Δημοσκοπήσεις: Πολλές τρέχουν, λίγες δημοσιεύονται. Τι δείχνουν για εκλογές 25/6 [video]

Πολλές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις τρέχουν κόμματα και κανάλια, κάποιες μόνο από τις οποίες δημοσιεύονται. Τι δείχνουν;

Άνετη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας με την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερβαίνει τις 20 μονάδες προβλέπουν οι μετεκλογικές δημοσκοπήσεις και ταυτόχρονα προεξοφλούν επτακομματική Βουλή με είσοδο της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νίκης και αδυναμία του ΜέΡΑ25 να υπερβεί το 3%.

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας GPO η πρόθεση ψήφου προς τη ΝΔ εκτιμάται στο 41,1% και προς τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20,7% με την ψαλίδα να υπολογίζεται στις 20,4 μονάδες δηλαδή περίπου όσο και στις εκλογές της 21ης Μαΐου (20,7%). Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής φαίνεται να διατηρεί τις δυνάμεις του με ποσοστό 11,4% ενώ το ΚΚΕ εκτιμάται στο 6,3% δηλαδή περίπου μια μονάδα λιγότερο από τις βουλευτικές εκλογές.

Στην επόμενη Βουλή θα βρίσκεται σύμφωνα με την GPO και η Ελληνική Λύση η οποία υπολογίζεται στο 3,6% δηλαδή 0,8% λιγότερο από το ποσοστό που πέτυχε στις εκλογές.

Στη Βουλή προβλέπεται να εισέλθει άνετα η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 4,3% και οριακά το κόμμα ΝΙΚΗ με 3,1% Υπενθυμίζεται ότι τα δύο κόμματα έμειναν για ελάχιστες ψήφους εκτός της Βουλής της «μίας ημέρας» καθώς έλαβαν 2,89% και 2,92% αντίστοιχα. Εκτός και από την επόμενη Βουλή φαίνεται να μένει το ΜέΡΑ25 η δύναμη του οποίου εκτιμάται σήμερα στο 1,6% δηλαδή μια μονάδα χαμηλότερα από το ποσοστό του στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μέτρηση έχει πολύ χαμηλό αναποφάσιστων, μόλις 5,3%.

Παράσταση αυτοδυναμίας της ΝΔ στο 75,2%

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 75% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι η ΝΔ θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις εκλογές της 25 Ιουνίου οι οποίες θα διεξαχθούν αυτή τη φορά με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Αντίστοιχα υψηλό είναι και το ποσοστό του εκλογικού σώματος το οποίο εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση και φτάνει το 70,2%.

Ωστόσο ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων που φτάνει το 40% δηλώνει ότι θα ήθελε να δει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάτι που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην προτίμηση των ψηφοφόρων της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ, αφού τα δύο κόμματα είχαν συγκατοικήσει στα κυβερνητικά έδρανα στις κυβερνήσεις του Λουκά Παπαδήμου και του Σαμαρά-Βενιζέλου της περιόδου 2011 – 2014.

Αντίστοιχη εικόνα για τις εκλογικές διαθέσεις των πολιτών προκύπτει και από την έρευνα της εταιρείας Metron Analysis η οποία προβλέπει επίσης άνετη αυτοδυναμία της ΝΔ και επτακομματική Βουλή. Σύμφωνα με την Metron Analysis η εκλογική επιρροή της ΝΔ παραμένει στα ίδια επίπεδα, δηλαδή 41% έναντι 40,8%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει απωλέσει μια μονάδα και να βρίσκεται στο 19,1%.

Στα ίδια επίπεδα με τις εκλογές του Μαΐου παραμένει το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής με 11,7%, το ΚΚΕ με 7,6% και η Ελληνική Λύση με 4,4%.

Η Metron Analysis προβλέπει, όμως, άνετη είσοδο στην επόμενη Βουλή τόσο της Πλεύσης Ελευθερίας με 4,8% όσο και του κόμματος ΝΙΚΗ με 3,8%. Στον αντίποδα το ΜέΡΑ25 φαίνεται να μην περνά ούτε αυτή τη φορά το κατώφλι της Βουλής αφού υπολογίζεται στο 2,5% έναντι 2,6% στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Παρόμοια εικόνα προκύπτει και από έρευνα της ΚΑΠΑ Research η οποία, πάντως, προβλέπει και σημαντική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Η εταιρεία εκτιμά τη δύναμη της ΝΔ στο 41,3% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 19,5% ενώ εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταγράψει άνοδο 3 εκατοστιαίων μονάδων φτάνοντας στο 14,4%.

Το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση φαίνεται να διατηρούν τις δυνάμεις τους με 7,2% και 4,6% αντίστοιχα.

Άνετη είσοδο στη Βουλή προβλέπει και η ΚΑΠΑ Research για την Πλεύση Ελευθερίας με 3,9% και τη ΝΙΚΗ με 3,5%, ενώ το ΜέΡΑ 25 εκτιμάται ότι θα παραμείνει εκτός κοινοβουλίου με 2%.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.