν οι φορολογούμενοι το ποσό του φόρου που προκύπτει θα πρέπει: Nα συνδεθούν στο gsis.gr (my taxisnet – Ο λογαριασμός μου) με τους προσωπικούς τους κωδικούς (username / password) επιλέγοντας την εφαρμογή «Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)». Επιλέξτε το τρέχον έτος (2020).

Επιλέξτε την καρτέλα Πιστοποιητικά και από τις Διαθέσιμες ενέργειες την έκδοση νέου πιστοποιητικού για χρήση στο έτος 2020.

Επιλέξτε χρήση και πληκτρολογήστε τον εντεκαψήφιο Α.Τ.ΑΚ. του εμπραγμάτου δικαιώματος, για το οποίο θέλετε να εκδώσετε πιστοποιητικό.

Για κάθε Α.Τ.ΑΚ. εκδίδεται ξεχωριστό πιστοποιητικό.

Από τις διαθέσιμες ενέργειες, κάντε κλικ στην επιλογή δικαιώματος για έκδοση πιστοποιητικού.

Μπορείτε να κάνετε εκτύπωση προεπισκόπησης πιστοποιητικού, για να ελέγξετε τα στοιχεία του πιστοποιητικού πριν αυτό εκδοθεί. Επιλέξτε έκδοση πιστοποιητικού και στη συνέχεια εκτύπωση.

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φέρνει και μια ανατροπή στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ 2020 για 7,3 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Η ΑΑΔΕ πρέπει να εντοπίσει τις εξαιρέσεις που ισχύουν από φέτος και έτσι τα εκκαθαριστικά τα οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό επρόκειτο να αναρτηθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα καθυστερήσουν λίγες μέρες ακόμη και πάνε προς το τέλος του Σεπτέμβρη. Η προθεσμία εξόφλησης των δόσεων παραμένει αμετάβλητη και η πρώτη από αυτές θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι επόμενες, στο τέλος κάθε μήνα έως και τον Φεβρουάριο.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται η παραμικρή έκπτωση αλλά υπολογίζεται.

Στο βαθμό όπου δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση των ιδιοκτητών, ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν «κούρεμα» εισοδήματος λόγω της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων, θα μπορούν να συμψηφίσουν την έκπτωση φόρου που θα τους προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που τους αναλογεί.

Και φέτος χορηγείται η έκπτωση 10% – 30% στον ΕΝΦΙΑ 2020 φυσικών προσώπων που προκύπτει από την εφαρμογή των προβλεπόμενων κλιμάκων και συντελεστών.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.