Σιγή στις δημοσκοπήσεις: Τι λέει ο εκλογολόγος Ανδρέας Δρυμιώτης και δεν τολμούν να δημοσιεύσουν

Τι βλέπουν οι νέες δημοσκοπήσεις που τρέχουν για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και ακόμα δεν έχουν δημοσιευτεί;

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης αποκαλύπτει αυτά που συζητούν οι δημοσκόποι και κανείς ακόμα δεν έχει τολμήσει να δημοσιεύσει.

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης θεωρείται και είναι ίσως ο καλύτερος εκλογολόγος. Επειδή διαθέτει common sense και επειδή πορεύεται με ορθολογισμό.

Επειδή γνωρίζει άριστα την αριθμητική των εκλογών. Και επειδή δεν διστάζει να παραδεχτεί τις όποιες λάθος εκτιμήσεις του και να ζητήσει συγγνώμη. Αλλά και για έναν επιπλέον λόγο.

Στην ερώτηση «Είναι καλό η Νέα Δημοκρατία να είναι κυρίαρχη χωρίς αντιπολίτευση;», η απάντηση είναι άμεση και αυτονόητη: «Οχι, σου απαντώ ευθέως, όχι».

Η κουβέντα όχι μόνο για τα αίτια της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τις δημοσκοπήσεις που διαψεύστηκαν. Οι ευθείες βολές με ονοματεπώνυμα των υπεύθυνων αυτής της κατάρρευσης.

Αλλά και οι εκτιμήσεις για τον μελλοντικό νικητή στον ανταγωνισμό ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Ανδρουλάκη, ποιος από τους δύο, ποιο κόμμα θα αναδειχτεί δεύτερο στον ρόλο της αντιπολίτευσης;

Κοντά σε όλα αυτά και μερικές ιστορίες, αλλά και κάποιες αποκαλύψεις που φωτίζουν ακόμα καλύτερα τους λόγους κατάρρευσης όσο και της επικράτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Πιστεύω ότι, αν και προσωρινά κερδίζει ο Τσίπρας, σιγά-σιγά θα αρχίσει να φθείρεται και ο κόσμος θα πηγαίνει στον Ανδρουλάκη. Γιατί ο κόσμος δεν είναι ακραίος. Εάν ήταν ακραίος ο Ελληνας, το ΚΚΕ θα είχε πολύ μεγάλα νούμερα»

Σκηνή 1: Εκανε καλό ή κακό η Πόπη Τσαπανίδου;

-Οι δημοσκοπήσεις πέσανε έξω. Πρέπει να αλλάξουν τα εργαλεία τους;
«Οχι, διαφωνώ. Οι δημοσκοπήσεις πέσανε έξω γιατί τις τελευταίες μέρες συνέβησαν πράγματα τα οποία ένα-ένα μόνα τους μπορεί να μην έχουν τόση πολλή σημασία, αθροιστικά, όμως, όλα μαζί δημιουργούν ένα άλλο κλίμα και ένα άλλο περιβάλλον».

-Ποια είναι αυτά τα πράγματα;
«Να σ’ τα εξηγήσω. Ο Κατρούγκαλος και η διαχείριση του Κατρούγκαλου ήταν θανάσιμο λάθος. Ο Κατρούγκαλος είπε ότι “μπορεί να ξαναβάλουμε το 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες επί των εισοδημάτων”. Η διαχείριση είναι ακόμα χειρότερη. Η διαχείριση ήταν ότι τον υποχρέωσαν σε παραίτηση, ενώ αν δεν τον υποχρέωναν σε παραίτηση και έλεγαν ότι ήταν προσωπικές του απόψεις, πολύ πιθανόν να μην είχε το impact που είχε. Απόδειξη αυτού του πράγματος είναι ότι στα exit polls οι ελεύθεροι επαγγελματίες δώσανε 54% στη Νέα Δημοκρατία. Πρόσεξε, οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα είναι 1.800.000 άνθρωποι. Και πόσους επηρεάζουν και στις οικογένειές τους αυτοί; Αυτό το πράγμα συνέβη τις τελευταίες τρεις ημέρες. Δεν μπορούσε να αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις».

