Δημοσκόπηση RealPolls: Σοκ με διαφορά 4,6%. Τι λένε για καταλληλότερο πρωθυπουργό, Ζελένσκι στη Βουλή

Τι δείχνει η νέα δημοσκόπηση RealPolls;

Δραματικό κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει νέα δημοσκόπηση που είδε την Πέμπτη (7/4) το φως της δημοσιότητας.

Αναλυτικότερα, η έρευνα έγινε τηελφωνικά από την εταιρεία RealPolls για λόγαριασμό της εφημερίδας Δημοκρατία, από τις 30 Μαρτίου έως και τις 2 Απριλίου, σε 2.096 άτομα, με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 4,6%, για πρώτη φορά κάτω από το «ψυχολογικό φράγμα» του 5% από το σχεδόν 7% που βρισκόταν τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ πέφτει στο 29% από 30,3% στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει σχεδόν κατά μία μονάδα τα ποσοστά του, σε 24,4% από 23,5%. Το ΚΙΝΑΛ υποχωρεί στο 10,2% από το 11,1% που είχε τον Φεβρουάριο.

Πέφτουν τα ποσοστά Μητσοτάκη, ανεβαίνουν του Τσίπρα

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα». Διατηρείται το προβάδισμα Μητσοτάκη, αλλά με τη διαφορά μειωμένη κατά 6% από τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να θεωρείται καταλληλότερος από το 38,7% των ερωτώμενων, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από το 29,6%, ενώ τον Φεβρουάριο είχαν 42% και 27% αντίστοιχα. Οι τάσεις αυτές περίπου αντικατοπτρίζουν τις μεταβολές στην εκλογική επιρροή Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Τι λένε οι Έλληνες για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο Ουκρανικό
Παράλληλα, μόλις το 14,4% των πολιτών δηλώνει πολύ ικανοποιημένο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της Ουκρανίας και το 19,9% αρκετά ικανοποιημένο. Το 16,6% είναι λίγο ικανοποιημένο, ενώ το 46,9% δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο.

Ποιος έχει την ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Σημαντικά είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης σχετικά με τον επιμερισμό των ευθυνών για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αποκλειστική ευθύνη στη Ρωσία καταλογίζει το 28%, ενώ στην Ουκρανία μόλις το 2,1%. Οι δυτικές δυνάμεις θεωρούνται υπεύθυνες κατά 31,1%, ενώ συνολικά όλους τους παραπάνω θεωρεί συνυπεύθυνους το μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 37,1%. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ακόμη και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. δείχνουν ως μόνη υπεύθυνη τη Ρωσία σε ποσοστό μόλις 55%. Οι εντονότερες, δε, αντιδυτικές απαντήσεις προέρχονται από τους ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης.

Οι ερωτώμενοι καταδικάζουν απόλυτα σε ποσοστό 55,7% την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ το 30,9% τη θεωρεί παράνομη αλλά «κατανοητή για τα συμφέροντα της Ρωσίας». Λιγότερο από 10% θεωρούν ότι ήταν μια δικαιολογημένη επιχείρηση προληπτικού χαρακτήρα.

Οι πολίτες βλέπουν αναβαθμισμένη την Τουρκία έναντι της Ελλάδας

Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι ότι το 66,9% θεωρεί ότι η Τουρκία αναβαθμίζεται έναντι της Ελλάδας με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ διαφωνεί μόλις το 22,3%. Ούτε και η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται να πείθει ως «διορθωτική κίνηση», καθώς η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη ως προς την αξιολόγησή της. Η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας στη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη δεν φαίνεται να έπεισε ως «διορθωτική» κίνηση στο θέμα του πολέμου της Ουκρανίας. Η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη ως προς την αξιολόγησή της, καθώς το 46% εκφράζει θετικές γνώμες έναντι του 41% που το αντιλαμβάνεται ως αρνητικό.

Στο μείζον ζήτημα της αποστολής πολεμικού υλικού στην Ουκρανία επιβεβαιώνεται η συντριπτική καταδίκη της κυβερνητικής απόφασης. Συνολικά μόλις το 27% έχει θετικές γνώμες, κυρίως από οπαδούς της ΝΔ και δευτερευόντως του ΚΙΝΑΛ. Χαμηλό είναι και το ποσοστό των θετικών γνωμών για την πρόσκληση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, ο οποίος μίλησε στην ελληνική Βουλή, καθώς το 55% εκφέρει αρνητικές γνώμες έναντι του 38% των θετικών.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.