Δημοσκόπηση MRB: Κατρακύλα για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Κουφοντίνας, Λιγνάδης, δημοφιλής υπουργός έκπληξη

Ποια η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση MRB;

Με διαφορά 13,1 % προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην πρόθεση ψήφου, όπως αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Star.

Αν δεχτούμε πως στις δημοσκοπήσεις πολύ μεγαλύτερη σημασία έχουν οι διαδρομές, δηλαδή οι τάσεις, παρά τα νούμερα αυτά καθεαυτά, η δημοσκόπηση της MRB για το δελτίο του Star μας οδηγεί σε δύο σημαντικά συμπεράσματα.

Το πρώτο είναι η ΝΔ από τον περασμένο Ιούνιο ακολουθεί μία καθοδική πορεία στα ποσοστά πρόθεσης ψήφου, η οποία επιταχύνθηκε τους δύο τελευταίους μήνες. Το ίδιο παρατηρείται με την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη και στη σημερινή δημοσκόπηση βλέπουμε πως έσπασε και το φράγμα του 40%, ένα ποσοστό που οι επικοινωνιολόγοι του δεν ήθελαν να δουν να παραβιάζεται.

Πρόκειται για πολύ σημαντικές εξελίξεις. Τις οποίες, όμως, αδυνατεί να αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για λόγους που θα αναλύσουμε σε προσεχές άρθρο μας.

Στη δημοσκόπηση της MRB βλέπουμε πως η ΝΔ υποχώρησε ραγδαία κατά 2,5 εκατοστιαίες μονάδες, από το 38,1% στο 35,6%. Το ίδιο διάστημα υποχώρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά 0,6% με αποτέλεσμα η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα να περιοριστεί μεν στο 13,1 %, αλλά να παραμένει σημαντική.

Παρατηρούμε γενικώς ότι τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της Βουλής υποχωρούν, ενώ ενισχύονται τα δύο μικρότερα. Το πολύ σημαντικό εύρημα είναι και η ενίσχυση της αδιευκρίνιστης ψήφου στο 20,9% από 15,2% (5,7 εκατοστιαίες μονάδες) που σηματοδοτεί την είσοδο σε πολιτικό σκηνικό στο οποίο στο οποίο αρχίζουν να ωριμάζουν αλλαγές. Το πως θα εξελιχθεί, θα εξαρτηθεί από την πορεία που θα ακολουθήσουν τα κόμματα, ιδίως της αντιπολίτευσης και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αξίζει επίσης να επισημάνουμε πως στην αξιολόγηση των υπουργών τα ευρήματα δείχνουν πως στους περισσότερους υπερτερούν οι αρνητικές εκτιμήσεις. Επιπλέον αξίζει να επισημανθεί πως σε πολύ κρίσιμα υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή Σταϊκούρας, Χατζηδάκης και Χρυσοχοΐδης) οι αρνητικές γνώμες είναι οι υψηλότερες με εξαίρεση τον Μάκη Βορίδη (50,1% αρνητικές γνώμες).

Συγκεκριμένα τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου είναι:

ΝΔ 35,6 %
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 22,5%
ΚΙΝΑΛ 5, 7%
ΚΚΕ 4,6 %
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,5 %
ΜΕΡΑ 25 3,5%
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 2, 7%
ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ ΨΗΦΟΣ 20,9 %

Στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 39,9% υπέρ του επικεφαλής της κυβέρνησης και προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και σε ποσοστό 25,7% υπέρ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (διαφορά 14,2%). Η απάντηση “κανένας”, με 28,3%, συνεχίζει να βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνου του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα υπόλοιπα ευρήματα της δημοσκόπησης MRB, το 69,8% ζητεί να μην γίνει δεκτό το αίτημα Κουφοντίνα για μεταγωγή στον Κορυδαλλό, ενώ το 15,5% ζητεί να υπάρξει κυβερνητική υποχώρηση.

Όσον αφορά την υπόθεση Λιγνάδη, το 59% κρίνει αρνητικά τη στάση της κυβέρνησης, ενώ το 30% την κρίνει θετικά. Το 56,5% κρίνει αρνητικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και το 32,2% την κρίνει αρνητικά.

Σχετικά με την αξιολόγηση των χειρισμών της κυβέρνησης για την πανδημία και τους εμβολιασμούς, το 52% κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, ενώ το 44,8% απαντά πως οι χειρισμοί της κυβέρνησης κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

Το 58,3% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση MRB δηλώνει ότι στο θέμα των εμβολιασμών η κυβέρνηση τα πάει καλά. Στον αντίποδα το 33,7% κρίνει αρνητικά την κυβέρνηση ως προς το θέμα αυτό.





Στο ερώτημα πώς αξιολογούνται οι υπουργοί της κυβέρνησης, πιο δημοφιλείς αναδεικνύονται ξανά, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ακολουθούν στη σειρά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υπουργός Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Πάντως είναι αξιοπρόσεκτο ότι σε αυτό το κρίσιμο σημείο της πανδημίας, οι πολίτες εξακολουθούν να δίνουν προβάδισμα εμπιστοσύνης στον Κικίλια, παρά το γεγονός ότι έχουν κουραστεί από τα συνεχόμενα lockdown. Έχει κι αυτό την σημασία του…


ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.