Tα 7 νέα μέτρα λιτότητας λόγω αυξημένου ελλείμματος

Ποια επτά νέα μέτρα θα κληθεί να πάρει η Ελλάδα μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος στο 15,4%; Πώς επηρεάζονται μισθοί, συντάξεις, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, φόροι, νοσοκομεία, δημόσιες επενδύσεις;

Η Eurostat ανακοίνωσε τα αναθεωρημένα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 στο 15,4%. Οι αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα καθυστερεί σε μια σειρά από θέματα, όπως η εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου, η ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και οι αποκρατικοποιήσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ετοιμάσει έναν κατάλογο με τα 7 project που θα τρέξουν το 2011 και από τα οποία η κυβέρνηση θα έχει έσοδα 1,5 δισ. ευρώ. Στην πρώτη σειρά βρίσκονται η ΔΕΠΑ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα), το Καζίνο Πάρνηθας, η Εγνατία οδός, το Ελευθέριο Βενιζέλος και το νέο φάσμα των συχνοτήτων. Από την πλευρά τους. οι ξένοι στον δρόμο προς την Αθήνα φέρνουν ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων ύψους 3,8 δις. ευρώ.

Το νέα μέτρα λιτότητας, που μαζί με τις παλιές συμφωνίες φθάνουν τα 12,95 δις. ευρώ, εστιάζουν:
1. Στην δραστική περικοπή των δαπανών στις ΔΕΚΟ που θα φθάσει το 1,5 δις. ευρώ. Από αυτό το ποσό 500 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις μισθολογικές δαπάνες, ενώ 1 δισ. ευρώ θα προέλθει από τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών. Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε απολύσεις εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, όπως της εισηγούνται οι «σκληροπυρηνικοί» για να μειωθεί το έλλειμμα των 17 δις. ευρώ που θα έχει του χρόνου ο κρατικός προϋπολογισμός.

2. Σε νέες περικοπές αποδοχών στο δημόσιο τομέα μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου. Τα υπάρχοντα σχέδια κάνουν για μείωση συνολικών αποδοχών μέσω της ενσωμάτωσης των ειδικών απολαβών και των επιδομάτων.

3. Σε μειώσεις των δαπανών στα Νοσοκομεία κυρίως μέσω του περιορισμού της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης που μπορούν να φθάσουν ακόμη και το 1,8 δις. ευρώ το 2011.

4. Σε νέο «κόψιμο» των καταναλωτικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ, πέραν των 300 εκατ. ευρώ που έχει γίνει στις λειτουργικές δαπάνες.

5. Σε νέα «καρατόμηση» των πόρων του Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων. Εκτός των 1,3 δις. ευρώ που έχουν ήδη κοπεί, ο σχεδιασμός είναι να μαζευτεί ακόμη κατά 300 εκατ. ευρώ. Έτσι το ΠΔΕ για το 2009 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 8,7 δις. ευρώ από 9 δις. ευρώ. Οι περικοπές του ΠΔΕ θα συνεχιστούν και το 2011 με το τελικό ποσό να πέφτει στα 8,3 δις. ευρώ. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία η οποία και το νέο έτος θα σύρεται στην ύφεση το ποσοστό της οποίας υπολογίζεται στο 3%.

6. Από το πακέτο μέτρων δεν θα απουσιάζουν και οι φόροι, που θα αφορούν σε αύξηση ΦΠΑ στο 12-13% με μετάταξη των πολυτελών προϊόντων στο 23% και των τροφίμων στο 6-6,5%, καθώς και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά.

7. Στην εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης. Από την εφαρμογή του μέτρου υπολογίζονται να αυξηθούν οι εισπράξεις κατά 300 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε την πρόβλεψη για την πορεία των spreads μετά τις εκλογές και ποιοι παίρνουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.