Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Αιτήσεις τώρα για επιδότηση 700 ευρώ. Τι πρέπει να κάνετε

Πώς κάνετε αίτηση για το πρόγραμμα Αλλάζω θερμοσίφωνα;

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Το πρόγραμμα θα αφορά θερμοσίφωνα για πρώτη ή δεύτερη κατοικία, το οποίο χωρίζει τους δικαιούχους σε τρεις κατηγορίες: με εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία, από 5.000 έως 10.000 στην δεύτερη και άνω των 10.000 ευρώ στην τρίτη.

Από 50% έως 60% θα ανέλθει η επιδότηση για το πρόγραμμα Ανακυκλώνω –Αλλάζω Θερμοσίφωνα που θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχωρώντας σήμερα στην προδημοσίευση του οδηγού.

Το πρόγραμμα θα αφορά θερμοσίφωνα για πρώτη ή δεύτερη κατοικία, το οποίο χωρίζει τους δικαιούχους σε τρεις κατηγορίες: με εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία, από 5.000 έως 10.000 στην δεύτερη και άνω από 10.000 ευρώ στην τρίτη.

Η επιδότηση θα είναι συνάρτηση της χωρητικότητας του boiler και της εισοδηματικής κατηγορίας του οφειλόμενου.

Για παράδειγμα για ένα boiler από 136 έως 183 λίτρα που αφορά την κατανάλωση μιας τετραμελούς οικογένειας, το ποσοστό ενίσχυσης για την τρίτη κατηγορία θα είναι 50% με πλαφόν έως τα 771 ευρώ, για την δεύτερη κατηγορία 55% με πλαφόν έως τα 707 ευρώ και τα 643 ευρώ για την πρώτη κατηγορία με επιδότηση 60%.

Αιτήσεις υποβάλλονται από άτομα που έχουν γεννηθεί πριν από 1 Ιανουαρίου του 2006, είναι κάτοικοι Ελλάδας και διαθέτουν ενεργούς κωδικούς στο TAXIS. Προϋπόθεση για την επιδότηση είναι η ανακύκλωση παλιάς ενεργοβόρας ηλεκτρικής συσκευής θερμοσίφωνα που έχει χωρητικότητα ίση ή μεγαλύτερη των 40 λίτρων.

Για την χρηματοδότηση του προγράμματος προβλέπονται 100 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά στην επιχορήγηση των ωφελούμενων μέσω του συστήματος επιταγών (vouchers), συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ κατά τα πρότυπα του Αλλάζω Συσκευή.

Άμεσα, από το πρόγραμμα προβλέπεται να ωφεληθούν τουλάχιστον 120.000 ελληνικά νοικοκυριά, για τα οποία θα υπάρξει μείωση τουλάχιστον 210 εκατ. τόνων CO2 ανά έτος. Παράλληλα, θα υπολογίζεται ότι θα μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού, κατά περίπου 65%.

Το 30% της δημόσιας δαπάνης προβλέπεται να δεσμευτεί για τους ωφελούμενους της 1 ης (χαμηλότερης) εισοδηματικής κατηγορίας, ενώ το υπόλοιπο 70% θα καλύψει τους ωφελούμενους που ανήκουν στη 2 η και 3η εισοδηματική κατηγορία του Προγράμματος.

Η κατανομή της δημόσιας δαπάνης που προορίζεται αφενός για την 1η εισοδηματική κατηγορία (30.000.000 €) και αφετέρου, για την 2η και 3η (μαζί) εισοδηματικές κατηγορίες (70.000.000 €), θα γίνει ανά γεωγραφική Περιφέρεια.

Επιλέξιμοι ηλιακοί θερμοσίφωνες προς αγορά

Το πρόγραμμα επιχορηγεί την αγορά ηλιακών θερμοσιφώνων με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Υποβολή Αιτήσεων Χρηματοδότησης

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).

Για την υποβολή της αίτησης απαιτείται υποχρεωτικά η προηγούμενη ταυτοποίηση του αιτούντος με τη χρήση των προσωπικών κωδικών–διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet).

Μετά την ταυτοποίηση του, ο αιτών υποβάλλει αίτηση δηλώνοντας -μεταξύ άλλων- τον 11-ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας, στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας αλλά και ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί Ηλιακός Θερμοσίφωνας και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας (π.χ. κανονισμός πολυκατοικίας, κανονισμός λειτουργίας κτηρίου κ.λπ.).

Επίσης την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή εναλλακτικά, μέσω προσκόμισης αντίστοιχης γνωμάτευσης ή πιστοποιητικού από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της.

Επίσης υποβάλλει και ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.