Βάσεις 2021 εκτιμήσεις: Αλλαγές ρεκόρ, τελευταίες εκτιμήσεις ανά πεδίο. Πίνακες

Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, το μόνο πεδίο… αγωνίας που απομένει για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών είναι οι Βάσεις 2021.

Στο πιο άμεσο διάστημα, ωστόσο, και συγκεκριμένα μέχρι τις 28 Ιουλίου, οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών θα πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, ακολουθώντας τις οδηγίες του υπουργείο Παιδείας και των ειδικών.

Για τις Βάσεις 2021 έχουν αρχίσει να διατυπώνονται οι πρώτες εκτιμήσεις, με τη γενική τάση να δείχνει ανοδική.

Σύμφωνα με αναλυτές, η άνοδος των Βάσεων θα είναι «εκρηκτική» στις υψηλόβαθμες σχολές.

Βάσεις 2021: Οι εκτιμήσεις για κάθε πεδίο

Αυτή είναι και η πρώτη, γενική παρατήρηση που κάνει σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο alfavita.gr, ο εκπαιδευτικός αναλυτής, αρθρογράφος και συγγραφέας Χρήστος Κάτσικας.

Βάσεις 2021 -1ο Επιστημονικό Πεδίο: Μικρή άνοδος, ψηλότερα η Νομική Αθήνας

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Χρήστος Κάτσικας, «αν και φέτος έχουμε 1.141 υποψηφίους λιγότερους από πέρυσι, η κλιμάκωση των μορίων στην κλίμακα 18-20 (άριστα) αποτυπώνει σε απόλυτο πλήθος 1.103 υποψήφιους, περίπου, 220 περισσότερους από πέρυσι. Στην Ιστορία άνω του 18 έγραψε το 13,65% των υποψηφίων (από 15,64% πέρυσι), στην Κοινωνιολογία το 27,55% (από 28,28% πέρυσι) και στα Αρχαία το 3,83% (από 3,95% πέρυσι)».

Οπως εξηγεί, «η εκτίμηση είναι ότι οι βάσεις θα είναι πολύ κοντά σε αυτές του 2019. Συγκεκριμένα, αναμένεται άνοδος στις βάσεις εισαγωγής των υψηλόβαθμων σχολών του 1ου Επιστημονικού Πεδίου της τάξης των 50-300 μορίων, ενώ η Νομική Αθήνας μπορεί να διεκδικήσει και περισσότερο από 300 μόρια άνοδο, καθώς προσφέρει φέτος λιγότερες θέσεις εισακτέων. Σημαντική αύξηση πάνω από 400 μόρια αναμένεται να έχουν τα τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και όσα τμήματα έχουν ως ειδικό μάθημα τα Αγγλικά, καθώς στο μάθημα αυτό καταγράφηκε πολύ μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων στις βαθμολογικές κλίμακες 15-18 και 18-20».

Ο κ. Κάτσικας επισημαίνει ότι «οφείλουμε να πάρουμε υπόψη τυχόν διαφοροποιήσεις στις επιλογές των υποψηφίων επηρεασμένες από την πρόσφατη ανακοίνωση διορισμού 11.700 εκπαιδευτικών (διαφοροποιήσεις που δεν θα οδηγήσουν σε οριακή άνοδο σε φιλολογίες και παιδαγωγικά Τμήματα κυρίως των ΑΕΙ της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας».

Παρά τη γενική τάση, ο Χρήστος Κάτσικας «βλέπει» μικρή πτώση των βάσεων εισαγωγής στις σχολές μεσαίας βαθμολογίας του Πεδίου (στα 12.000-15.000 μόρια). «Αντίθετα, αναμένεται μικρή άνοδος στις χαμηλόβαθμες σχολές του Πεδίου (αυτές που πέρυσι βρίσκονταν ανάμεσα στα 10.000 και 12.000 μόρια), κυρίως αυτές που κατοικοεδρεύουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη» προσθέτει και καταλήγει:

«Η ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του Πεδίου που πέρυσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια, φέτος σκαρφαλώνει τουλάχιστον στα 8.94, με αποτέλεσμα περίπου 30 τμήματα που πέρυσι είχαν βάση κάτω από τη φετινή ΕΒΕ να καταγράψουν τεχνητή άνοδο. Παράλληλα, κάτω από την ελάχιστη βάση εισαγωγής αναμένεται να βρεθεί το 36% των υποψηφίων, δηλαδή περίπου οι 8.000 από τους 22.500. Η Νομική Αθήνας θα είναι και φέτος το πιο υψηλόβαθμο Τμήμα, ενώ τη δεύτερη υψηλότερη θέση αναμένεται να διεκδικήσουν η Ψυχολογία Αθήνας και η Νομική Θεσσαλονίκης».

