Ο εφιάλτης επέστρεψε: Πού ακυρώνονται μαζικά μαθητικές παρελάσεις, 4.165 κρούσματα

Ντόμινο ακυρώσεων των παρελάσεων καταγράφεται σε πολλές περιοχές της χώρας τις τελευταίες ώρες με πρωτοβουλία των τοπικών κοινωνιών, υπό το φόβο της μαζικής εξάπλωσης του ιού.

Η ραγδαία άνοδος των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες (με 4.165 νέα κρούσματα χθες), σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων πολιτών, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, έχουν ως αποτέλεσμα την ματαίωση των φετινών παρελάσεων κυρίως σε νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης.

Προσαρμοσμένες στη συγκυρία θα είναι και φέτος οι παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, καθώς η σφοδρότητα του τέταρτου κύματος της πανδημίας έχει προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.

«Οι παρελάσεις είναι σαφές ότι είναι υγειονομικά επικίνδυνες και ότι έχει να κάνει με συνωστισμό δεν πρέπει να γίνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αποτυπώνοντας το μέγεθος της ανησυχίας των ειδικών για την περαιτέρω διασπορά του ιού.

Υπό το φόβο της μαζικής εξάπλωσης του ιού, ένα ντόμινο ακυρώσεων των παρελάσεων καταγράφεται σε πολλές περιοχές της χώρας τις τελευταίες ώρες με πρωτοβουλία των τοπικών κοινωνιών, ενώ απαρέγκλιτη θεωρείται για τους συμμετέχοντες η πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, περιορίζοντας όσο το δυνατόν τις πιθανότητες «έκρηξης» των νέων μολύνσεων.

Ακυρώνονται οι μαθητικές παρελάσεις σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος) λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων του κορωνοϊού, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε στη Θεσσαλονίκη λόγω του πένθους για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρει:

«Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού και επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης, ακυρώνεται σε όλη την Περιφέρεια το μέρος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου που αφορά στη συμμετοχή της μαθητικής, φοιτητικής νεολαίας και των πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων. Κατά τα λοιπά, ισχύουν τα κατά τόπους προγράμματα όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί».

Τις προηγούμενες ημέρες και η Πέλλα, η Ημαθία και η Πιερία έβαλαν «μπλόκο» στις μαθητικές παρελάσεις λόγω της πανδημίας.

Τα κρούσματα στην Πέλλα είναι καθημερινά σε τριψήφιο αριθμό, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή, να μην διεξαχθούν παρελάσεις στο νομό για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η αύξηση των νοσούντων από κορονοϊό στη Βόρεια Ελλάδα είχε οδηγήσει τις προηγούμενες ημέρες στην απόφαση να μη διεξαχθούν παρελάσεις στην Ημαθία.

Αναστολή παρελάσεων ισχύει επίσης και στην Πιερία όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού.

Σημειώνεται πως λόγω της βαθιάς θλίψης στο πανελλήνιο για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά και καθώς αύριο Τετάρτη θα τελεστεί η κηδεία της, το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.

Υπουργείο Υγείας: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στις παρελάσεις
Την λήψη μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού στη διάρκεια των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την απόφαση, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους θεατές.

Αναλυτικά, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε: «Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.

»Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι. Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.