-Μάλιστα, ένα, λοιπόν, ο Κατρούγκαλος.
«Δεύτερο, η Θεανώ Φωτίου. Είναι δυνατόν να μιλάει για μεσαία τάξη με 5.000 ευρώ τον χρόνο; Εκείνη την ώρα έχεις βάλει απέναντί σου το 90% του πληθυσμού. Ξέρεις γιατί; Επειδή ο άλλος σκέφτεται πως αν δηλώσει 6.000 ετησίως θα θεωρηθεί πλούσιος και η Εφορία θα τον γδάρει».

-Μάλιστα.
«Τρίτο, πολύ σημαντικό. Το ότι προσκάλεσε τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής μπορεί από μόνο του να μην είναι σημαντικό, σε συνδυασμό όμως με το γεγονός ότι δεν ψήφισε την τροπολογία εναντίον του Κασιδιάρη, ο κόσμος -γιατί δεν είναι βλάκας- σου λέει “κάτσε, ρε φίλε, αυτός ψαρεύει σε θολά νερά”. Eίναι συνειδητή επιλογή του να ζητάει από τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής να τον ψηφίσουν».

-Αρα είναι: Κατρούγκαλος, Φωτίου, Τσίπρας.
«Πάμε παρακάτω. Οι νέοι που το ’19 είχαν δώσει πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα δώσανε πλειοψηφία στη Νέα Δημοκρατία. Γιατί με την ανοησία να πεις στους νέους ότι “θα μπαίνεις χωρίς την ελάχιστη βάση εισαγωγής” δημιουργείς 20.000, ας πούμε, ικανοποιημένους, αλλά δημιουργείς και 70.000 εχθρούς. Πρόσεξε, 70.000 οικογένειες, όχι παιδιά – οι οποίοι σου λένε “εμένα το παιδί μου δούλεψε, πλήρωσα φροντιστήρια και θα έχει την ίδια αντιμετώπιση με κάποιον που δίνει λευκή κόλλα;”».

-Σαν να τους κυνηγάνε με την απόχη στους δρόμους και να τους παρακαλάνε «έλα κι εσύ, δώσε λευκή κόλλα και εξασφαλίζεις θέση στο πανεπιστήμιο, δηλαδή στο καφενείο».
«Κάπως έτσι. Και να προσθέσω και κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικό. H Τσαπανίδου έκανε καλό ή κακό στον ΣΥΡΙΖΑ;».

-Κακό.
«Γιατί; Γιατί εκπέμπει αλαζονεία. Και η αλαζονεία είναι κάτι το οποίο δεν εκφράζεται μεν ανοιχτά, αλλά ο κόσμος το αντιλαμβάνεται και δεν μπορείς να τον θεωρείς δεδομένο και βλάκα. Αυτά είναι για μένα η εξήγηση. Αυτά είναι γεγονότα».

Σκηνή 2: Η ανατομία συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ

-Τα πέντε αυτά γεγονότα. Δηλαδή, μέχρι να μιλήσει ο Κατρούγκαλος, τι νομίζεις ότι θα έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ;
«Εγώ νομίζω ότι θα έπαιρναν 36% Ν.Δ., 29% ΣΥΡΙΖΑ».

-Εκεί λοιπόν έγινε το γκρέμισμα, η πανωλεθρία.
«Απόδειξη, που το λένε όλες οι δημοσκοπήσεις, είναι ότι από τους αναποφάσιστους που ήταν 10%-12% οι μισοί ψήφισαν Νέα Δημοκρατία. Αυτοί που αποφάσισαν την τελευταία μέρα στο παραβάν Νέα Δημοκρατία ψήφισαν. Αυτή είναι η ανατομία της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ».

-Ολα κρίθηκαν στο παρά πέντε.
«Να το εξετάσουμε τώρα και από πλευράς μάρκετινγκ. Ο Μητσοτάκης σού λέει: “Εγώ έχω ένα πρόγραμμα, θέλω να είμαι αυτοδύναμος”. Είχε μία ξεκάθαρη εικόνα, καλή ή κακή, είναι ξεκάθαρη. Ξέρεις τι είναι αυτό το προϊόν που αγοράζεις. Ο άλλος τι μας έλεγε;».

-Δεν το κατάλαβα ποτέ μου.
«Σάμπως εγώ το κατάλαβα; Ή νομίζεις ότι ο μέσος ψηφοφόρος το κατάλαβε;».

