Lockdown με μεζούρα: Πώς θα δείτε αν σούπερ μάρκετ και τράπεζες είναι στα όρια του δήμου ή εντός 2 χλμ.

Πώς θα δείτε αν σούπερ μάρκετ και τράπεζες είναι στα όρια του δήμου ή εντός 2 χλμ. σύμφωνα με το νέα μέτρα του lockdown;

Νέα μέτρα περιλαμβάνει το πιο αυστηρό lockdown που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα οποία θα ισχύουν τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται νέοι περιορισμοί όσον αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, αλλά στις τράπεζες, προκειμένου να σταματήσουν οι άσκοπες μεγάλες μετακινήσεις από δήμο σε δήμο που συμβάλουν στην διασπορά του κορωνοϊού, όπως τονίζουν οι ειδικοί.

Τι αλλάζει με τους κωδικούς «2» και «3» στο 13033

Αναλυτικότερα, για το SMS στο 13033 με κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης, δηλαδή, σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

Σημειώνεται ότι εντός του Δήμου δεν υπάρχουν χιλιομετρικοί περιορισμοί, όπως διευκρίνισε σήμερα το πρωί σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Θοδωρής Χρονόπουλος.

Την ίδια ώρα, και για τον κωδικό 3 για τράπεζες ή δημόσιες υπηρεσίες, προβλέπεται μετακίνηση μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως 2 χλμ μακριά από την κατοικία.

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο, παρά το κύμα ακρίβειας, ανακοινώνονται πολλές προσφορές σούπερ μάρκετ, που προσελκύουν το ενδιαφέρον καταναλωτών που θέλουν να γλιτώσουν χρήματα. Για παράδειγμα, ο ΑΒ Βασιλόπουλος κάνει εκπτώσεις -50% ή 1+1, ενώ το μεγαλύτερο online σούπερ μάρκετ e-Fresh.gr ανακοινώνει συνεχώς προσφορές 30%. Κάντε κλικ στους αντίστοιχους συνδέσμους για να πάρετε τις προσφορές ΑΒ Μόνιμη μείωση τιμής και e-Fresh.gr με δωρεάν μεταφορικά.

Πώς θα δείτε εάν είναι στα όρια του δήμου σας ή εντός 2 χιλιομέτρων

Επομένως, λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν εάν το κατάστημα προμηθειών και αγαθών πρώτης ανάγκης ή το ΑΤΜ που θέλουν να επισκεφτούν βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου τους ή εντός ακτίνας 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας τους. Αυτός ο υπολογισμός μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα μέσα από την εφαρμογή Google Maps.

Αφού μπείτε στην εφαρμογή θα επιλέξετε στην μπάρα αναζήτησης τον μπλε ρόμβο που μέσα του έχει ένα λευκό βελάκι

Ακολούθως γράφετε την διεύθυνσή σας στο σημείο μετακίνησης (πρώτη μπάρα) και στην συνέχεια στον προορισμό σας (δεύτερη μπάρα). Πατάτε έναρξη και αμέσως εμφανίζεται στην οθόνη σας ένας αναλυτικός οδηγός στον οποίο αναγράφονται εναλλακτικές διαδρομές, καθώς και η απόσταση ανάμεσα στο σημείο έναρξης και του προορισμού.

Παράδειγμα: Όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα ως σημείο εκκίνησης έχει οριστεί η οδός Ανδρομάχης στην Καλλιθέα, ενώ τελικός προορισμός κατάστημα προμηθειών και αγαθών πρώτης ανάγκης στην Νέα Σμύρνη. Η χιλιομετρική απόσταση, σύμφωνα με το Google Maps κυμαίνεται από 1,1 έως 1,3 χλμ ανάλογα με την διαδρομή που θα επιλέξουμε να ακολουθήσουμε.

Σύγχυση επικρατεί αναφορικά με τον χιλιομετρικό περιορισμό στις μετακινήσεις, ο οποίος εξαγγέλθηκε από το Νίκο Χαρδαλιά, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θοδωρή Χρονόπουλο, να δηλώνει πως η ΕΛΑΣ την ΚΥΑ για να εξηγήσει και να ερμηνεύσει τα νέα μέτρα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Χρονόπουλος ανέφερε ότι, «τα δύο χιλιόμετρα δεν έχουν να κάνουν με το όριο στους δήμους, η μετακίνηση μας μέσα στους δήμους θα επιτρέπεται ανεξαρτήτως χιλιομετρικών αποστάσεων», ενώ είπε ότι, όσο αφορά στον κωδικό 6 για άσκηση, δεν υπάρχει περιορισμός αποστάσεων για κάποιον που μετακινείται με τα πόδια ή το ποδήλατο.

«Με τα πόδια αν θέλουμε να πάμε από την Αγία Παρασκευή… στη Γλυφάδα και στο… Σούνιο μπορούμε, αρκεί να μην έχουμε πάρει κάποιο μέσο, όπως το αυτοκίνητο», σημείωσε σχετικά.

Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Όσο αφορά τον κωδικό 4, είπε πως, «δεν προκύπτει περιορισμός ως προς το δήμο ή το άτομο στο οποίο παρέχουμε βοήθεια. Όμως είναι δύσκολη εξίσωση, είναι κάτι άμεσης ανάγκης και μας φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση και είναι άδικο για εκείνους που πραγματικά μετακινούνται για λόγους ανάγκης».

Τόνισε, ωστόσο, πως οι ανακοινώσεις ερμηνεύονται, αφού δεν υπάρχουν οι διευκρινίσεις βάσει ΚΥΑ και πως «μένει να διευκρινιστεί το τι δικαιολογητικά θα μας δείχνουν οι πολίτες».

«Δε θέλουμε να αδικήσουμε κάποιον, ο αστυνομικός είναι δίπλα στον πολίτη», πρόσθεσε.

«Κάθε φορά που έρχεται μια νέα απόφαση, υπάρχει διάστημα προσαρμογής», είπε για προγραμματισμένες μετακινήσεις που ίσως δεν εμπίπτουν στα νέα μέτρα.

«Δεν θα τα χαλάσουμε σε λίγα μέτρα», απάντησε ερωτηθείς αν τα 2 χιλιόμετρα ισχύουν στην ευθεία ή περιμετρικά του δήμου».

Τέλος, τόνισε πως σήμερα η παρουσία της Αστυνομίας θα είναι αυξημένη.

«Από σήμερα θα βγάζουμε όσο περισσότερο κόσμο έξω για ελέγχους», κατέληξε.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι ετοιμάζουν Σκλαβενίτης, Βασιλόπουλος, LIDL, My Market για να επικρατήσουν στη μάχη των σούπερ μάρκετ.