Ο πίνακας που επιμελήθηκε ο Χρήστος Κάτσικας:

Βάσεις 2021: Άνοδος των βάσεων και χιλιάδες κενές θέσεις στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο

Σε ό,τι αφορά το 2ο Επιστημονικό Πεδίο, ο Χρήστος Κάτσικας εκτιμά πως «η κλιμάκωση των μορίων αποτυπώνει φέτος σε απόλυτο πλήθος 1.124 υποψήφιους στην κλίμακα του 18-20 (άριστα), υπερδιπλάσιους από πέρυσι. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδόσεις των φετινών υποψηφίων στη Γλώσσα-Λογοτεχνία είναι συνολικά καλύτερες σε σχέση με των περσινών, στα Μαθηματικά καλύτερες στη βαθμολογική κλίμακα 16-20, στη Φυσική καλύτερες στη βαθμολογική κλίμακα 19-20 και στη Χημεία πολύ καλύτερες στη βαθμολογική κλίμακα 16-20».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κάτσικας αναφέρει στο alfavita.gr τα εξής για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο:

«Στα πλαίσια αυτά και παίρνοντας υπόψη και τους όρους διαμόρφωσης των βάσεων εισαγωγής το 2020 αλλά και το 2019 και 2018, καθώς και τις αντιστοιχίες στους αριθμούς των υποψηφίων και στις προσφορές θέσεων εισακτέων τις αντίστοιχες χρονιές και φέτος (που έχουμε λιγότερους υποψήφιους από πέρυσι), αναμένουμε άνοδο των βάσεων εισαγωγής από 500 μόρια και πάνω στις υψηλόβαθμες σχολές της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας και από 250 – 450 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές των περιφερειακών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων.

»Παράλληλα, άνοδος αναμένεται και στα χαμηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου, καθώς η χαμηλότερη ελάχιστη βάση εισαγωγής διαμορφώνεται στο 9,58 για τους υποψήφιους (που σημαίνει πολλές χιλιάδες μόρια αύξηση σε σχέση με τη χαμηλότερη βάση στο Πεδίο πέρυσι). Να σημειώσουμε ότι περίπου 40 τμήματα του 2ου πεδίου πέρυσι είχαν βάση κάτω από τη φετινή ΕΒΕ τους και άρα θα έχουν τεχνητή άνοδο βάσης λόγω ΕΒΕ, ενώ την ίδια στιγμή αναμένεται να μείνουν χιλιάδες κενές θέσεις στο πεδίο.

»Ωστόσο, το γεγονός ότι φέτος σε σχέση με πέρυσι έχουμε μείωση υποψηφίων και ότι στα μαθήματα Φυσική, Μαθηματικά και Χημεία οι επιδόσεις των φετινών υποψηφίων στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες είναι χειρότερες από πέρυσι (Μαθηματικά χειρότερες επιδόσεις φέτος από το 5 μέχρι το 16, Φυσική ελαφρά χειρότερες, με εξαίρεση την κλίμακα 19-20, Χημεία χειρότερες επιδόσεις μέχρι το 14), αφήνει περιθώρια μικρών αυξομειώσεων των βάσεων εισαγωγής σε πολλές σχολές Πανεπιστημίων της περιφέρειας που πέρυσι απαιτούσαν 10-13.500 μόρια. Ωστόσο στις σχολές που πέρυσι απαιτούσαν από 14-16.500 μόρια αναμένεται σημαντική άνοδος (ιδιαίτερα στις σχολές Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας), που μπορεί να ξεπεράσει και τα 600 μόρια, καθώς ένα τμήμα αριστούχων θα τις διεκδικήσει. Το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ αναμένεται να είναι το πιο απαιτητικό στο Πεδίο, ενώ στη δεύτερη θέση αναμένεται να βρεθεί το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ».

Ο πίνακας με τις εκτιμήσεις για τις Βάσεις για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο:

Βάσεις 2021 -3ο Επιστημονικό Πεδίο: Εκτίναξη των βάσεων από 800-1.500 μόρια κατά μέσο όρο!