-Εντελώς θολή εικόνα.
«Ολα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν τους ρωτούσαν πόσο κοστολογείται το πρόγραμμα, ο καθένας έδινε διαφορετική απάντηση. Αυτό στον πονηρό, στον καχύποπτο τον Ελληνα λέει: “Αυτοί οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν κρυφή ατζέντα. Αλλα λένε και άλλα θα κάνουν”».

-Αυτό! Mήπως εδώ ενεργοποιήθηκε η μνήμη του ’15;
«Βεβαίως και ενεργοποιήθηκε η μνήμη του ’15. Και σου λέει, αυτοί οι άνθρωποι θα έρθουν ξανά και θα κάνουν τα ίδια. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε αυτή την εικόνα τις τελευταίες μέρες».

-Οι Συριζαίοι αυτοκτόνησαν μαζικά.
«Βλέπεις ότι δεν έχουνε πρόγραμμα, άλλα λέει ο ένας, άλλα λέει ο άλλος. Αυτό είναι πολύ κακό μήνυμα. Ο ψηφοφόρος είναι σαν το μικρό παιδί σε ορισμένα πράγματα. Από τον πατέρα του, από την οικογένειά του ζητάει σιγουριά, σταθερό frame of reference (σ.σ.: πλαίσιο αναφοράς, όρος που χρησιμοποιείται στη Φυσική και την Αστρονομία). Αυτό δεν του το έδωσε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως εισέπραττε το αντίθετο, δηλαδή “δεν ξέρουμε τι θα γίνει”. Και αυτό το πράγμα λειτουργεί τρομακτικά. Εγώ, να σου πω την αλήθεια, όταν είδα τα αποτελέσματα το βράδυ τρελάθηκα. Δεν το πίστευα. Η Ελλάδα μπλε δεν έχει ξαναγίνει παρά μόνο το ’74, μετά τη χούντα, όταν πήρε ο Καραμανλής 53%».

Σκηνή 3: Το τρολάρισμα στον Σαββόπουλο, η χαριστική βολή στον ΣΥΡΙΖΑ

-Κατά τη γνώμη σου, δεν είναι ένας βασικός λόγος ότι ο χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καθαρός; Δηλαδή τι είναι, κόμμα διαμαρτυρίας ή είναι κόμμα του Κέντρου, κεντροαριστερό, σοσιαλδημοκρατικό; Αν θυμάμαι καλά, μετά τις εκλογές του 2019 είχες προβλέψει την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την επιστροφή του σε μονοψήφιο αριθμό.
«Ενώ κυβέρνησε, εξακολουθεί να παραμένει αυτό που ήταν στο 3%. Και τότε έκανα λάθος, γιατί περίμενα ότι θα διαλυόταν όπως η αμοιβάδα. Δεν διαλύθηκε, αλλά νομίζω ότι έρχεται τώρα η ώρα. Γιατί αν είναι και μεγάλη η ήττα που έρχεται, θα σκοτωθούν, δεν υπάρχει περίπτωση».

-Βλέπεις να έχουνε βάλει μυαλό;
«Οχι. Γιατί ο Τσίπρας μετά ξαναπροκάλεσε τους ψηφοφόρους. Οπως έκανε ο Ράλλης, αν θυμάσαι, που πήγε και συνεχάρη τον Παπανδρέου και του είπε ότι ελπίζει ο κόσμος να μην το μετανιώσει αυτό. Η Νέα Δημοκρατία έκανε δέκα χρόνια να ξαναδεί κυβέρνηση. Το καλό της Δημοκρατίας ποιο είναι; Οτι δίνει στον λαό το δικαίωμα να πει ποιος θέλει να τον κυβερνήσει. Δεν μπορείς εσύ να του πεις ότι έκανε λάθος. Αυτός που έδωσε το 40% χθες σου είχε δώσει εσένα το 35%».

-Από το 3% που ήσουνα. Δηλαδή τότε ήταν σωστός και τώρα είναι λάθος;
«Α, ξέχασα και το σημαντικότερο για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ: Σαββόπουλος! Ο Σαββόπουλος έχει απήχηση στα λαϊκά στρώματα και είπε κάτι απλό: ότι θέλει μια κυβέρνηση σταθερή να μας κυβερνήσει. Και είπε και τα καλύτερα λόγια για τους άλλους, δεν τους έβρισε. Και βγήκαν όλα τα τρολ – και επώνυμα τρολ…».

