Μύλος στο ΚΙΝΑΛ: Τι πραγματικά επιδιώκει ο ΓΑΠ με την πρωτοβουλία του. Αντιδράσεις και μαχαιρώματα

Τι πραγματικά θέλει ο Γιώργος Παπανδρέου στην κούρσα για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ; Αντιδράσεις στις φήμες ότι ετοιμάζει υποψηφιότητα.

Παρτίδα πόκερ θυμίζουν οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ: Αλλοι πάνε πάσο, άλλοι παίζουν τα ρέστα τους και ο μπαλαντέρ Γιώργος Παπανδρέου, δηλώνει «δικαίωμα», «τα βλέπει» για να αποφασίσει αν θα ποντάρει.

Επιβεβαιώνοντας ότι είναι ένα βήμα πριν την τελική ανακοίνωση των προθέσεών του, ο πρώην πρωθυπουργός, παρενέβη στην πορεία των εσωκομματικών εκλογών, γνωστοποιώντας το βράδυ του Σαββάτου, μέσω δήλωσής του την πρωτοβουλία του να συναντήσει τον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ και τους έξι υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος.

Μια πρωτοβουλία για την οποία είχε ενημερώσει μέσω sms την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπανδρέου στην ανακοίνωσή του, στόχος των συναντήσεων αυτών είναι «η διαμόρφωση κλίματος ενότητας και συναίνεσης και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την μεγαλύτερη δυνατή διαβούλευση και συμμετοχή των δημοκρατών πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες».

Είναι προφανές ότι σε αυτές τις συναντήσεις, ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιδιώξει να βολιδοσκοπήσει προθέσεις των υποψηφίων για να λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Η εικόνα που αποκομίζουν άνθρωποι που συνομιλούν μαζί του είναι πως εφόσον συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα πει το «ναι».

Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; Να υπάρξει κίνηση από ικανό αριθμό στελεχών (βουλευτών και μελών της ΚΕ) που να ζητούν την κάθοδο του και να αποσυρθούν ορισμένοι τουλάχιστον υποψήφιοι.

«Είναι πολύ κοντά στο να κατέβει υποψήφιος, εφόσον αποσυρθούν τουλάχιστον οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων» έλεγε στέλεχος με γνώση των εξελίξεων.

Όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν στην κούρσα σίγουρα, ο Ανδρέας Λοβέρδος αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ άγνωστο είναι τι θα πράξουν ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χ. Καστανίδης.

Τα σενάρια που ήθελαν τον Γιώργο Παπανδρέου να προτείνει στους υποψηφίους να είναι μεταβατικός πρόεδρος ως τις εθνικές εκλογές, απορρίπτονται από συνεργάτες του, οι οποίοι αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός ούτε προτείνει, ούτε είναι στη λογική του «μεσοβέζικες λύσεις».

«Ο,τι είναι για το καλό της παράταξης θα το πράξει» αναφέρουν επίσης, προσθέτοντας ότι αν του ζητήσουν να είναι εγγυητής της διαδικασίας θα το πράξει, χωρίς να διευκρινίζουν ωστόσο πώς νοείται αυτό πρακτικά.

Σήμερα τα ραντεβού με Γερουλάνο – Χρηστίδη

Σήμερα το πρωί ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει δια ζώσης στο γραφείο του στη Βουλή συναντήσεις με τον Παύλο Χρηστίδη, στις 11:45 και λίγο αργότερα με τον Παύλο Γερουλάνο.

Το ραντεβού με Χριστοδουλάκη

Το πρώτο ραντεβού έγινε χθες με τον γραμματέα της ΚΠΕ του κόμματος, Μανώλη Χριστοδουλάκη στις 8 το βράδυ, λίγη ώρα αφότου δόθηκε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση-παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ συναντήθηκαν στο γραφείο του κ. Παπανδρέου στη Βουλή επί μία ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις για να εξασφαλιστεί η ενότητα του χώρου και η προοπτική της παράταξης. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές ή τουλάχιστον καμία πλευρά δεν το ανακοινώνει ακόμη.

O Γιώργος Παπανδρέου μίλησε χθες τηλεφωνικά και με τον γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος. Δεν αποκλείεται να τα πουν και δια ζώσης και σήμερα οπότε επιστρέφει από την Κρήτη ο κ. Κεγκέρογλου από την Κρήτη.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου μιλώντας επεσήμανε με νόημα:

«Όπως άλλαξαν τα δεδομένα μετά την αποχώρηση διαλόγους υγείας Γεννήματα έτσι και η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου αλλάζει ξανά τα δεδομένα». Μια δήλωση που μεθερμηνευόμενη, συνεπάγεται απόσυρση Κεγκέρογλου από την κούρσα διαδοχής.

Το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε μέσω zoom και με τον Χάρη Καστανίδη, χωρίς ακόμη να είναι γνωστό πού κατέληξε η κουβέντα.

Τα ραντεβού με Ανδρουλάκη-Λοβέρδο

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες και με τους Νίκο Ανδρουλάκη και Ανδρέα Λοβέρδο, για να κάνουν τα ραντεβού τα οποία θα διεξαχθούν πιθανότατα τη Δευτέρα, μέσω zoom. Ο κ. Παπανδρέου θα βρίσκεται αύριο στην Αρχαία Ολυμπία, ο κ. Ανδρουλάκης επιστρέφει στην Αθήνα αύριο βράδυ από τη Θεσσαλονίκη, όπως και ο κ. Λοβέρδος που περιόδευσε σήμερα σε Κύμη-Χαλκίδα και αύριο σε Καρπενήσι.