Το 3ο Επιστημονικό Πεδίο μπορεί να είναι το Πεδίο με τους λιγότερους υποψήφιους (12.777 φέτος) ωστόσο έχει το μεγαλύτερο αριθμό αριστούχων, τονίζει αρχικά ο Χρήστος Κάτσικας.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των άριστων γραπτών σε όλα τα μαθήματα του Πεδίου δίνει σημαντική ώθηση στις βάσεις εισαγωγής όλων σχεδόν των τμημάτων του Πεδίου και όχι μόνο των υψηλόβαθμων. Για την ένταση και έκταση της εκτίναξης των βάσεων εισαγωγής να σημειώσουμε ότι φέτος έχουμε σχεδόν διπλασιασμό αριστούχων σε σχέση με πέρσι. Η κλιμάκωση των μορίων αποτυπώνει ένα ποσοστό αριστούχων 9,36% και σε απόλυτο πλήθος 1.196 υποψηφίους» σημειώνει στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα, «η άνοδος των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να εκτιναχθεί 800 – 1.200 μόρια και έτσι οι υψηλόβαθμες Ιατρικές σχολές «θα πάρουν το αίμα τους πίσω» από τη μεγάλη πτώση των βάσεων τους το 2020 (ιστορικό χαμηλό στις βάσεις και των επτά ιατρικών). Να σημειώσουμε, στο σημείο αυτό, ότι ένας ακόμη παράγοντας που δίνει μεγαλύτερη ένταση στην ανοδική πορεία των βάσεων εισαγωγής φέτος είναι και η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας (χ 1,3 η Βιολογία και χ 0,7 η Χημεία). Ως γνωστόν, και στα δύο μαθήματα ο αριθμός των άριστων γραπτών (18-20) είναι υψηλότερος (Βιολογία από 15,21% το 2020 στο 17,78% φέτος) μέχρι σημαντικά υψηλότερος (Χημεία από 5,47% το 2020 στο 12,16% φέτος) από πέρσι».

Καταλήγοντας, ο Χρήστος Κάτσικας λέει τα εξής για τις Βάσεις στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο:

«Οι εκτιμώμενες βάσεις αναμένεται να είναι κάπου ανάμεσα στις βάσεις εισαγωγής του 2018 (λίγο χαμηλότερα) και του 2019 (λίγο υψηλότερα). Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα κινηθούν στον αστερισμό των 19.000 μορίων ενώ και οι άλλες 5 σχολές Ιατρικής θα ανοίξουν τις πύλες τους με 18.100-18.800 μόρια. Ανοδική έκρηξη των βάσεων εισαγωγής (πάνω από 1.000 μόρια) αναμένεται και στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές. H Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στο Πεδίο θα φτάσει τα 9,70 (υψηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής όλων των Πεδίων) και ανεβάζει ”τεχνητά” τις βάσεις λιγότερων από μια ντουζίνα χαμηλόβαθμων τμημάτων που στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 είχαν χαμηλότερη βάση».

Ο πίνακας εκτιμήσεων για τις Βάσεις 2021 στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο:

Βάσεις -4ο Επιστημονικό Πεδίο: Γενική άνοδος κατά 250-600 μόρια
«Οι υπερδιπλάσιοι αριστούχοι του Πεδίου (στην κλίμακα μορίων 18-20 αποτυπώνονται 680 υποψήφιοι φέτος και 305 πέρυσι) λόγω των σαφώς καλύτερων γραπτών στην Πληροφορική, στα Μαθηματικά αλλά και στη Γλώσσα, θα σπρώξουν τις βάσεις ανοδικά (από 250-600 μόρια) στις υψηλόβαθμες και μεσαίες σχολές» εξηγεί στο alfavita.gr ο κ. Κάτσικας.

Το «χεράκι» τους, όπως χαρακτηριστικά λέει, στην ένταση της ανόδου θα βάλει, βεβαίως, και η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας (χ 1,3 τα Μαθηματικά και χ 0,7 η Οικονομία), καθώς και στα δύο είχαμε συνολικά καλύτερες επιδόσεις φέτος συγκριτικά με πέρυσι στην κλίμακα του 15-20.

«Παράλληλα, αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα “άπειρα” χαμηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου. Το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΟΠΑ) μαζί με τα τμήματα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και του ΟΠΑ θα διεκδικήσουν τις πρώτες θέσεις στη σειρά των τμημάτων με τις υψηλότερες βάσεις του Πεδίου. Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας αναμένεται να απαιτήσει πάνω από 18.000 μόρια, ενώ ισχυρή θα είναι και η άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα τμήματα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών των ΑΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης» προσθέτει, και καταλήγει ως εξής:

«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) για το Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής διαμορφώθηκε στο 8,27, με συνέπεια πάνω από 50 τμήματα του  πεδίου πέρυσι είχαν βάση κάτω από τη φετινή ΕΒΕ τους και άρα θα έχουν τεχνητή άνοδο βάσης λόγω ΕΒΕ. Παράλληλα, περίπου το 38% των υποψηφίων, δηλαδή κοντά στους 9.300 από τους 24.376 δεν πιάνουν τη βάση εισαγωγής»

Ο πίνακας εκτιμήσεων για τις Βάσεις 2021 στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο:

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.