Φωτιά Βούλα, Άνω Γλυφάδα: Απίστευτη δικαιολογία ΔΕΔΔΗΕ για καταστροφή. «Πήρε φωτιά ένα πουλί…» [video]

Ποια η απίστευτη δικαιολογία του ΔΕΔΔΗΕ για το ξέσπασμα της μεγάλης φωτιάς στη Γλυφάδα και τη Βούλα;

H φωτιά που ξέσπασε στην Άνω Γλυφάδα και κατέκαψε τα πάντα μέχρι τη Βούλα ξεκίνησε από ένα πουλί, υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ, Κώστας Μανιάτης.

Όπως είπε ο κ. Μανιάτης, “η φωτιά που δημιουργήθηκε και αν δημιουργήθηκε στον υποσταθμό εκεί, που ανήκει στον ΔΕΔΔΗΕ, είναι από εξωγενή παράγοντα.

Ενημερώθηκα ότι υπήρχε ένα πουλί που αυτό δημιούργησε το πρόβλημα, καθώς μετέφερε τη φωτιά έξω από τον υποσταθμό”, είπε και συνέχισε: “Αυτό δημιούργησε το πρόβλημα, πήραν φωτιά τα φτερά του και έπεσε έξω από το χώρο”. Μάλιστα ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ ανέφερε ότι “τα στοιχεία τα έχει πάρει η Πυροσβεστική”.

Στο άκουσμα της φράσης οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι καλεσμένοι στην εκπομπή της ΕΡΤ ξέσπασαν σε γέλια, με τον παρουσιαστή Κώστα Παπαχλιμίτζο, μάλιστα, να λέει: «Να το πάμε φυλακή. Ελπίζω να μην βγει πόρισμα που να λέει ότι φταίει το πουλί».


Η αναφορά του Κώστα Μανιάτη, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έμεινε ασχολίαστη από τους χρήστες του Twitter.

Δήμαρχος Βούλας: Η αρχική εκτίμηση ήταν λαθεμένη

“Το πιο σημαντικό είναι ότι με τις καιρικές συνθήκες που υπήρχαν, η επιστήμη και η εμπειρία λένε ότι πρέπει η πυρκαγιά να “χτυπιέται” με ό,τι δύναμη υπάρχει νωρίς. Η αρχική εκτίμηση που έγινε όταν η φωτιά ήταν χαμηλά στους πρόποδες του Υμηττού στην Γλυφάδα ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα, για εμένα προφανώς ήταν λαθεμένη” τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Η λάθος εκτίμηση, σύμφωνα με τον ίδιο, αφορά στην δυνατότητα που είχε η φωτιά να επεκταθεί σε θαμνώδη και χορτολιβαδική έκταση, καθώς αφού ξεκίνησε, διένυσε περίπου 1800 μέτρα ανεβαίνοντας το βουνό από θάμνους και χόρτα.

“Θεωρώ ότι θα ήταν πολύ πιο εύκολο είτε με επίγεια είτε με εναέρια μέσα να μπορέσει να σταματήσει εκεί. Η πρώτη μεγάλη άμυνα η οποία έγινε ήταν στα σύνορα μεταξύ Γλυφάδας και Βούλας, με περίπου 12 πυροσβεστικά οχήματα, δύο αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και περίπου 25 άνδρες. Μιλάμε για μια μέρα που οι άνεμοι ήταν κάτι το ασύλληπτο. Εγώ πέρασα πολλές φορές επάνω το βουνό, τέτοιο άνεμο με τέτοιες ριπές δεν έχω ξαναδεί, έφταναν τα 8 και 9 μποφόρ στην κορυφογραμμή. Μιλάμε για μια πολύ δύσβατη περιοχή με πολλές χαράδρες και ρεματιές όπου εκεί μέσα η φωτιά δεν χτυπιέται ούτε με επίγεια ούτε με εναέρια μέσα, αντιθέτως η φωτιά επιταχύνεται” είπε ο κ. Κωνσταντέλλος.

Οικονόμου: Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, στην περιοχή βρίσκονταν σε εξέλιξη τρεις φωτιές και άλλες 61 σε ολόκληρη τη χώρα. «Η φωτιά αυτή εξελίχθηκε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες δεδομένων των συνθηκών και της πίεσης που ασκεί γενικότερα η κλιματική κρίση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά και την περσινή εμπειρία πρέπει να κατανοήσουμε ότι η πίεση όσο δεν λαμβάνονται δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματική κρίσης θα είναι μεγάλη. Ωστόσο, δεν αποτελεί λόγο αυτή η πραγματικότητα ούτε για να παρακολουθούμε μοιρολατρικά την κατάσταση ούτε να την επικαλούμαστε σαν δικαιολογία ως κράτος και ως Πολιτεία, γι’ αυτό και φέτος είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι», τόνισε.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.