Εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών: Πότε ξεκινά εντός του 2021, τι δόση θα παίρνουν

Αναμένεται η έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών – Οι παιδίατροι θα έχουν, λόγω ειδικότητας και εμπειρίας, βασικό ρόλο στον εμβολιασμό.

Σε ανοιχτή γραμμή με τους εκπροσώπους των παιδιάτρων βρίσκεται το υπουργείο Υγείας προκειμένου να σχεδιαστεί ο τρόπος θωράκισης κατά του κορωνοϊού για τα παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων, με πρώτο χρονικό ορόσημο την 20η Δεκεμβρίου που αναμένεται η παραλαβή των σκευασμάτων και δεύτερο τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μέχρι το τέλος του έτους.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, δηλαδή διαθέσιμα εμβόλια και πιθανότατα θετική σύσταση των ειδικών για εμβολιασμό των παιδιών, η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» θα αφορά σε λίγες εβδομάδες τα περίπου 650.000 παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων.

Η έγκριση που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη χορήγηση στη συγκεκριμένη ομάδα παιδιών του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και η επιστημονική συζήτηση που άνοιξε στη συνέχεια και στην εγχώρια Επιτροπή Εμβολιασμών για το κρίσιμο αυτό θέμα θέτουν ευλόγως στο επίκεντρο της εμβολιαστικής χάραξης τον παιδικό πληθυσμό – με τους αρμόδιους να αγωνιούν βεβαίως και για τη διατήρηση του γοργού ρυθμού της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία», καθώς από την αρχή Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί πάνω από 1 εκατομμύριο ραντεβού.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε κατά τη χθεσινή, καθιερωμένη ενημέρωση για την «Ελευθερία», η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, τα δεδομένα που έλαβε υπόψη του ο ΕΜΑ για να δώσει το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών δείχνουν αποτελεσματικότητα κατά 90,7% του εμβολίου των Pfizer/BioNtech για πρόληψη συμπτωματικής λοίμωξης, με τα οφέλη να υπερτερούν σαφώς των σπάνιων παρενεργειών.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά όλα τα δεδομένα της βιβλιογραφίας και τα επιδημιολογικά στοιχεία νοσηρότητας της χώρας μας. Με τη συμπλήρωση δεδομένων που αναμένονται από χώρες που έχουν ήδη προηγηθεί στην εφαρμογή του εμβολίου, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ισραήλ, η Επιτροπή σύντομα θα γνωμοδοτήσει και στη χώρα μας» ανέφερε η καθηγήτρια.

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αρμόδιος για την «Ελευθερία», κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι δεν θα έχουμε το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech στη χώρα μας πριν από τις 20 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι για τα μικρά παιδιά έχει εγκριθεί το 1/3 της δόσης του εμβολίου σε σχέση με τη δόση που λαμβάνουν τα άτομα ηλικίας άνω των 12 χρόνων (10 μικρογραμμάρια έναντι 30 μικρογραμμαρίων.

Μάλιστα, όπως επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου, οι μελέτες έδειξαν ότι η παραγωγή αντισωμάτων με τη δόση των 10 μικρογραμμαρίων ήταν συγκρίσιμη με τη δόση των 30 μικρογραμμαρίων που δίνεται σε άτομα ηλικίας από 16 έως 25 ετών.

Η μελέτη αποτελεσματικότητας έδειξε τα εξής, όπως τα συνόψισε η πρόεδρος της Επιτροπής: το δείγμα ήταν 2.000 παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων που είχαν ελεγχθεί ότι δεν είχαν περάσει λοίμωξη covid. Από τα 1.305 παιδιά που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer και είχαν προστασία έναντι του κορωνοϊού, 3 νόσησαν όταν ήρθαν σε επαφή με τον ιό. Από τα 663 παιδιά που είχαν λάβει εικονικό εμβόλιο, νόσησαν 16, δηλαδή πενταπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με τα παιδιά που είχαν εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech.

Οι παιδίατροι θα έχουν, λόγω ειδικότητας και εμπειρίας, βασικό ρόλο στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 χρόνων. Υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των θεσμικών και επιστημονικών εκπροσώπων της παιδιατρικής κοινότητας και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ώστε να σχεδιαστεί προσεκτικά η διαδικασία και να αξιοποιηθεί το δυναμικό των περίπου 3.500 παιδιάτρων της χώρας.

Έχουν εντοπιστεί τα προβλήματα και τα εμπόδια που καταγράφηκαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο που συμμετείχαν και οι ιδιώτες παιδίατροι στην «Ελευθερία» μέσω των ιατρείων τους για να εμβολιάζουν εφήβους ηλικίας 12 χρόνων και άνω και ζητούμενο όλων είναι το βέλτιστο καλό αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο αυτό είναι αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή ο αριθμός των περίπου 100 παιδιάτρων που δήλωσαν τελικά συμμετοχή στον εμβολιασμό κατά της covid-19 όπως και η μεγάλη γραφειοκρατία στις υπηρεσίες του υπουργείου και τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας μέσω των οποίων οι παιδίατροι πρέπει να συμβληθούν.

Βεβαίως και οι παιδίατροι και το υπουργείο Υγείας γνωρίζουν ότι η θετική πιθανότατα γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα αποτελέσει την αρχή μιας διαδικασίας θωράκισης των μικρών παιδιών που θα απαιτήσει χρόνο για να διαλυθούν όλες οι επιφυλάξεις των γονέων. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα για τον εμβολιασμό των εφήβων άνω των 12 χρόνων.

Ωστόσο, η προετοιμασία θα προχωρεί μέσα στον Δεκέμβριο ώστε μόλις ανάψει το πράσινο φως από την Εθνική Επιτροπή, να υπάρχει και η ανάλογη επιχειρησιακή ετοιμότητα για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 χρόνων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.