Συντάξεις: Αυξήσεις πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Ποιους αφορά, πόσα θα πάρουν

Ποιοι θα πάρουν αυξήσεις στις συντάξεις;

Αυξήσεις στις συντάξεις για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια θα κληθεί να δώσει η κυβέρνηση με ημερομηνία εφαρμογής των αυξήσεων αυτών την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης αλλά και ο πληθωρισμός που παίρνουν την ανηφόρα, δημιουργούν προσδοκίες για ένα “καλό” ποσοστό αναπροσαρμογής των αποδοχών, κάτι που προφανώς έχει και μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

🡆 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ NEA ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 2024 ΑΝΑ ΠΑΡΟΧΟ

Αυτό όμως απέχει αρκετά από την πραγματικότητα καθώς ο ασφαλιστικός νόμος έχει τόσες “δικλείδες” που οδηγούν τελικώς σε σαφή περιορισμό του τελικού ποσοστού της αύξησης. Γεγονός είναι πάντως ότι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι –όχι όλοι- θα δουν από το 2023 να κατατίθενται περισσότερα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Τι ορίζει ο ασφαλιστικός νόμος; Ότι από το 2023 και μετά οι συντάξεις θα αυξηθούν με ποσοστό το οποίο θα εξαρτάται από την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης και την πορεία του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, θα προστίθεται το 50% του ρυθμού ανάπτυξης και το 50% του πληθωρισμού. O ρυθμός ανάπτυξης για το 2022 προβλέπεται ότι θα φτάσει στο 4,5% ενώ για τον πληθωρισμό ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί. Ήδη βρίσκεται στο 5%. Αν λοιπόν υποτεθεί ότι η χρονιά κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης 4,5% και έχουμε και ένα πληθωρισμό 1,5% σε μέσο επίπεδο για το σύνολο του έτους, τότε θεωρητικά θα μπορούσαν να δοθούν αυξήσεις 3%.

Είναι έτσι; Όχι είναι η απάντηση. Διότι ο νόμος έχει συμπεριλάβει ακόμη έναν “κόφτη”: το ποσοστό της αύξησης δεν μπορεί να ξεπεράσει το ποσοστό του πληθωρισμού σε μέση ετήσια βάση.

Δηλαδή, μπορεί οι πρώτοι μήνες του 2022 να ξεκινήσουν με πληθωρισμό άνω του 5% (που είναι και το πιθανότερο), αλλά από το β’ εξάμηνο, ο πληθωρισμός να υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η χρονιά να κλείσει με ένα μέσο ποσοστό αύξησης της τάξεως του 1,5%. Αυτή θα είναι και η μέγιστη αύξηση που θα μπορεί να δοθεί σε συνταξιούχους.

Σε ποιους όμως; Μόνο στους συνταξιούχους που δεν έχουν θετική προσωπική διαφορά. Εδώ, ο κάθε συνταξιούχος θα πρέπει να κατανοήσει τι είναι η λεγόμενη προσωπική διαφορά και πότε είναι θετική. Υπάρχει ένα ποσό σύνταξης που εισπράττει ο συνταξιούχος και ένα ποσό σύνταξης που θα έπρεπε να εισπράττει βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού.

Αν ο συνταξιούχος εισπράττει περισσότερα από αυτά που βγάζει ο τρόπος υπολογισμού, τότε δεν δικαιούται καμία αύξηση μέχρι να εξαφανιστεί αυτή η προσωπική διαφορά. Αν πάλι έχει αρνητική προσωπική διαφορά, τότε παίρνει αύξηση και για να κλείσει αυτή η προσωπική διαφορά (σ.σ πρώτες δόσεις αυξήσεων έχουν ήδη δοθεί εξαιτίας αυτού του λόγου) αλλά και λόγω του πληθωρισμού.

Συμπέρασμα: από το 2023 θα υπάρξουν αυξήσεις. Το ύψος τους θα το καθορίσει η πορεία του πληθωρισμού. Και για κάθε συνταξιούχο ξεχωριστά, το ποσό που θα πάρει θα εξαρτηθεί από το αν υπάρχει θετική προσωπική διαφορά ή όχι. Αυτό είναι μια πληροφορία που μπορεί ο καθένας να την συγκεντρώσει βρίσκοντας το μηνιαίο εκκαθαριστικό της σύνταξής του. Προσοχή: τελική εκκαθάριση δεν έχει γίνει ακόμη για όλες τις περιπτώσεις, ειδικά για συνταξιούχους που λαμβάνουν περισσότερες από μια συντάξεις.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε αναλυτικά τι αλλάζει στις συντάξεις και πώς να το αντιμετωπίσετε.