Στο 20% η ανεργία το 2012: ποιοι θα απολυθούν πρώτοι

Ποια τα στοιχεία για την ανεργία που θερίζει τους νέους; Από πού θα ξεκινήσουν οι απολύσεις;

Οι πιέσεις στην αγορά εργασίας που ήδη ασκεί ο ιδιωτικός τομέας, σε συνδυασμό με τις περικοπές στον τομέα της εκπαίδευσης, αλλά και τις αναμενόμενες απολύσεις στις ΔΕΚΟ, θα εκτοξεύσουν την ανεργία στο 20%, σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου της ΓΣΕΕ.

Στην ετήσια μελέτη του για την ελληνική οικονομία, η οποία θα παρουσιαστεί στην έκθεση της Θεσσαλονίκης, το ινστιτούτο επισημαίνει ότι η επίσημη ανεργία μετά το φθινόπωρο που θα ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος θα αγγίξει το 18% (πάνω από 900.000 άνεργοι) και μαζί με την «κρυφή» θα φτάσει το 23% -24% προσεγγίζοντας σύμφωνα με τους μελετητές τα υψηλά ποσοστά του 1961, την εποχή που οι Έλληνες έφευγαν μετανάστες.

Οι κλάδοι από τους οποίους θα αρχίσουν οι απολύσεις θα είναι ο τουρισμός και η εστίαση.

Σήμερα κανείς δεν προσλαμβάνει, ένας στους 3 δεν ασφαλίζει το προσωπικό σε ορισμένους κλάδους όπως στον τουρισμό και την εστίαση ενώ χρησιμοποιούν δεκάδες τερτίπια για να μειώσουν τους μισθούς.

Στις τουριστικές επιχειρήσεις κανένας δεν πληρώνει, όλοι δίνουν στο ΙΚΑ πλασματικά στοιχεία ότι απασχολούν part time τον εργαζόμενο ενώ στην πραγματικότητα δουλεύει 10ωρα χωρίς ρεπό με την ελπίδα να πάρει μεγαλύτερες αποδοχές ή τον αφήνουν ανασφάλιστο.

Η εφαρμογή διπλάσιου προστίμου σε υπότροπους εργοδότες αποτελεί ένα ακόμα μέτρο για τη συμμόρφωση των παρανομούντων εργοδοτών.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο της ΓΣΕΕ με την ανεργία και τη μείωση μισθών και συντάξεων η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί έως και 8,9% (2009-2011) με αποτέλεσμα ο δείκτης σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας έναντι του μέσου όρου των 15 πιο ανεπτυγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειωθεί από 84,5% (2009) σε 75,9%. Δηλαδή χάσαμε σε αγοραστική δύναμη ακριβώς ότι κερδίσαμε τα 10 προηγούμενα χρόνια με την ένταξη στην ευρωζώνη.

Διαβάστε ποιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν με απόλυση στην τριετία 2012-2015.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.