Τι άλλαξε στην εστίαση για ανεμβολίαστους. Νέα δεδομένα

Νέα δεδομένα έφερε για τους ανεμβολίαστους και στην εστίαση η ανακοίνωση για νέα διάρκεια στα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού. «Άνοιξαν» και άλλο οι κλειστοί χώροι.

Νοσήσαντες ή μερικώς εμβολιασμένοι που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ανεμβολίαστοι, μπορούν πλέον να μπαίνουν και στους κλειστούς χώρους της εστίασης.

Πώς; Με την αλλαγή στην ημερομηνία λήξης των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού, παίρνουν παράταση για την είσοδό τους στους κλειστούς χώρους των μπαρ, κέντρων διασκέδασης κλπ, ενώ για τους ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται να κάνουν rapid test.

Μέχρι πρότινος, για όσους είχαν νοσήσει, πέρασε το τρίμηνο και δεν πήγαν να κάνουν εμβόλιο ίσχυαν περιοριστικά μέτρα σε εστίαση, λιανεμπόριο, εργασία αλλά και σε άλλες δραστηριότητες.

Το ίδιο συνέβαινε και με όσους έκαναν τις δύο δόσεις του εμβολίου ή τη μία δόση του μονοδοσικού Johnson & Johnson και δεν θέλησαν να κάνουν την αναμνηστική μετά το επτάμηνο.

Στο εξής, ισχύουν νέες ημερομηνίες λήξης που τους επιτρέπουν να έχουν τα «προνόμια» των πλήρως εμβολιασμένων για δύο ή τρεις περισσότερους μήνες. Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε:

Το πιστοποιητικό νόσησης λήγει στους 6 μήνες – από τρεις μήνες που ήταν πριν

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους 9 μήνες – από επτά που ήταν πριν – για όσους ενήλικους έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει το παραπάνω χρονικό διάστημα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης

Τα μέτρα για ανεμβολίαστους στην εστίαση του Πάσχα

Για όσους έχει περάσει και το εξάμηνο και το εννεάμηνο, ή δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου, το Πάσχα θα συνεχίσουν να αποκλείονται από τους εσωτερικούς χώρους της εστίασης, αφού η επιστροφή τους πριν το Πάσχα θεωρείται μάλλον ανέφικτη.

Τουλάχιστον αυτό έκριναν οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας στην τελευταία τους συνεδρίαση. Θα περιορίζονται στους ανοιχτούς χώρους με την επίδειξη αρνητικού rapid test.

Τι θα ισχύει στο λιανεμπόριο το Πάσχα

Τα ίδια θα ισχύουν και στο λιανεμπόριο, αφού οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν τα πασχαλινά τους ψώνια με την επίδειξη του αρνητικού rapid test.

Πότε καταργούνται τα rapid test για όλους τους ανεμβολίαστους

Η αρχή της συζήτησης για το συγκεκριμένο θέμα έγινε με την κατάργηση του ενός self test για μαθητές στα σχολεία, που θα εφαρμοστεί από αυτή την εβδομάδα.

Το βέβαιο είναι ότι πρώτα θα καταργηθεί το ένα rapid test την εβδομάδα για τους εργαζόμενους και δεν αποκλείεται να ακολουθήσει το τέλος των ελέγχων για την εργασία.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.