-Καλά, τραγικό αυτό. Μόνο ο Κουτσούμπας, προς τιμήν του, είπε ότι έχει δικαίωμα να τα λέει αυτά.
«Γι’ αυτό και επιβραβεύτηκε. Βλέπεις ότι ο κόσμος έδωσε ακόμα και στον Κουτσούμπα παραπάνω. Τι σημαίνει αυτό το πράγμα; Σημαίνει ότι θέλει να ξέρει ποιον έχει απέναντί του».

-Ακριβώς! Οπως στον κινηματογράφο. Οταν το μήνυμα δεν είναι καθαρό, ο θεατής φεύγει.
«Αυτό ισχύει σε όλα τα πράγματα. Πρέπει να έχεις όσο το δυνατόν καθαρότερο μήνυμα».

Σκηνή 4: Ο Τσίπρας εξάντλησε το κεφάλαιό του

-Φταίει ο Τσίπρας, πρέπει να φύγει κατά την άποψή σου;
«Ο Τσίπρας έχω την εντύπωση ότι εξαντλήθηκε, εξάντλησε το κεφάλαιό του. Οταν τέσσερα χρόνια δεν έκανε την αυτοκριτική του, να διορθώσει, να γίνει ένα πραγματικά συστημικό κόμμα, και εξακολουθούσε να πορεύεται με τη διαμαρτυρία… Δεν γίνεται αυτό. Σε όλα τα πράγματα ήταν κόντρα. Σε όλα. Από πού να το πιάσουμε; Στον εμβολιασμό; Που έλεγε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια; Στο θέμα των συνόρων; Που ο Παπαδημούλης ζήτησε να μη δώσει λεφτά η Ευρωπαϊκή Ενωση για να επεκτείνουμε τον φράχτη; Ο κόσμος δεν είναι ηλίθιος».

-Επομένως, η εκτίμηση τώρα ποια είναι; Ο Τσίπρας στις 25 Ιουνίου το βράδυ φεύγει;
«Πρέπει να φύγει».

-Είναι καλό η Νέα Δημοκρατία, οποιοδήποτε κόμμα, να είναι κυρίαρχη και να μην υπάρχει αντιπολίτευση;
«Οχι, σου απαντώ ευθέως, όχι. Εγώ θα ήθελα να δω τη Νέα Δημοκρατία με ένα ποσοστό γύρω στο 40%, όχι παραπάνω, και ένα ποσοστό εκτός Βουλής 10% αντί 16% που είναι τώρα, που θα της δώσει μια ικανοποιητική αυτοδυναμία, γύρω στις 160 έδρες. Και από την άλλη μεριά, νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει πλέον ποια είναι η αξιωματική αντιπολίτευση».

-Ποια είναι; Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, αλλά γίνεται. Το επόμενο ζητούμενο των εκλογών είναι η μονομαχία μεταξύ Τσίπρα και ΠΑΣΟΚ».

-Δεν είναι πρωτοφανές αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει μονομαχία αντιπολίτευσης – κυβέρνησης, αλλά μια άλλη μονομαχία, αυτή ανάμεσα σε δύο αντιπολιτευόμενους για το ποιος θα κυριαρχήσει;
«Στην Ελλάδα δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό το πράγμα. Ισως να εξαιρέσουμε μόνο το ’74 που ήταν ιδιαίτερη περίπτωση – 20 μονάδες διαφορά ο πρώτος με τον δεύτερο. Το 41% είναι πολύ κοντά στο 39% που είχε πάρει. Το 20% όμως είναι πολύ μακριά από το 31%».

-Και εκεί είχες κάνει λάθος, είχες πει 28% τότε.
«Το είχαμε εξηγήσει αυτό τότε. Γιατί ο Αϊ-Γιώργης πήγε στη φωλιά του θηρίου να το σκοτώσει. Η συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ, αυτή του έδωσε το ευεργέτημα. Οπου ήταν η Σία Κοσιώνη και ο Αλέξης Παπαχελάς, δύο ευγενείς άνθρωποι, απέναντι σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν είχε τίποτα να χάσει και έδειξε τσαμπουκά τότε».

