Διάγγελμα Μητσοτάκη: Για πότε αναβλήθηκε λόγω σεισμού. Τι μέτρα θα ανακοινώσει

Τι μέτρα θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα που αναβλήθηκε λόγω του μεγάλου σεισμού στη Σάμο;

Η «έκρηξη» των κρουσμάτων οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να λάβει νέα στοχευμένα μέτρα.

Ωστόσο αν και το τηλεοπτικό μηνυμα του πρωθυπουργού είχε προγραμματιστεί για τις 3μ.μ αναβλήθηκε λόγω του σεισμού στη Σάμο. Οι ανακοινώσεις των μέτρων φυσικά θα γίνουν, αλλά σε καταλληλότερο χρόνο.

«Η Σάμος άντεξε. Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στο νησί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ενημερώνομαι διαρκώς για την κατάσταση και καλώ τους κατοίκους να βρίσκονται σε εγρήγορση όσο διαρκεί η μετασεισμική δραστηριότητα. Οι ανακοινώσεις για την πανδημία θα γίνουν αύριο», αναφέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο tweet του.

Δείτε την ανάρτησή του:

Αντίστοιχα αναβάλλεται και η ώρα όπου ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ενεργοποιεί η κυβέρνηση, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς θα εξειδικεύσει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, και ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης θα αναλύσει τα υγειονομικά δεδομένα.

Βασικό χαρακτηριστικό των μέτρων πάντως θα είναι η προσπάθεια αποφυγής συναθροίσεων και η μείωση των μετακινήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τα παρακάτω μέτρα:

-Καθολική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως επιδημιολογικής κατάστασης της κάθε περιοχής.

-Απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών από τις 10:00 το βράδυ, σε μία προσπάθεια να σταματήσουν ο συνωστισμός σε καταστήματα εστίασης και οι συναθροίσεις σε πλατείες κλπ

-Απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό, έτσι ώστε να μπει ένα «φρένο» στη διασπορά του κορονοϊού.

-Αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας, για να περιοριστούν οι μετακινήσεις εργαζομένων και να βελτιωθεί η κατάσταση στα ΜΜΜ, όπου πολύ συχνά παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού. Αντίστοιχα, προτείνεται από τους ειδικούς και η αύξηση της τηλεκπαίδευσης για τους φοιτητές.

-Αναστολή ερασιτεχνικών ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων.

Από τα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί, προκύπτουν όμως κάποια ερωτήματα τα οποία αναμένεται να αποσαφηνίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ανακοίνωση των μέτρων. Συγκεκριμένα:

-Συνδυαστικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών μετά τις 10:00 το βράδυ στις επιβαρυμένες περιοχές, υπάρχουν δύο διαφορετικές εισηγήσεις. Να κλείσουν όλα τα καταστήματα εστίασης ή να παραμείνουν ανοιχτά όσα μπορούν να έχουν υπηρεσία take away. Ποια εισήγηση θα υιοθετηθεί από την κυβέρνηση θα το μάθουμε από τον πρωθυπουργό.

-Για την απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό –εφόσον προκριθεί ως μέτρο– αναμένονται διευκρινίσεις. Θα είναι καθολική η απαγόρευση ή θα υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις;

-Σχετικά με την τηλεργασία, η οποία σήμερα ισχύει σε ποσοστό 40%, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να την αυξήσει. Υποτίθεται ότι αυτό θα γινόταν, καθώς το είχε ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη έως σήμερα. Πάντως για την εφαρμογή της τηλεργασίας ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό της είναι πιθανό να ανέλθει-όπου είναι εφικτό- στο 60%.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχουν ισχύ ενός μήνα, ενώ θα γίνεται συνεχής παρατήρηση των επιδημιολογικών δεδομένων και όπου κρίνεται αναγκαίο ο σχεδιασμός θα αναπροσαρμόζεται. Σε αυτό που θα επιμείνει ο πρωθυπουργός, είναι στην απόλυτη τήρηση τους από όλους, κάτι που υπογράμμισε και στο υπουργικό συμβούλιο.

