Τρίτη δόση εμβολίου σε 4 μήνες: Τι αποφασίζει η Επιτροπή ειδικών

Εξελίξεις αναμένονται αναφορικά με την αναμνηστική, τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού στους 4 μήνες.

Αυνεδριάζει η Επιτροπή εμβολιασμών, η οποία και θα εξετάσει την εισήγηση της κυβέρνησης για εμβολιασμό νωρίτερα των 6 μηνών.

Κάτι το οποίο έχει, εξάλλου, προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από το βήμα της Βουλής είχε αποκαλύψει ότι ζήτησε από τους ειδικούς να συντομεύσει η τρίτη δόση και να γίνεται ακόμη και στους 4 μήνες.

«Εχω ζητήσει να εξεταστεί να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μπορούμε, και το εγκρίνουν οι ειδικοί, να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες», είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πλέον το μπαλάκι πηγαίνει στους επιστήμονες.

«Συνεδριάζει η Επιτροπή -Τις επόμενες ώρες θα υπάρξει απόφαση για τρίτη δόση σε 4 μήνες»

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους για τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σχετικά με την επίσπευση της τρίτης δόσης, να γίνεται, δηλαδή, στο τετράμηνο και όχι στο εξάμηνο. Οι ανακοινώσεις θα μεταδοθούν απευθείας από το ertnews.gr και την ΕΡΤ1.

Σε σχέση με το χρόνο που πρέπει να γίνει η τρίτη δόση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθεί σε λιγότερο από 6 μήνες, ενδεχομένως στους 5 ή στους 4. Για όλους όσοι είναι άνω των 30 ετών. Για τους 18 με 30 ετών δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή επιστημονικά δεδομένα γι’ αυτό και η χορήγηση της τρίτης δόσης παραμένει στους 6 μήνες. Η χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση στους κάτω των 18 ετών.

Το εν λόγω ζήτημα επανέλαβε και επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος επισήμανε ότι αναμένεται σήμερα η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής και ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις για την τρίτη δόση του εμβολίου.

«Το θέμα αυτό είναι αμιγώς ιατρικό και η κυβέρνηση περισσότερο εισπράττοντας τα μηνύματα της κοινωνίας, αλλά μελετώντας και τα δεδομένα, εισηγήθηκε να έλθει νωρίτερα, στους τέσσερις μήνες η δόση αυτή. Είναι μια απόφαση που μπορεί να ληφθεί μόνο με την έγκριση της επιτροπής εμβολιασμών» παρατήρησε, προσθέτοντας ότι «θα συνεδριάσει τις επόμενες ώρες έτσι ώστε να αποφασισθεί το ζήτημα αυτό, αναμένουμε τις εξελίξεις πάρα πολύ σύντομα», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ανοικτό το ενδεχόμενο για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού
Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο μέλλον, εφόσον το επιβάλλουν οι συνθήκες και η εξέλιξη της πανδημίας.

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι κατ’ εξοχήν ζήτημα πολιτικής βούλησης. (…) Δεν ήταν ένα πάνδημο αίτημα, ήταν ενδεχομένως αίτημα μιας σημαντικής μερίδας. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, που επίσης τον υιοθετούμε πρώτοι στην Ευρώπη -μόνο η Αυστρία το έχει ανακοινώσει, αλλά για μεταγενέστερο χρόνο από εμάς-, έρχεται στον κατάλληλο χρόνο».

Εξήγησε μάλιστα ότι η πανδημία είναι ένας πρωτοφανές φαινόμενο κι από αυτή τη σκοπία «ποτέ δεν μπορείς να αποκλείεις το ο,τιδήποτε».

Σκέψεις και για μαζικό testing

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξετάζει κι άλλα μέτρα για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, με ένα από αυτά να είναι και τα μαζικά τεστ.

«Έχουμε στη φαρέτρα μας και άλλα όπλα, πλην του εμβολιασμού, υπάρχει και η δυνατότητα του μαζικού testing» είπε ακόμη, ζητώντας από τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση την περίοδο των εορτών. Ενώ έστειλε και το πολιτικό μήνυμα, «το πολιτικό κόστος δεν το υπολογίζαμε ποτέ», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Άνοιξαν 60.000 νέες θέσεις για ραντεβού αυτή την Κυριακή

Το απόγευμα της Πέμπτης (2/12), άνοιξαν 60.000 νέες θέσεις για ραντεβού εμβολιασμού, πρώτης και τρίτης δόσης, για την προσεχή Κυριακή 5/12.

Οπως είχε αναφέρει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας (29/11), η δυναμικότητα στους εμβολιασμούς τον Δεκέμβριο θα αυξηθεί, με επέκταση του ωραρίου και με προσθήκη ημερών και εμβολιαστικών κέντρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της Πέμπτης (2/12) άνοιξαν νέες θέσεις (slots) ώστε οι πολίτες να κανονίσουν το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.

Επίσης, πάνω από 100.000 άτομα θα μπορούν να εμβολιάζονται καθημερινά τον Δεκέμβριο, όπως είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Από τα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα που ξεκίνησαν να λειτουργούν το Σεπτέμβριο, έχουν προστεθεί άλλα 800 και σύντομα θα είμαστε στα 2.300 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ θα επεκταθεί και το ωράριό τους για όλο και περισσότερο εμβολιασμούς», είχε προσθέσει ο κ. Θεμιστοκλέους.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.