-Ενώ λοιπόν τότε τις τελευταίες μέρες κέρδισε τρεις πόντους, εδώ τις τελευταίες μέρες έχασε 10 πόντους με αυτά που έκανε. Αρα, κατά τη γνώμη σου, πρέπει να φύγει ο Τσίπρας.
«Μετά τις επόμενες εκλογές δεν μπορεί να παραμείνει. Δηλαδή, κάτσε, ρε παιδί μου, ένας άνθρωπος που κυβέρνησε, μεσολαβούν τέσσερα χρόνια, έχει χάσει ήδη τέσσερις φορές, θα χάσει άλλες δύο, πόσες πρέπει να χάσει για να φύγει;».

-Υπάρχει διάδοχη κατάσταση;
«Δεν ξέρω. Η Αχτσιόγλου είναι πιο αριστερή. Ο Χαρίτσης ως υπουργός ήταν εξαιρετικός. Και ο άλλος ο Ηλιόπουλος -αυτά ήταν τα ονόματα που κυκλοφόρησαν-, τι να πω, αν αυτός ο άνθρωπος φιλοδοξεί να γίνει αρχηγός, κάτι δεν πάει καλά στον κόσμο».

Σκηνή 5: Ο Ηλίας Νικολακόπουλος μου είχει πει: «Τον συμβουλεύω, αλλά δεν ακούει»

-Πώς εξηγείς την ιστορία του ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρουλάκη; Που όλοι του κάναμε κριτική, πιστεύαμε ότι είναι ακατάλληλος για αρχηγός. Τι έγινε εκεί τώρα;
«Δεν έγινε τίποτα. Πολύς κόσμος που δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, 600.000 ψήφοι που δεν πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα μεγάλο μέρος πήγαν εκεί».

-Επαναπατρισμός.
«Επαναπατρισμός, γιατί στο κάτω-κάτω τον Ανδρουλάκη δεν τον δοκιμάσαμε, ενώ τον άλλο τον δοκιμάσαμε».

-Λένε οι δημοσκόποι ότι μέχρι την τελευταία μέρα το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε 8,5%-9%.
«Εγώ του έδινα 11% πάντως. Εκανα λάθος στη Νέα Δημοκρατία γιατί δεν περίμενα ποτέ αυτή τη διαφορά, αλλά τα άλλα όλα τα βρήκα».

-Εσύ που μιλούσες με δημοσκόπους, δεν σου λέγανε στο αυτί ότι «έχουμε άλλα στοιχεία αλλά δεν μπορούμε να τα βγάλουμε»;
«Οχι, όχι. Μία από τις δικαιολογίες που λένε τώρα είναι ότι επειδή δεν έβρισκαν τους νέους έκαναν μια υπόθεση. Ενας τρόπος που σταθμίζουν οι δημοσκόποι τα αποτελέσματά τους είναι ο εξής: σε ρωτάνε τι θα ψηφίσεις. Τους λες, κι αυτό μπορεί να είναι αλήθεια ή ψέμα. Σου κάνουν και δεύτερη ερώτηση, “τι ψήφισες το ’19;”. Πάλι τους λες αλήθεια ή ψέμα. Μετά λοιπόν που βγάζουν τα αποτελέσματα, για να ξέρουν πόσο κοντά είναι στην πραγματικότητα, ελέγχουν αν αυτό που τους είπαν για το 2019 βγάζει τα αποτελέσματα, αν βγάζει το 39,5% της Νέας Δημοκρατίας και το 31% του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δεν τα βγάζει, πρέπει να τα σταθμίσουν ούτως ώστε να τα πλησιάσουν. Και σταθμίζοντας αυτά, παρασύρουν και τα υπόλοιπα. Λοιπόν, για τους νέους που είναι 17 χρόνων τώρα δεν είχαν στοιχεία για το ’19 επειδή τότε δεν μπορούσαν να ψηφίσουν. Αρα λοιπόν εκεί δικαιολογημένα κάνανε αυθαίρετη στάθμιση. Και αν θέλεις, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι οι νέοι είχαν δώσει μεγαλύτερο ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στη Νέα Δημοκρατία, φούσκωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δεν πιστεύω ότι οι δημοσκόποι κάνανε χοντρά λάθη».

