Κοινωνικό Μέρισμα 250€: Μπλόκο σε χιλιάδες δικαιούχους τα Χριστούγεννα. Ποιοι τo χάνουν στο παρά πέντε

Ποιοι δεν θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα αν και πληρούν τα κριτήρια;

«Μπλόκο» στη χορήγηση της έκτακτης παροχής των 250 ευρώ σε χιλιάδες συνταξιούχους λόγω εισοδηματικών κριτηρίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη λίστα των δικαιούχων «κόβονται» οικογένειες συνταξιούχων που έχουν το μισό εισόδημα από άλλες οι οποίες θα πάρουν το 250αρι… διπλό!

Ο κανόνας για να δει στον τραπεζικό του λογαριασμό ένας συνταξιούχος την οικονομική ενίσχυση του κράτους την περίοδο των γιορτών «ακούγεται» απλός.

Δικαιούχοι, είναι:

Συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.
Και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 200.000 ευρώ.

Παραδείγματα και… παράδοξα για τους δικαιούχους της έκτακτης ενίσχυσης

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο… φαίνονται: Και αυτό γιατί το κριτήριο για τη χορήγηση των 250 ευρώ είναι το ατομικό εισόδημα των 7.200 ευρώ ετησίως που αντιστοιχεί σε σύνταξη 600 ευρώ τον μήνα.

Το οικογενειακό εισόδημα των 14.400 ευρώ λειτουργεί ως πρόσθετος «κόφτης» στις περιπτώσεις που η οικογένεια αριθμεί 2 συνταξιούχους.

Οι κανόνες αυτοί όμως παράγουν και αρκετά παράδοξα. Ας δούμε τι συμβαίνει στην πράξη, με παραδείγματα.

Σύνθεση νοικοκυριού με έναν συνταξιούχο που λαμβάνει 601 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 7.212 ευρώ τον χρόνο και σύζυγο που απασχολείται με τα οικιακά. Άρα το οικογενειακό τους εισόδημα είναι τα μόλις 7.212 ευρώ του συζύγου συνταξιούχου. Και όμως δεν παίρνει επίδομα κανείς από τους δύο. Ο σύζυγος γιατί δεν πληροί το ατομικό κριτήριο και η σύζυγος γιατί δεν είναι συνταξιούχος.

Σύνθεση νοικοκυριού με δύο συνταξιούχους των 600 ευρώ. Εδώ πληρούν και οι δύο τόσο το ατομικό κριτήριο των 7.200 ευρώ, όσο και το οικογενειακό των 14.400 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση θα πάρουν και οι δύο την ενίσχυση, άρα η οικογένεια θα ενισχυθεί με 500 ευρώ. Βεβαίως εδώ το παράδοξο είναι –και σε σχέση με το προηγούμενο παράδειγμα- ότι ένα νοικοκυριό με οικογενειακό εισόδημα 14.400 ευρώ θα λάβει 500 ευρώ ως ενίσχυση και ένα άλλο νοικοκυριό με οικογενειακό εισόδημα 7.212 ευρώ δεν θα πάρει τίποτε!

Σύνθεση νοικοκυριού και πάλι δύο συνταξιούχοι. Ο ένας λαμβάνει σύνταξη 600 ευρώ, άρα πληροί το κριτήριο για να πάρει το κοινωνικό μέρισμα των 250 ευρώ. Η σύζυγος λαμβάνει 601 ευρώ τον μήνα. Και οι δύο μαζί έχουν οικογενειακό εισόδημα 14.412 ευρώ, κάτι που ενεργοποιεί τον δεύτερο «κόφτη» του οικογενειακού εισοδήματος και «πετάει» εκτός ενίσχυσης και τους δύο!

Το σύστημα λοιπόν όπως παρουσιάστηκε από τους αρμόδιους υπουργούς στις δηλώσεις τους και μάλιστα έπειτα από… διευκρινίσεις, έχει πολλές «τρύπες» και κρύβει αδικίες: Λεπτομέρειες θα γίνουν καθαρές πάντως όταν δημοσιοποιηθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Για να λάβει πάντως κάποιος συνταξιούχος την έκτακτη παροχή δεν θα χρειαστεί να κάνει κάποια ενέργεια, υπό την έννοια να υποβάλλει σχετική αίτηση σε ειδική πλατφόρμα: Οι δικαιούχοι θα αναζητηθούν αυτόματα και τα ποσά που τους αντιστοιχούν θα κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς πριν από τις γιορτές.

Το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 250 ευρώ συν 50 ευρώ για τα εξαρτώμενα μέλη. Αφορά σε περίπου 800.000 συνταξιούχους που πληρούν τα κριτήρια. Το κόστος για τα Κρατικά Ταμεία φτάνει τα 205 εκατ. ευρώ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.