Μετά τον κορωνοϊό έρχεται η θαλάσσια βλέννα του Μαρμαρά: Πότε φτάνει στο Αιγαίο, τι είναι [video]

Τι είναι η θαλάσσια βλέννα του Μαρμαρά που απειλεί πια το Αιγαίο;

Μια τεράστια προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη για τον καθαρισμό μιας τοξικής ουσίας -γνωστή ως θαλάσσια βλέννα– από τη Θάλασσα του Μαρμαρά στην Τουρκία, με στόχο να σταματήσει η εξάπλωσή της σε παρακείμενα νερά, τα οποία είναι πλούσια σε θαλάσσια ζωή, όπως π.χ. το Αιγαίο Πέλαγος.

Το παχύ στρώμα της βλέννας προκαλείται από τα φύκια, που αναπαράγονται γρήγορα σε νερό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, με τη ρύπανση και τις αυξανόμενες θερμοκρασίες της θάλασσας να θεωρούνται βασικές αιτίες της έξαρσης του φαινομένου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, από την πρώτη φορά που παρατηρήθηκε η τοξική ουσία τον περασμένο Ιανουάριο, έχει εξαπλωθεί σε σχεδόν όλο τον Μαρμαρά, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο.

«Οι αρχές έχουν μαζέψει πάνω από 4.500 κυβικά μέτρα βλέννας έως τις 19 Ιουνίου», δήλωσε στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ. Ωστόσο, πρόσθεσε πως έχουν ανασταλεί οι εργασίες 14 εταιρειών.

Εργοστάσια και λιπάσματα

«Η θαλάσσια βλέννα δεν είναι το πρόβλημα, αλλά απλώς ένα αποτέλεσμα», δήλωσε από την πλευρά του ο υδροβιολόγος Levent Artuz, ο οποίος πρόσθεσε:

«Ο Μαρμαράς είναι πλέον μια θάλασσα μόνο στα “χαρτιά”.

Στην καλύτερη περίπτωση, αυτή η βλέννα θα εμφανίζεται μία φορά κάθε πέντε με έξι χρόνια.

Αν όμως οι αρχές ενεργήσουν γρήγορα και αποφασιστικά, μπορούμε ακόμα να σώσουμε τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο».

Σημειώνεται ότι η Θάλασσα του Μαρμαρά περιβάλλεται από βιομηχανικές περιοχές της Τουρκίας, με περισσότερες από τις μισές κορυφαίες εταιρείες να εδρεύουν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών, των διυλιστηρίων, των χαλυβουργείων, των χημικών εταιρειών και των εταιρειών ενέργειας.

Η εταιρεία κατασκευής λιπασμάτων «Bagfas Bandirma» δήλωσε ότι έχει της έχει δοθεί προθεσμία 50 ημερών για να σταματήσει η μεταφορά των ρύπων, που εισέρχονται στη θάλασσα από το εργοστάσιό της.

Οι μετοχές της εταιρείας, η οποία ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί το θαλασσινό νερό μόνο για σκοπούς ψύξης, έχουν «κατρακυλήσει» 41% αυτό το μήνα.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετώπισε τον Μαρμαρά ως «δεξαμενή» για βιομηχανικά απόβλητα.

Η «πηγή» του κακού

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το έργο Ergene Deep Sea Discharge άρχισε να διοχετεύει βιομηχανικά απόβλητα από έναν από τους πιο τοξικούς ποταμούς της Ευρώπης στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Ένας αξιωματούχος της Άγκυρας με γνώση του έργου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι λειτουργεί σε ποσοστό μόλις 3% και είναι απίθανο να αποτελεί την πηγή της ρύπανσης.

«Τα απόβλητα από τα χιλιάδες εργοστάσια είναι ο πιθανότερος ένοχος», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.