-Ναι, αλλά αυτή τη στιγμή ο κόσμος δεν τους πιστεύει, έχασαν την αξιοπιστία τους. Διαβάζω ότι ο Μαύρος ήταν σύμβουλος του Τσίπρα και του έλεγε ότι θα χάσει με 10 πόντους διαφορά. Δεν τον πήρε υπόψη του ο άλλος; Γιατί;
«Θα με υποχρεώσεις να σου αποκαλύψω κάτι. Λίγους μήνες πριν πεθάνει ο Ηλίας Νικολακόπουλος, φάγαμε μαζί στο “Οικείο”. Του λέω: “Ρε Ηλία, εσύ είσαι κοντά στον Τσίπρα. Δεν τον συμβουλεύεις;”. Μου λέει: “Τον συμβουλεύω, αλλά δεν με ακούει”. Δεν το έχω πει αυτό, αλλά νομίζω ότι τώρα πρέπει να το πω. Και είναι και προς τιμήν του Ηλία διότι αυτός έκανε ό,τι μπορούσε, αλλά ο άλλος δεν τον άκουγε».

-Γιατί, πώς το εξηγείς εσύ αυτό;
«Γιατί όλοι αυτοί δεν θέλουν να ακούνε τα δυσάρεστα, την πραγματικότητα. Θέλουν δίπλα τους ανθρώπους οι οποίοι να τους κολακεύουν».

Σκηνή 6: Προσωρινά κερδίζει ο Τσίπρας, σιγά-σιγά ο κόσμος πάει στον Ανδρουλάκη

-Στην κούρσα μεταξύ Τσίπρα και Ανδρουλάκη ποιος πιστεύεις ότι θα κερδίσει;
«Εγώ πιστεύω ότι, αν και προσωρινά κερδίζει ο Τσίπρας, σιγά- σιγά θα αρχίσει να φθείρεται και ο κόσμος θα πηγαίνει στον Ανδρουλάκη. Γιατί ο κόσμος δεν είναι ακραίος. Εάν ήταν ακραίος ο Ελληνας το ΚΚΕ θα είχε πολύ μεγάλα νούμερα. Βλέπεις ότι το ΚΚΕ έχει μια σταθερότητα από ανθρώπους, πεθαίνουν μερικοί, έρχονται καινούριοι και ανανεώνεται αυτό το 6%-7%. Και βλέπεις ότι σε κρίσιμα θέματα ο Κουτσούμπας είπε πολύ σοφές κουβέντες. Για την κυβέρνηση των ηττημένων είχε πει ότι είναι μούφα και ότι εκείνος δεν μετέχει σε αυτά. Είναι αυτό που σου λέω, ο κόσμος θέλει να ακούει σιγουριά».

-Δεν είναι αλήθεια ότι ο Ελληνας πιστεύει στο Κέντρο; Οτι από εκεί πορεύονται όλα, από εκεί είναι οι ψήφοι;
«Αυτό το έχουν καταλάβει όλοι οι πολιτικοί πλέον».

-Πώς δεν το κατάλαβε ο Τσίπρας αυτό; Δεν είναι ανεξήγητο;
«Είναι η φύση του σκορπιού. Οπως στην ιστορία που παρακαλάει ο σκορπιός τον βάτραχο να τον περάσει απέναντι στο ποτάμι, και του λέει ο βάτραχος “θα με τσιμπήσεις”. Kαι του λέει ο σκορπιός “γιατί να σε τσιμπήσω, αν το κάνω θα πνιγούμε και οι δύο”. Τον βάζει λοιπόν στην πλάτη ο βάτραχος και ξεκινάει για απέναντι, αλλά στη μέση της διαδρομής ο σκορπιός τον τσιμπάει. Και καθώς ξεψυχάει ο βάτραχος του λέει: “Γιατί το έκανες αυτό;”. Και ο σκορπιός απαντά: “Γιατί είναι στη φύση μου, δεν μπορώ να το αποφύγω”. Αυτό ήταν ένα κόμμα που κατά λάθος βρέθηκε στην εξουσία, αλλά δεν θα είναι κατά λάθος όταν πάει εκεί απ’ όπου ήρθε. Γιατί άλλαξαν οι συνθήκες, αλλά αυτό δεν αλλάζει».

-Δηλαδή αποκλείεις να μετασχηματιστεί προς το Κέντρο;
«Το αποκλείω».

Σκηνή 7: Αν έδιωχνε Πολάκη και άλλα βαρίδια θα ήταν το απόλυτο φαβορί

-Είναι αλήθεια ότι ο Μητσοτάκης «άρμεξε» από το Κέντρο, ότι μετακίνησε τη Νέα Δημοκρατία προς τα εκεί;
«Από το ’19 το έκανε αυτό, δεν το έκανε τώρα. Ο Πιερρακάκης προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Ο Μητσοτάκης είπε: “Ανεξάρτητα από το πού προέρχεσαι, εάν είσαι καλός, έλα μαζί μου. Εγώ θέλω να αλλάξω την Ελλάδα”. Πέρασε ιδιαίτερες δυσκολίες, μπορούσε να ανταποκριθεί καλύτερα; Βεβαίως, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Ο κόσμος το έζησε, το κατάλαβε αυτό το πράγμα».

