Καύσωνας σαν του 1987 με πάνω από 1300 νεκρούς: Πότε θα κάψει την Ελλάδα, πρόβλεψη Καλλιάνου [video]

Τι προβλέπει ο Γιάννης Καλλιάνος για τον καύσωνα 28 Ιουλίου – 8 Αυγούστου; Δείτε βίντεο με τους χάρτες του meteo.

Δεκαήμερος αφρικανικός καύσωνας ξεκινά από τη δυτική Ελλάδα με θερμοκρασίες που θα φθάσουν και θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για υψηλές θερμοκρασίες που θα κρατήσουν μέχρι και τις 7 με 8 Αυγούστου, ενώ από την ερχόμενη Παρασκευή οι μέρες αναμένεται να θυμίσουν εκείνες του φονικού καύσωνα του 1987, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1300 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο ο δεκαήμερος καύσωνας ξεκινά από τη δυτική Ελλάδα σήμερα και από την Πέμπτη θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. «Σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη έρχεται η ώρα αρχικά της δυτικής Ελλάδος.

Με θερμοκρασίες στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο να προσεγγίζουν τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου και πιθανώς την Τετάρτη και τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό σημαίνει ότι αρχικά ο καύσωνας σήμερα και την Τετάρτη θα χτυπήσει τη δυτική Ελλάδα όχι ότι στις υπόλοιπες περιοχές δεν θα κάνει ζέστη απλά ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου και τοπικά τους 39 βαθμούς συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

Από την Πέμπτη και μετά περιμένουμε τον βαρύ καύσωνα ο οποίος θα έρθει. Οι θερμές αέριες μάζες που θα είναι στη δυτική Ελλάδα θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Από την Πέμπτη και το Παρασκευοσαββατοκύριακο και κυρίως αυτές τις τρεις ημέρες δηλαδή Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, θα είναι οι πιο θερμές όλων αυτών των ημερών.

Ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου και 44 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Ελλάδα, τους 42 με 43 βαθμούς στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και τους 39 με 40 στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και του Ιονίου και κυρίως του Ιονίου.

Φαίνεται ότι οι ευπαθείς στη ζέστη περιοχές θα είναι τμήματα του νομού Άρτας, Πρεβέζης Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας Αχαΐας και Μεσσηνίας.

Εκεί την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο θα έχουμε 43 με 44 βαθμούς Κελσίου. Από την άλλη στο Κιλκίς στη Θεσσαλονίκη, στο νομό Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, στη Βοιωτία, στην Αττική, στη Φθιώτιδα και στην ανατολική Πελοπόννησο δηλαδή Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία και ανατολική Αρκαδία η θερμοκρασία αναμένεται στους 41 με 42 και τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Και μιλάμε για το Παρασκευοσαββατοκύριακο».

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο ο αφρικανικός καύσωνας θα διατηρηθεί μέχρι τις 7 με 8 Αυγούστου με τον υδράργυρο να φθάνει ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου τοπικά σε κάποιες περιοχές, όπως στο Θεσσαλικόι κάμπο, στο Αγρίνιο, στη δυτική Στερεά, στον Πύργο και στον κάμπο της Μεσσηνίας.

Οι άνεμοι θα είναι βορείων διευθύνσεων μέχρι την Πέμπτη εντάσεως 5 με 6 μποφόρ, ενώ μετά εξασθενούν και όπως εξήγησε ο κ. Καλλιάνος «η εξασθένιση των ανέμων σημαίνει περαιτέρω έλευση θερμών αέριων μαζών, δηλαδή ο καύσωνας κερδίζει το μελτέμι». Ο αφρικανικός καύσωνας θα επηρεάσει τις περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των νοτίων Βαλκανίων με επίκεντρο την Ελλάδα.

Meteo.gr: Πρόγνωση πολλαπλού δείγματος 26 Ιουλίου – 2 Αυγούστου 2021

Η χώρα θα θυμίζει καμίνι μέχρι και το τέλος αυτής της εβδομάδας, με τον καθηγητή και Πρόεδρο της Εθνικής Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνο Συνολάκη, να χαρακτηρίζει ανησυχητική την κατάσταση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε συγκεκριμένα ότι φαινόμενα σαν κι αυτά, «με 10 μέρες συνεχόμενου καύσωνα, για τα οποία υπήρχε η πρόβλεψη πως θα συμβούν το 2040, ξαφνικά τα βλέπουμε να συντελούνται ήδη από το 2021».

Όπως εξήγησε, δε, υπάρχουν πάρα πολλά κλιματολογικά μοντέλα με τις προβλέψεις τους μάλιστα να είναι ακόμη πιο δυσοίωνες αφού «εάν δεν κάνουμε απολύτως τίποτα, φαίνεται πως όταν αλλάξει ο 21ος αιώνας, θα έχουμε ακόμη περισσότερες ημέρες ακραίων καιρικών φαινομένων».

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.