Λοβέρδος: Ολοι οι πρώην πρόεδροι να διασφαλίσουν ενότητα και σοβαρότητα

Η πρώτη αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου στην πρωτοβουλία Παπανδρέου, ήταν εμφανώς ψυχρή. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Εύβοια ο κ. Λοβέρδος είπε:

«Όπως η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά, όλοι οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης, ο Ευ. Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου, οφείλουν να εγγυηθούν την ενότητα αλλά και τη σοβαρότητα της πορείας προς τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου».

Το μήνυμα Λοβέρδου ήταν έμμεσο αλλά σαφές: Δεν προτίθεται να κάνει πίσω από την διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, εκτιμώντας ότι σε κάθε περίπτωση θα είναι ο νικητής.

Τι επιδιώκει ο Παπανδρέου

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού σημειώνουν ότι στις συναντήσεις αυτές δεν επιδιώκει να διαπιστώσει αν θα αποσυρθούν κάποιοι υποψήφιοι, ούτε θα εξαρτήσει τις κινήσεις του από αυτό, αλλά να διαγνώσει τις προθέσεις τους για το μέλλον του κόμματος και της παράταξης.

Δεν αποκλείεται, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες, να επικοινωνήσει και με τον Κώστα Σημίτη, ενώ είναι ασαφές έως μάλλον απίθανο να επικοινωνήσει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος έχει αποστασιοποιηθεί από τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ από τις προηγούμενες εκλογές.

Οι αντιδράσεις

Η πρωτοβουλία Παπανδρέου έχει προκαλέσει αντιδράσεις που περνούν από όλο το φάσμα: Από τoν ενθουσιασμό μέχρι την αποδοκιμασία.

«Εχουν ξεπεραστεί τα όρια. Δεν έχουν αίσθηση πότε τελειώνει ένας κύκλος» σχολίαζε πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ.

«Τι επιδιώκει ο Παπανδρέου και γιατί εμφανίζεται τώρα;» διερωτάτο άλλο έμπειρο στέλεχος. «Είναι η μόνη λύση για να ενωθεί και να ξεφύγει από το τέλμα η παράταξη, να πάρει κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ, να φύγει από τη Γ’ εθνική και να παίξει στα μεγάλα σαλόνια» υποστήριζε στον αντίποδα, στέλεχος που στηρίζει την επιλογή Παπανδρέου.

«Είμαστε υπερπλήρεις από υποψηφιότητες, θα έβλεπα έναν πιο υπερβατικό ρόλο για τον πρώην πρωθυπουργό» ανέφερε βουλευτής του ΚΙΝΑΛ που κινείται στο ενδιάμεσο.

Η ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου

«Ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επιδιώκοντας μια συντεταγμένη και δημιουργική πορεία που θα οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης, ζήτησε και θα έχει επαφές με τον Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστουδουλάκη, τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και υποψήφιο για τις εκλογές ανάδειξης του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου και τους υποψήφιους Προέδρους, Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο και Παύλο Χρηστίδη.

Η διαμόρφωση κλίματος ενότητας και συναίνεσης γύρω από τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της Προοδευτικής Παράταξης, και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την μεγαλύτερη δυνατή διαβούλευση και συμμετοχή των δημοκρατών πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες, είναι η αναγκαία συνθήκη που θα μας οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρής Παράταξης που θα αποτελέσει τον δυναμικό φορέας μια προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης απέναντι στη συντηρητική.

Σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε χρέος να είμαστε όλοι αφοσιωμένοι, συμμέτοχοι και πρωταγωνιστές. Για αυτήν την πρωτοβουλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου, έχει ενημερωθεί και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά».

Πότε θα ανακοινώσει τι θα πράξει ο Γ. Παπανδρέου

Μετά από το Σαββατοκύριακο εξαιρετικά πυκνών «ζυμώσεων». Η Δευτέρα που έρχεται έχει έναν συμβολισμό, καθώς είναι 18 Οκτωβρίου – ημέρα που το ΠΑΣΟΚ πρωτοανήλθε στην εξουσία με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Πιθανόν επίσης αύριο να πάρει εξιτήριο η Φώφη Γεννηματά από το νοσοκομείο. Ωστόσο, έμπειροι παρατηρητές εκτιμούν ότι οι τελικές αποφάσεις Παπανδρέου θα ανακοινωθούν την τελευταία στιγμή, ίσως και την τελευταία ημέρα που λήγει προθεσμία, την Πέμπτη 21/10 και ώρα 18:00.

Ως την Πέμπτη οι υποψηφιότητες στο ΚΙΝΑΛ

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΔΕΚΑΠ αποφάσισε να δώσει παράταση μέχρι την Πέμπτη 21/10, στις 18:00, για κατάθεση υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και για συλλογή υπογραφών.

Επίσης, αποφασίστηκε η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων να γίνει για όλους την ίδια ημέρα και να ελεγχθεί το σύνολο των υπογραφών που θα φέρει ο καθένας (και όχι δειγματοληπτικά), ώστε να αποφευχθούν καταγγελίες για παρατυπίες. Η ΕΔΕΚΑΠ επιβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.

Ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι ίσως η πλευρά Παπανδρέου ζητήσει να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή ώστε να ανακηρυχθούν πολιτικά οι υποψηφιότητες και όχι μέσω υπογραφών, κάτι ανάλογο με αυτό που είχε γίνει και το 2017 με την ίδρυση του ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο, πλέον το κόμμα έχει συσταθεί, διαθέτει όργανα και καταστατικό και αυτή η πρόταση είναι καταφανώς αντικαταστατική.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.