-Ο Πολακισμός κατέστρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ;
«Αυτό ακριβώς ήθελα να σου πω. Ο Πολακισμός σού δίνει μια μερίδα ανθρώπων. Είναι αυτοί οι οποίοι βρίζουν. Που εύχονται αυτές τις μέρες καρκίνους, όχι στον Μητσοτάκη, σε αυτούς που τον ψήφισαν. “Εσείς που τον ψηφίσατε να πεθάνετε από καρκίνο, και άμα μπει ο Τούρκος μέσα εμείς θα είμαστε μαζί του”. Αυτοί είναι οι ψηφοφόροι του Πολάκη. Ο Τσίπρας θέλησε να πάρει και από εδώ και από εκεί, ε, δεν γίνεται. Θέλει να γίνει αστικό κόμμα, συστημικό κόμμα; Επρεπε όπως έδιωξε τα πρώτα βαρίδια -Λαφαζάνη, Στρατούλη και άλλους οι οποίοι ήταν φανατικοί, κυριολεκτικά θα κατέστρεφαν την Ελλάδα, και οι οποίοι μετά εξαφανίστηκαν- να έκανε το ίδιο και μετά την ήττα του το ’19. Τότε θα ήταν το ακλόνητο φαβορί».

-Είχες ποτέ σκεφτεί ότι θα μπορούσε να συμβεί αυτό που έγινε τώρα στις εκλογές;
«Ξέρεις πόσο δίνανε οι στοιχηματικές εταιρείες για 20 μονάδες διαφορά; Θα είχαμε γίνει εκατομμυριούχοι. Απίστευτο νούμερο. Εγώ αμφιβάλλω αν το πίστευε και ο Μητσοτάκης».

-Δεν του κάνει καλό όμως του Κυριάκου αυτό το πράγμα.
«Οχι μόνο δεν του κάνει καλό, αλλά έχω την εντύπωση ότι κινδυνεύει κιόλας. Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Για να πάρει τις 50 έδρες πλήρες μπόνους θέλει 40%».

-Για εξήγησέ μου τα νούμερα τώρα.
«Τα νούμερα είναι απλά. Αν πάρει 25% παίρνει 20 έδρες, μοιράζονται οι 280 αναλογικά και ο πρώτος παίρνει άλλες 20 έδρες. Για κάθε 1% πάνω από το 25% παίρνει άλλες δύο έδρες, με μάξιμουμ τις 30. Δηλαδή άμα πάρει άλλα 15% και φτάσει το 40%, παίρνει άλλες 30 έδρες, άρα έχει 50 μπόνους. Αν πάρει 39% θα είναι δύο έδρες λιγότερες, θα είναι 48 το μπόνους. Αν γράψει 38%, θα είναι 46 το μπόνους. Αρα δυσκολεύει η αυτοδυναμία. Το κρίσιμο νούμερο είναι το 38 με 8, δηλαδή με 38% και 8% εκτός Βουλής θα πάρει αυτοδυναμία. Οριακή μεν, αλλά θα πάρει».

-Οριακή πόσο εννοείς;
«152 έδρες».

-Αν είναι παραπάνω το εκτός Βουλής;
«Αν είναι παραπάνω το εκτός Βουλής έχει καλύτερη αυτοδυναμία. Αν είναι παραπάνω από το 38%, επίσης έχει καλύτερη αυτοδυναμία».

