Τράπεζα Πειραιώς κρατικοποίηση: Ουρές στα ΑΤΜ, ανακοινώσεις και διαψεύσεις

Σωρεία ανακοινώσεων για την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ οι καταθέτες κάνουν ουρά στα ΑΤΜ για να σηκώσουν συντάξεις και αναδρομικά. Τι ισχύει;

Μια σειρά από ανακοινώσεις έκανε τις τελευταίες μέρες η Τράπεζα Πειραιώς με φόντο τα κόκκινα δάνεια, αλλά και την απόρριψη του πλάνου αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το προσωπικό της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται σε επικοινωνία με τους πελάτες προκειμένου να προσδιοριστούν οι ανάγκες τους και να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις που θα τους επιτρέψουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες και να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

H Τράπεζα Πειραιώς, πιστή στη δέσμευσή της να στηρίζει τους πελάτες της, ιδιώτες και επιχειρήσεις και λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα διευκόλυνσης των δανειοληπτών που πλήττονται από την τρέχουσα υγειονομική κρίση COVID-19, προσφέρει στοχευμένες λύσεις για την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων και παραμένει στο πλευρό τους, ιδιαίτερα μάλιστα στις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας 4.

Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε επικοινωνία με τους πελάτες προκειμένου να προσδιοριστούν οι ανάγκες τους και να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις που θα τους επιτρέψουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες.

Ανακοίνωση Τράπεζας Πειραιώς

Σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων του ηλεκτρονικού τύπου, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα πως σε διαρκή βάση αξιολογεί διάφορες επιλογές με στόχο την επιτάχυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της προς όφελος των μετόχων της.

Η Τράπεζα Πειραιώς διαβεβαιώνει ότι θα ενημερώσει αρμοδίως το επενδυτικό κοινό εάν και εφόσον ληφθούν σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με το εφαρμοστέο θεσμικό πλαίσιο».

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως οι τρεις μεγαλύτεροι μέτοχοι της Τράπεζας John Paulson, Αριστοτέλης Μυστακίδης και το αμερικανικό fund, Bienville Capital, ζητούν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 800 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως συνεδριάζει προγραμματισμένα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα αυτό.

Τράπεζα Πειραιώς κρατικοποίηση

To μεγάλο ερώτημα είναι τι θα αποφασίσει ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών, εάν θα επιτρέψει στην Τράπεζα Πειραιώς να πληρώσει τους τόκους του Cocos με μετρητά ή μετοχές.

Η τράπεζα Πειραιώς θα πληρώσει τους τόκους 164 εκατ ευρώ του Cocos του μετατρέψιμου ομολόγου ύψους 2 δισεκ. ευρώ στο πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου 2020 σε μετρητά όπως αρχικώς σχεδίαζε, με έκδοση μετοχών ύψους 164 εκατ ευρώ ή θα ενεργοποιήσει την διαδικασία ολικής μετατροπής του Cocos σε μετοχές με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ;

Ταυτόχρονα η τράπεζα Πειραιώς διαψεύδει πληροφορίες ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 26% της Πειραιώς έχει ζητήσει αύξηση κεφαλαίου 2 δισεκ. ευρώ.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα για την πληρωμή των τόκων του Cocos;

Η Πειραιώς κάθε χρόνο πληρώνει τόκους 164 εκατ ευρώ για τα 2 δισεκ. που είναι το ύψος του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές.

Με βάση την σύμβαση που αφορά το Cocos μεταξύ Πειραιώς και ελληνικού δημοσίου – ΤΧΣ η Πειραιώς έχει τις εξής επιλογές.

-Έχοντας ήδη ενεργοποιήσει την ρήτρα μη καταβολής των τόκων του Cocos δεν μπορεί δεύτερη φορά να μην καταβάλλει τόκους.
Θα υποχρεωθεί εάν αυτό συμβεί να μετατραπεί όλο το Cocos σε μετοχές με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ.
Το ΤΧΣ θα βρεθεί σε αυτή την περίπτωση να ελέγχει το 61% με 62% από 26% που ελέγχει αυτή την περίοδο των μετοχών της Πειραιώς.

Τράπεζα Πειραιώς είχε αποφασίσει να πληρώσει τους τόκους του Cocos τα 164 εκατ ευρώ δηλαδή με μετρητά στο πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου 2020, σχέδιο που είναι βασικό καθώς αυτό θέλει η διοίκηση Χρήστου Μεγάλου.