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προβλέπεται να υπάρξουν επιπλέον μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων και του λιανεμπορίου, ενώ απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστεί η διασπορά και να μειωθούν τα κρούσματα, ώστε να μη χρειαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown.

Πέτσας: Νέα ενίσχυση της εργασίας

Νωρίτερα, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ενίσχυση των μέτρων στήριξης της εργασίας, επιπλέον αυτών που ήδη ισχύουν οριζόντια για όλους του κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών και μέσων ενημέρωσης.

Αυτό δήλωσε στη Βουλή, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Στέλιος Πέτσας, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογου, που ζήτησε την ενίσχυση και στήριξη των ελληνικών περιφερειακών μέσων ενημέρωσης και έκανε λόγο για κατάφορη αδικία τους στην κατανομή των κονδυλίων σχετικά με την ενημερωτική καμπάνια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Απαντώντας ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι για τη νέα ενημερωτική εκστρατεία για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, ύψους 2 εκατ. Ευρώ, η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση προχωρά το πρόγραμμα που έχει ψηφίσει η Βουλή. Όπως είπε, το πρόγραμμα αυτό θα τρέξει όλο μέσα στον Νοέμβριο και μόνο μέσα από τα κανάλια εθνικής εμβέλειας και όχι τα περιφερειακά, καθώς εκτιμάται ότι έτσι θα γίνει η καλύτερη δυνατή κάλυψη του μηνύματος με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας υπεραμύνθηκε του προηγούμενου προγράμματος ύψους 20 εκατ. ευρώ «Μένουμε ασφαλείς και μένουμε σπίτι», τονίζοντας ότι « ήταν μια έκτακτη κατάσταση, στόχος μας ήταν η μέγιστη και γρήγορη κάλυψη του μηνύματος και κυριολεκτικά η εκστρατεία αυτή έσωσε ζωές από τον κορονοϊό».

Από την πλευρά του, ο κ. Κεγκέρογλου έκανε λόγο για κατάφορη αδικία των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης, τόσο με την προηγούμενη εκστρατεία ενημέρωσης όσο και με τη νέα διαφημιστική καμπάνια σημειώνοντας ότι πήραν μόλις το 2% της χρηματοδότησης, ενώ είχαν το 26% της τηλεθέασης.

«Συμφωνούμε ότι η περίοδος της πανδημίας ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο της ενημέρωσης και βέβαια και των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο, δεν υπήρξε η ανάλογη στήριξη τους για να μπορούν επιτελέσουν τον κρίσιμο ρόλο τους. Και στην κατανομή των 20 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση αδίκησε κατάφορα τα περιφερειακά μέσα αλλά και η πρόσφατη απόφαση για κατανομή 2 εκατ. ευρώ αφορά μόνο τα εθνικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης. Θα μπορούσε η νέα καμπάνια ενημέρωσης αντί 2 εκατ. ευρώ να είναι 2,5 εκατ. ευρώ και να δινόταν και σε περιφερειακά μέσα ενημέρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου.

«Στην προηγούμενη ενημερωτική καμπάνια για την πανδημία του κορονοϊού συμμετείχαν και ραδιόφωνα, ιστοσελίδες, εφημερίδες των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης, και παρότι δεν υπήρχε η υποχρέωση για το 30% των περιφερειακών μέσων φροντίσαμε να ανέρχεται στο 26% η χρηματοδότηση προς αυτά για αναστολή εργασίας. Γενικά δεν εξυπηρετεί τα ΜΜΕ η αναστολή εργασίας γι’ αυτό από Μάρτιο και τον Απρίλιο φροντίσαμε να τύχουν των ευεργετημάτων των ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας), και τα Μέσα Ενημέρωσης. Και αυτό θα κάνουμε και τώρα στα μέτρα που θα ανακοινωθούν το απόγευμα», ανταπάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέλος ο κ. Πέτσας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει την απόφαση του ΣτΕ και ακολούθως θα εξετάσει το θέμα σχετικά με την θέσπιση του φόρου 2% των τηλεοπτικών διαφημίσεων, υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.