Σκηνή 8:
Αμα πεις στον άλλον «Εκανα λάθος» και ζητήσεις συγγνώμη, δεν μπορεί να σου πει τίποτα

– Δεν μου λες τώρα, κινδυνεύει η Νέα Δημοκρατία από αλαζονεία; Λένε πολλοί ότι έχει αλαζονεία.
«Ακου, έγινε ένα πείραμα από το Χάρβαρντ. Εβγαλε πολλούς σπουδαστές έξω μια μέρα που έβρεχε, οι οποίοι σταματούσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους και του λέγανε: “Παρακαλώ, μπορείς να μου δανείσεις το τηλέφωνό σου να κάνω ένα τηλεφώνημα;”. Η αποδοχή ήταν 12%. Eάν η ερώτηση ήταν “με συγχωρείς, βρέχει κιόλας, μου δίνεις το τηλέφωνό σου να κάνω ένα τηλεφώνημα”, η αποδοχή ήταν 47%. Πρόσεξε, “με συγχωρείς που βρέχει”, όχι “με συγχωρείς που σε ενοχλώ”. Η φράση “με συγχωρείς” δημιουργεί θετικό κλίμα σε αυτόν που την ακούει και ο Μητσοτάκης τη χρησιμοποιεί όλον αυτόν τον καιρό πάρα πολλές φορές. Αυτό πρέπει να το έχει μάθει από τους Αμερικανούς συμβούλους του».

-Δεν συμφωνείς ότι οι άνθρωποι που ζητάνε συγγνώμη και παραδέχονται τα λάθη τους είναι έξυπνοι άνθρωποι;
«Απόλυτα. Εγώ είμαι ο πρώτος που λέει “ξέρεις, έκανα λάθος”. Αμα πεις στον άλλο “έκανα λάθος” και ζητήσεις συγγνώμη δεν μπορεί σου πει τίποτα. Λοιπόν, πάμε στην αλαζονεία. Στην Κύπρο πρόεδρος ήταν ο Βασιλείου και πήγαινε για δεύτερη θητεία την οποία την είχε… περίπατο. Είναι δύο Κυριακές οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, την πρώτη Κυριακή είχε πάρει ένα πολύ ψηλό ποσοστό (45%-47%) και ο Κληρίδης χαμηλό ποσοστό, 10 μονάδες διαφορά. Και κάνει δήλωση ο Βασιλείου το βράδυ των εκλογών on camera – τότε έκανα τα αποτελέσματα εγώ στην Κύπρο και τα ξέρω, τα έζησα: “Εγώ αν ήμουν στη θέση του Κληρίδη δεν θα κατέβαινα τη δεύτερη Κυριακή”».

-Λάθος τρομακτικό

«Και ο Κληρίδης λέει “έχουμε στην Κύπρο μια παροιμία, πριν καβαλικέψεις να μη σούζεις τα πόδια σου”, να μην τα κουνάς δηλαδή. Και έγινε το εξής πρωτοφανές. Ενώ μεν ψήφισαν παραπάνω άνθρωποι τη δεύτερη Κυριακή και αναμένεις και οι δύο να παίρνουν παραπάνω ψήφους σε κάθε εκλογικό τμήμα, γιατί φεύγουν οι άλλοι υποψήφιοι και οι ψήφοι τους μοιράζονται στους δύο μονομάχους, ο Βασιλείου στο ίδιο εκλογικό τμήμα έπαιρνε λιγότερες ψήφους και τελικά βγήκε ο Κληρίδης. Ήταν η χαρακτηριστικότερη περίπτωση αλαζονείας και τιμωρίας της»

-Το ίδιο δεν έγινε με τον Αβραμόπουλο και τον Πάγκαλο; «Ο κύριος Τίποτα»

«Πρόσεξε, αυτό το υποθέτουμε. Εδώ στην Κύπρο τεκμηριώθηκε αριθμητικά. Ο πρώτος με 10 μονάδες διαφορά, στα ίδια εκλογικά τμήματα να παίρνει λιγότερους ψήφους. Δεν το έχω ξαναδεί πουθενά, σε καμία εκλογή, δημοτική ή οτιδήποτε άλλο»

-Άρα, για να τελειώνουμε τίποτα δεν είναι δεδομένο

«Απολύτως τίποτα. Μηδενίστηκε το κοντέρ. Οι κάλπες είναι άδειες αυτή τη στιγμή, δεν ξέρουμε τι θα γίνει»

-Είναι δυσκολότερες αυτές οι εκλογές από τις προηγούμενες;

«Είναι γιατί ακριβώς υπάρχει ο κίνδυνος του συνδρόμου λαγός και χελώνα. Ο λαγός κοιμήθηκε και η χελώνα τον πέρασε. Ο Αίσωπος ήταν πολύ σοφός. Και κάτι ακόμα. Το αποτέλεσμα ήταν οι εκλογές όχι της απλής αναλογικής αλλά της απλής λογικής».

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.