Ωστόσο για να συμβεί αυτό πέραν της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου απαιτείται και η έγκριση του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών της ΕΚΤ.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα – όχι βεβαιότητα αλλά πιθανότητα – να μην εγκρίνει την καταβολή των τόκων με μετρητά γιατί αυτά θα αφαιρεθούν από τα κεφάλαια.

Η Πειραιώς μπορεί να διαθέτει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16,1% αλλά με όρους πλήρους εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙΙ ο συνολικός δείκτης διαμορφώνεται στο 13,7% όταν προ κορωνοιού η Πειραιώς είχε ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας SREP 14,25% και αναπροσαρμόστηκε στο 11,25% λόγω του κορωνοιού.

Η Πειραιώς έχει 5,5 δισεκ. κεφάλαια και 2 δισεκ. το Cocos συνολικά 7,6 δισεκ. κεφάλαια.

-Εάν η Πειραιώς δεν πληρώσει τους τόκους με μετρητά τι επιλογές έχει;

Με βάση την σύμβαση που καθορίζει το Cocos έχει την επιλογή της έκδοσης μετοχών, δηλαδή να εκδώσει μετοχές ύψους 164 εκατ. ευρώ δηλαδή να πληρώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με μετοχές δηλαδή να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου.

Όμως το βασικό θέμα εδώ είναι ότι η έκδοση μετοχών για τα 164 εκατ με ποια τιμή θα υλοποιηθεί;

Θα είναι με την τιμή μετατροπής του Cocos τα 6 ευρώ ή την τρέχουσα τιμή;

Εάν είναι με την τρέχουσα τιμή π.χ. το ελληνικό δημόσιο – ΤΧΣ θα βρεθεί να κατέχει από 113 εκατ μετοχές της Πειραιώς ή 26% συνολικά 330 εκατ μετοχές που αναλογούν στο 50% των μετοχών που θα διαθέτει η Τράπεζα Πειραιώς περίπου 660 εκατ μετοχές μετά την έκδοση των νέων μετοχών.

Πρακτικά με 160 εκατ το ΤΧΣ θα βρεθεί από 26% στο 50%.

Εάν όμως η τιμή της έκδοσης των νέων μετοχών είναι η τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ – που είναι η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 μετά το reverse split – τότε θα εκδοθούν 27,33 εκατ μετοχές και το ΤΧΣ από 26% θα βρεθεί να ελέγχει το 30% των μετοχών της Πειραιώς.

Το ΤΧΣ δεν είναι αρνητικό να ιδιωτικοποιηθεί η τράπεζα Πειραιώς αλλά τίθενται όροι και ένας εξ αυτών είναι ότι η τράπεζα χρειάζεται πολύ περισσότερα κεφάλαια.

Μια αύξηση 2 δισεκ. είναι πολύ πιο κοντά στις ανάγκες και απαιτήσεις που ορίζονται από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο NPEs 23 δισεκ. αλλά και του χαμηλού δείκτη μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις coverage ratio NPEs στο 44%.

Η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει όπως και το αμερικανικό δημόσιο αρχικά κρατικοποίησε τις τράπεζες και ακολούθως μέσω placement ιδιωτικοποίησε τις τράπεζες (βλέπε Citigroup 2008 -2011).

Επίσης πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ιδιωτικοποίηση είναι η σωστή επιλογή αλλά δεν μπορεί μια ομάδα μετόχων να πάρουν την Πειραιώς τσάμπα γιατί περί αυτού πρόκειται.

Θα πρέπει η ανάγκη σε κεφάλαια να καλυφθεί στην πράξη και στον πυρήνα όχι μερικώς με στόχο τον έλεγχο και όχι την ολοκληρωτική εξυγίανση.

Από τις ανακοινώσεις της Τράπεζας Πειραιώς ότι δεν σχεδιάζεται άμεσα αύξηση κεφαλαίου και του ΤΧΣ ότι στηρίζει την διοίκηση Πειραιώς, υπάρχει η προοπτική της ιδιωτικοποίησης αλλά και του δημοσίου συμφέροντος εξάγεται το συμπέρασμα ότι το κράτος θέλει καλύτερους όρους… με ότι αυτό συνεπάγεται.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.