Δημοσκόπηση GPO: Ανατροπή μετά τη ΔΕΘ. Γιατί τους έπεσε από τα χέρια

Τι δείχνει η νέα δημοσκόπηση GPO;

Στις 10,5 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας GPO που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά».

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, που είχε γίνει τον Αύγουστο, η διαφορά ήταν στις 10.1 ποσοστιαίες μονάδες, με τη ΝΔ στο μεσοδιάστημα να αυξάνει το ποσοστό της κατά μια μονάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της GPO τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής (σε παρένθεση τα ποσοστά της προηγούμενης δημοσκόπησης):

ΝΔ 35,4% (34,5%)

ΣΥΡΙΖΑ 24,9% (24,4%)

ΚΙΝΑΛ 6,4% (6,4%)

ΚΚΕ 5,8% (6%)

Ελληνική Λύση 3,6% (4,1%)

ΜέΡΑ25 3% (3%)

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 1,6% (2%)

Έλληνες για την Πατρίδα 1,1% (1,5%)

Άλλο 3,9% (4%)

Λευκό / Άκυρο 1,6% (1,5%)

Αποχή 2,2% (2,3%)

Αναποφάσιστοι 10,5% (10,3%)

Σε ό,τι έχει να κάνει με την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το 49,8% δεν φαίνεται να πείσθηκε από τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, έναντι του 45,3% των ερωτηθέντων που την αξιολογεί θετικά.

Αντίστοιχα ποσοστά καταγράφονται για τη δέσμη των μέτρων και ενισχύσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τη νεολαία, µε το 45% να θεωρεί θετικές τις συγκεκριμένες προτάσεις, έναντι 48,1% που τις αξιολογεί αρνητικά. Περίπου στα ίδια ποσοστά κινείται το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών απόψεων και για τις υπόλοιπες πληθυσµιακές υποοµάδες για τις οποίες εξαγγέλθηκαν μέτρα: Τα νοικοκυριά (44,7% θετικά, 48,1% αρνητικά) και τις επιχειρήσεις (45,6% θετικά, 38,3% αρνητικά).

Το συνολικό οικονομικό πακέτο έπεισε το 45,5% των πολιτών, που θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, έναντι 46,2% που δηλώνει την αντίθετη γνώμη.

Εκτός των κλασικών πολιτικών ερωτήσεων, η δημοσκόπηση έθεσε και μια σειρά ερωτημάτων σχετικά µε πόσο ενδιαφέρονται οι Κ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας για τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις. Και στις τέσσερις περιπτώσεις προηγείται ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις που περιγράφουν τις αντιλήψεις των πολιτών για το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα των δύο πολιτικών αρχηγών. Συγκεκριμένα, στις ερωτήσεις που αφορούν τη νεολαία και τους εργαζόμενους καταγράφεται προβάδισμα του πρωθυπουργού µε μικρές διαφορές, ενώ στις ερωτήσεις που αφορούν τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις οι διαφορές υπέρ του κ. Μητσοτάκη είναι μεγαλύτερες.

Αναλυτικά, στην ερώτηση για τον βαθμό ενδιαφέροντος για τη νεολαία ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 39,8% του συνόλου των ερωτηθέντων, έναντι 35,2% του κ. Τσίπρα, µε τα ποσοστά ωστόσο στους ίδιους τους νέους να είναι σαφώς υπέρ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα ποσοστά για το βαθμό ενδιαφέροντος για τους εργαζόμενους, διαμορφώνονται στο 38,6% για τον πρωθυπουργό, έναντι 36,3% για τον κ. Τσίπρα. Στο ερώτηµα που αφορά τη µεσαία τάξη ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 42,3%, έναντι 30,7% του κ. Τσίπρα, ενώ η διαφορά διευρύνεται ακόµα περισσότερο στο ερώτηµα για τις επιχειρήσεις, µε τον κ. Μητσοτάκη να καταγράφει ποσοστό 62,8% ως βαθµό ενδιαφέροντος, έναντι µόλις 15,4% του κ. Τσίπρα.

Για τη συνολική αποτίμηση των δύο ετών διακυβέρνησης της ΝΔ, ποσοστό 54% θεωρεί ότι η χώρα άλλαξε προς το χειρότερο, έναντι του 45,2% που θεωρεί ότι η χώρα άλλαξε προς το καλύτερο. Και ενώ το αρνητικό ποσοστό είναι πλειοψηφικό, στην ερώτηση για την επόµενη µέρα η Ν∆ και ο Κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνουν πάλι ένα συναφές ποσοστό (43,6%), απέναντι στο 23,8% του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.