Θρίλερ: Ένα βήμα πριν το λουκέτο γνωστή Ελληνική τράπεζα. Ποια είναι, συναγερμός στην αγορά

Ποια γνωστή Ελληνική τράπεζα βρίσκεται ένα βήμα πριν το λουκέτο;

Τράπεζες: Σε θρίλερ εξελίσσεται το μέλλον της Attica Bank καθώς δεν προκύπτει λύση διάσωσης!

Νέα σοβαρά εμπόδια ανακύπτουν στην υλοποίηση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης και εξυγίανσης της Attica Bank, με συμμετοχή του επενδυτικού σχήματος Καϋμενάκη-Μπάκου-Εξάρχου.

Οι υποψήφιοι στρατηγικοί επενδυτές – οι οποίοι με την ολοκλήρωση του σχεδίου θα αποκτούσαν τον έλεγχο της τράπεζας- θέτουν πλέον ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους την ανάληψη δέσμευσης από τους άλλους μεγαλομετόχους (ΤΧΣ, ΤΣΜΕΔΕ), ότι μετά την ΑΜΚ θα ακολουθήσει συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Οι “εφοπλιστές” διαμηνύουν ότι δεν τους αρκεί να στηρίξουν τώρα την Attica Bank και να αποκτήσουν σε επόμενη φάση τον έλεγχο της.

Στόχος τους είναι ή δημιουργία ισχυρού σχήματος που θα αποτελέσει τον 5ο πόλο στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν η “τράπεζα των μηχανικών” συγχωνευθεί με την Παγκρήτια και με άλλες συνεταιριστικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τhrinvest των Καϋμενάκη-Μπάκου-Εξάρχου ενημέρωσε τη διοίκηση της Attica, το ΤΧΣ και το ΤΣΜΕΔΕ, ότι εάν δεν υπάρξει εκ των προτέρων δεσμευτική συμφωνία για συγχώνευση με την Παγκρήτια, δεν πρόκειται να εισφέρει στην ΑΜΚ τα υπεσχημένα 100 εκατ. ευρώ, αλλά θα περιοριστεί σε μία συμμετοχή “καλής θελήσεως”, της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ.

Η υπαναχώρηση μπορεί να είναι μόνο μία κίνηση προς άσκηση πιέσεων και να μην υποδηλώνει αλλαγή στάσης και προθέσεων εκ μέρους του επενδυτικού σχήματος των “εφοπλιστών”.

Δημιουργεί όμως έντονη αβεβαιότητα ως προς τη δυνατότητα κάλυψης της μεγάλης ΑΜΚ, που αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης και εξυγίανσης της Attica Bank.

Χωρίς τα 100 εκατ. των εφοπλιστών είναι μάλλον αδύνατο να καλυφθεί η ΑΜΚ και θα χρειαστεί να εκπονηθεί νέο σενάριο κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας ή/και να βρεθούν άλλοι επενδυτές.

Αναμένονται τώρα νέα “επεισόδια” στο σήριαλ, που αποκτά σασπένς ενώ τα χρονικά περιθώρια για την Attica Bank στενεύουν.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.