Έντυπο Ε10: πώς δηλώνονται οι καταθέσεις στη εφορία

Τι αλλάζει στο πόθεν έσχες το 2012; Πως θα δηλώνουμε τις καταθέσεις μας και τις δαπάνες μας στην εφορία;

Ολική ανατροπή στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών με την καθιέρωση του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες.

Στόχος είναι το λεγόμενο ηλεκτρονικό πόθεν έσχες να αποτελέσει, από φέτος κιόλας, ένα βασικό εργαλείο πάταξης της φοροδιαφυγής, καθώς θα υποχρεώσει τους φορολογούμενους να καταγράφουν, σε ένα ειδικό έντυπο (Ε10), το σύνολο των εισοδημάτων και των δαπανών κάθε χρονιάς, σε δύο στήλες αντίστοιχα.

Στη μία στήλη θα αναγράφονται με λεπτομέρειες όλες δαπάνες, δηλαδή εκτός από τις συνήθεις που πραγματοποιεί ο φορολογούμενος (σουπερ μάρκετ, ρούχα, καύσιμα, εστιατόρια κα), και οι λογαριασμοί για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και τηλεφωνία, αυτές που αποτελούν τεκμήρια (δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, αγορά Ι.Χ. κα), αλλά και οι δαπάνες για τις οποίες προβλέπονται φοροαπαλλαγές (ιατρικές δαπάνες, ενοίκιο πρώτης κατοικίας, τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα ασφάλιστρα ζωής κα).

Στην άλλη στήλη εκτός από τα εισοδήματα θα αναγράφονται (για πρώτη φορά) οι καταθέσεις στις τράπεζες, καθώς και τα έσοδα από ακίνητα στο εξωτερικό, μετοχές ή άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Μάλιστα, ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίζει δικαιολογητικά για τον φόρο που έχει καταβάλει σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρεί στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σχεδιάζεται να δίνεται η δυνατότητα μίας εύλογης απόκλιση της τάξης του 10%-20% μεταξύ δηλωθέντων εσόδων και δαπανών-καταθέσεων.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί διαφορά του συνόλου των εσόδων με το σύνολο των δαπανών και καταθέσεων άνω του παραπάνω ποσοστού, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο για την εν λόγω διαφορά.

Στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργηθεί μία λεπτομερής βάση δεδομένων τόσο για το εισόδημα όσο και για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων κάθε φορολογουμένου, προκειμένου ο καταβαλλόμενος φόρος να ανταποκρίνεται στην πραγματική οικονομική κατάσταση των φυσικών προσώπων.

Διαβάστε τι αλλάζει στο πόθεν έσχες το 2012.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.