Ώρα μηδέν για Χριστούγεννα: Ποια νέα μέτρα συζητούν πίσω από κλειστές πόρτες. Πού έρχονται lockdown

Ποια νέα μέτρα ετοιμάζονται για να σωθούν τα Χριστούγεννα;

Αποφάσεις για νέα μέτρα έρχονται τα επόμενα 24ωρα, υπό τη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον, όμως προς το παρόν η κυβέρνηση κρατά κλειστά χαρτιά για το ποιο θα είναι το οριστικό πλάνο με το οποίο θα φτάσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα, πολλές είναι οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, ενώ αρκετές περισσότερες είναι οι προτάσεις που έχουν κάνει οι επιστήμονες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, πάντως, στη σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, δεν έδωσε κανένα στίγμα, επαναλαμβάνοντας ότι αποκλείεται lockdown και ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

Ένα-ένα τα μέτρα και πόσο πιθανά είναι

Αύξηση των rapid tests για τους ανεμβολίαστους από 2 σε 3 την εβδομάδα και απαίτηση να είναι ημερήσια και όχι 48ωρου. Είναι μια από τις προτάσεις που θα εξεταστεί στη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Επικρατέστερο είναι το σενάριο για επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Στο στόχαστρο αναπόφευκτα θα μπει η εστίαση, τουλάχιστον, βγαίνει από το συρτάρι και επαναξιολογείται το ενδεχόμενο να αποκλειστούν οι ανεμβολίαστοι και από τους εξωτερικούς χώρους και να μην επιτρέπεται η είσοδος ούτε με αρνητικό rapid test.

Είσοδος των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ με αρνητικό rapid test. Το ενδεχόμενο φαίνεται να απομακρύνεται.

Λιγότερες πιθανότητες έχει η αλλαγή του ωραρίου στην εστίαση.

Το κλείσιμο των σχολείων έχει ζητήσει επανειλλημένα ο διευθυντής Β΄ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, κάτι που όμως έχει απορρίψει πολλές φορές η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η Επιτροπή συνεδριάζει άτυπα αύριο και την Τετάρτη θα υπάρξει η εισήγηση.

Τι είπε για τα νέα μέτρα ο Γιάννης Οικονόμου

«Δεν θα πάμε σε lockdown, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν μέσα από τα μέτρα που εφαρμόζουμε αυτή τη στιγμή» αρκέστηκε να σχολιάσει ο κ. Οικονόμου, απορρίπτοντας «μικρό, μεσαίο ή μεγάλο lockdown», ενώ υπογράμμισε ξανά πως «δεν σκεφτόμαστε μέτρα με περιορισμούς στους εμβολιασμένους». «Δεν θα κλείσει η χώρα» σημείωσε.\

Τοπικά και ολιγοήμερα lockdowns «βλέπει» ο Νίκος Θωμαΐδης

Δεν αποκλείει τα τοπικά, ολιγοήμερα lockdowns μέσα στο Δεκέμβριο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος ασχολείται με την ανάλυση των λυμάτων στην Αττική. Όπως σημειώνει ο καθηγητής μιλώντας στο iEidiseis, «αυτή τη στιγμή οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν να βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο επί 4 εβδομάδες στην Αττική, όπως άλλωστε συμβαίνει και στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας. Αυτό σημαίνει ότι έχει ελεγχθεί η αύξηση των κρουσμάτων, αλλά δεν μειώνονται κιόλας καθώς ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι στο 1,1».

Να εξηγήσουμε ότι ο ρυθμός αυτός σημαίνει ότι 1 άτομο μολύνει άλλο ένα. Κι όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός, τόσο εκτός ελέγχου είναι η πανδημία. «Ειδικά το 1,1 δείχνει έλεγχο, αλλά θέλουμε να πέσει κάτω από το 1», τονίζει ο καθηγητής.

Πίεση στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τον Θωμαΐδη, τα κρούσματα είναι αυτή τη στιγμή στη κορύφωσή τους, κάτι που ξεκίνησε από τις 9 Νοεμβρίου. «Είχα πει τότε, ότι η κορύφωση εισαγωγών σε ΜΕΘ και οι θάνατοι θα κορυφωθούν σε ένα μήνα (μετά τις 9/11, δηλαδή στις 9/12). Άρα δεν ήρθε ακόμα η κορύφωση στην πίεση του συστήματος Υγείας. Θα συμβεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Και καθώς είμαστε ήδη στο 93% σε κάλυψη των κλινών ΜΕΘ, και θα δεχτούμε τότε ακόμα μεγαλύτερη πίεση, προετοιμαζόμαστε…

Ίσως να ληφθούν μάλιστα κι άλλα μέτρα για να μην φτάσουμε στο απροχώρητο. Ενδεχομένως κάποιοι τοπικοί περιορισμοί το πολύ για 10 ημέρες για περιοχές που είναι σταθερά στο βαθύ κόκκινο επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Κι αυτές είναι 2-3 περιοχές στην Πελοπόννησο, η δυτική Αττική, η Θεσσαλία, η Λέσβος, το Ρέθυμνο και η Μακεδονία».

Το iEdiseis ρώτησε στο σημείο αυτό τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας αν αυτά τα ενδεχόμενα, τοπικά περιοριστικά μέσα θα περιορίσουν σίγουρα τη μετάδοση. Η απάντησή ήταν ότι «σίγουρα θα την περιορίσουν αλλά μαζί -πολύ σημαντική- είναι η τρίτη δόση στους εμβολιασμένους. Αν το καταφέρναμε να εμβολιαστούν όλοι άμεσα με την τρίτη δόση, θα είχαμε μείωση στα κρούσματα της τάξεως του 20%», προβλέπει ο κ. Θωμαΐδης. Κι αν σε αυτό αντιπαραβάλουμε το γεγονός ότι το 20% των νοσηλευομένων είναι εμβολιασμένοι, καταλαβαίνουμε του λόγου του το αληθές.

Η νέα παραλλαγή Ο

Ο καθηγητής μάς ανέφερε ότι όπως ενημερώνουν από τον ΠΟΥ, πρόκειται για ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος, 5 φορές πιο μεταδοτικό από την παραλλαγή Δέλτα. Η αλήθεια είναι ότι έφτασε ταχύτατα στην Ευρώπη και πρέπει για να το αντιμετωπίσουμε, να κάνουμε ισχυρή ιχνηλάτηση. Το αν προκαλεί όντως πιο ήπια νόηση, θα το δούμε σίγουρα σε ένα μήνα και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι από τώρα», προσθέτει ο καθηγητής.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.