Κλείδωσαν τα νέα lockdown: Ποια 8 νησιά κλείνουν, τι να προσέχετε αν πάτε διακοπές

«Καμπανάκι» για οκτώ νησιά της χώρας έκρουσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

Έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 10ήμερο παρατηρείται σε Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Χαρδαλιάς στη Μύκονο και την Ίο, υπενθυμίζοντας ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη λήψη περιοριστικών μέτρων και lockdown.

Η επιδημιολογική τους εικόνα, όπως ανέφερε, προκαλεί ανησυχία, και για τον λόγο αυτό ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και σε αυτά τα νησιά, καθώς κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας.

Κάλεσε δε τοπικές αρχές, επιχειρηματίες και ταξιδιώτες να τηρούν τα μέτρα και τους κανόνες υγειονομικής προστασίας και ειδικά σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού.

Η μετάλλαξη Δέλτα πολιορκεί τη χώρα και μια σειρά από δημοφιλή νησιά του Αιγαίου κινδυνεύουν με lockdown, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί. Ταυτόχρονα, αυξάνεται σημαντικά η πίεση στο σύστημα υγείας.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία, ο κορωνοϊός το φετινό καλοκαίρι δεν είναι εισαγόμενος -καθώς μόλις κατά 1% προέρχεται από τουρίστες-, αλλά φαίνεται ότι τον μεταφέρουν νέοι που επιστρέφουν από νησιά.

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.696 κρούσματα, 157 διασωληνωμένους και 9 νεκρούς. Από τις νέες μολύνσεις, οι 1.339 είναι από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Οπως ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς, η Μύκονος και η Ιος είναι ένα βήμα πριν από τοπικό lockdown, ενώ και τα δύο αυτά νησιά έχουν τεθεί από την Επιτροπή Επιδημιολόγων σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για έξι νησιά, αφού, όπως είπε, η επιδημιολογική εικόνα τους προκαλεί ανησυχία.

Πρόκειται για τα νησιά:

Ζάκυνθος
Τήνος
Λευκάδα
Σαντορίνη
Πάρος
Ρόδος

Ακόμη, γνωστοποίησε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών.

Νωρίτερα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι ο δείκτης θετικότητας ανήλθε στο 5,5 στην Πάρο, στο 4,27 στη Μύκονο, 4,2 στην Τήνο, 3,76 στο Ρέθυμνο και 3,4 στην ΠΕ Θήρας.

Σημειώνεται ότι από τους χάρτες του ECDC προκύπτει ότι επιδεινώθηκε η κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς σε «βαθύ κόκκινο» είναι το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκονται οι περισσότερες περιοχές της χώρας.

Επιδημιολογικός χάρτης: Ποιες περιοχές ανεβαίνουν επίπεδο και ποιες πέφτουν
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσίασε την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας.

Ο Επιδημιολογικός Χάρτης επικαιροποιείται μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων:

Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)

Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)

Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.