Πλεύρης: Άρση απέλασης παράνομων μεταναστών που εμβολιάζονται. Πώς θα παίρνουν προσωρινό ΑΜΚΑ

Προσωρινός ΑΜΚΑ θα χορηγείται στους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, προκειμένου να εμβολιαστούν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης.

Ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1 σχετικά με τον εμβολιασμό των παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι θα τους χορηγείται «προσωρινός ΑΜΚΑ για την διαδικασία του εμβολιασμού και θα ισχύει άρση εφαρμογή μέτρων απέλασης για την στιγμή της άφιξης τους σε εμβολιαστικό κέντρο, όχι γενικώς άρση των μέτρων απέλασης τους, εφόσον επιλέξουν να εμβολιαστούν».

Έχει εμβολιαστεί το 71% του ενήλικου πληθυσμού στη χώρα

Περαιτέρω, κάνοντας αναφορά στην πορεία των εμβολιασμών, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «στον ενήλικο πληθυσμό προσεγγίζουμε το 71% που έχει εμβολιαστεί, όμως στους άνω των 60 ετών υπάρχουν ακόμη πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ανεμβολίαστοι και αυτό μας προβληματίζει πολύ».

Σημείωσε δε, ότι «στο κομμάτι του γενικού πληθυσμού, που αφορά και τα παιδιά, που έως 11 ετών δεν εμβολιάζονται και στις ηλικίες 12-17 ετών παρατηρείται αύξηση στα ραντεβού, συνολικά είμαστε στο 60%», αν και όπως είπε, «είμαστε πίσω σε σχέση με άλλες δυτικές χώρες της Ευρώπης, όμως είμαστε πάνω από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που έχουν ενταχθεί στην ΕΕ».

Δεν παρέλειψε να κάνει εκ νέου έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν, αλλά και να εκφράσει τον προβληματισμό που υπάρχει για τη Βόρεια Ελλάδα, λέγοντας πως «υπάρχει αυξημένη ανησυχία, καθώς σε πολλές περιοχές ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι χαμηλότερος από το μέσο όρο της χώρας».

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, «είναι λογικό να υπάρχει φόβος και προβληματισμός σε κάποιον για να εμβολιαστεί, το καταλαβαίνω αυτό σε έναν βαθμό και πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια πειθούς, γι΄ αυτό και έχουμε δώσει περισσότερο χώρο σε γιατρούς, επειδή οι άνθρωποι ακούνε καλύτερα τους γιατρούς τους», ενώ σημείωσε ότι «υπάρχει πυρήνας στην Ελλάδα με αναφορές για συνωμοσιολογία, που είναι μεγαλύτερος από άλλες χώρες».

Για αρνητές και μηνύσεις υγειονομικών

Αναφορικά με τους αρνητές κορωνοιού και τις μηνύσεις σε βάρος των υγειονομικών, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι «το Υπουργείο Υγείας θα στηρίξει απόλυτα όσους υγειονομικούς έκαναν το καθήκον τους, χορηγώντας αγωγή ή έκαναν διασωλήνωση σε ασθενείς με κορωνοϊό».

«Είναι ντροπή την ώρα που ο γιατρός πάει να σώσει μια ζωή, να έχει ένα συγγενή ή έναν δικηγόρο από πάνω του, να του λέει τι να κάνει.

Είναι προσβολή για έναν άνθρωπο που τηρεί τον όρκο που έχει δώσει στον Ιπποκράτη», πρόσθεσε.
Δεν εξετάζεται επέκταση της υποχρεωτικότητας

«Δεν εξετάζουμε επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού», ξεκαθάρισε ο κ. Πλεύρης.

Σημείωσε πως «από το 80% έχουμε φτάσει κοντά στο 95% στον εμβολιασμό των υγειονομικών».

Παιδιά και διασπορά του ιού

«Θα πρέπει να έχουμε μια ευαισθησία για τήρηση των ίδιων μέτρων με τα σχολεία και σε όλες τις δραστηριότητες των παιδιών, έξω από αυτά», τόνισε ο υπουργός, κάνοντας αναφορά στα παιδικά πάρτι και την ανησυχία για διασπορά του ιού.

«Όπως έχει επιτύχει το πρωτόκολλο στα σχολεία, επειδή μας προβληματίζουν τα παιδικά πάρτι στα σπίτια, προτείνουμε και συστήνουμε στους γονείς να τηρούν τα ίδια μέτρα», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «είναι κάτι που θα το συζητήσουμε και με την Επιτροπή των Ειδικών, για να γίνει σύσταση».

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.