Σεισμός στη Γαλλία: Τι θα κάνει τώρα ο Μακρόν που έχασε την πλειοψηφία. Πανηγυρίζουν Λεπέν, Μελανσόν

Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία μετά την απώλεια της πλειοψηφίας από την κυβέρνηση Μακρόν.

Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Αυτό ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, αφού η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στον σημερινό, δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

«Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η Ολιβιά Γκρεγκουάρ.

Οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό αλλά και για τις μεγάλες δυσκολίες που θα έχει εφεξής ο Πρόεδρος Μακρόν.

Η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη Ensemble λαμβάνει 224 έδρες στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία μετέδωσε ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός FR2.
Κλείσιμο

Η αριστερή πολιτική παράταξη Nupes του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβανει 149 έδρες, η παράταξη της ακροδεξιάς Μαριν Λεπέν 89 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 78 έδρες σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Νωρίτερα, στην πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο Μακρόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ, μιλώντας στο πρώτο δίκτυο της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης τόνισε:

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου. [Οι έδρες που εξασφαλίζουμε] είναι λιγότερες από όσες ελπίζαμε. Οι Γάλλοι δεν μας έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία. Είναι μια ανήκουστη κατάσταση που θα μας υποχρεώσει να υπερβούμε τις βεβαιότητές μας και τους διχασμούς μας».

Η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη ήλθε πρώτη σε έδρες κατά τον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, αλλά όλες οι εκτιμήσεις την εμφανίζουν μακριά από τις 289 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Δεύτερη η αριστερή συμμαχία του Ζαν Λικ Μελανσόν που βρίσκεται ακόμη μακρύτερα από την απόλυτη πλειοψηφία ενώ τρίτο έρχεται το κόμμα της Μαριν Λεπέν φθάνοντας ενδεχομένως ακόμα και τις 100 έδρες, αριθμός πρωτόγνωρος για την ακροδεξιά στη Γαλλία.

Με τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικανούς να κινούνται γύρω από τις 60 έδρες είναι προς το παρόν ασαφές αν μαζί με την παράταξη Μακρόν μπορούν να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρων ενόψει ενδεχόμενης συγκατοίκησης στην εξουσία.

Το ενδεχόμενο να συνεχίσει ο Μακρόν με κυβέρνηση μειοψηφίας δεν αποκλείεται, ωστόσο τα περιθώρια κινήσεων για τον Γάλλο πρόεδρο θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα με βάση τα σημερινά εκλογικά αποτελέσματα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.