Τιμολόγια ΔΕΗ: αυξάνονται με τις ευχές Παπακωνσταντίνου

Με τις ευχές του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου αποφασίστηκαν οι αυξήσεις-φωτιά στα τιμολόγια της ΔΕΗ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΔΕΗ.

Μετά το σάλο για τις αυξήσεις-φωτιά στα τιμολόγια της ΔΕΗ που μεσοσταθμικά κινούνται στο 12,2% και ενώ έχουν γίνει 10 αυξήσεις την τελευταία διετία, μια δήλωση διοικητικού στελέχους της επιχείρησης έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά.

Όπως δήλωσε o υπεύθυνος επικοινωνίας της ΔΕΗ Κίμων Στεργιώτης “τις αποφάσεις για τα τιμολόγια της ΔΕΗ τις παίρνει ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός, δηλαδή στην παρούσα φάση ο κύριος Παπακωνσταντίνου. Αυτό ισχύει εδώ και δεκαετίες”.

“Η ΔΕΗ δεν καθορίζει μόνη της τα τιμολόγια, σε ποια τιμή δηλαδή θα πληρώσουν οι πολίτες το ρέυμα. Επειδή είναι κρατικού ενδιαφέροντος εταιρεία, οι αποφάσεις λαμβάνονται από την κυβέρνηση. Η ΔΕΗ ως εταιρεία κρατικού συμφέροντος υποχρεούται και στέλνει στοιχεία κόστους και εξόδων στη ρυθμιστική αρχή ενέργειας σχετικά με τις οικονομικές της δραστηριότητες. Με βάση αυτά τα στοιχεία γίνεται η γνωμοδότηση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας και η οποία πηγαίνει στο ΥΠΕΚΑ. Το υπουργείο παίρνει τις τελικές αποφάσεις. Και βεβαίως εμείς είχαμε υποβάλλει τις θέσεις της επιχείρησης για τα κοστολόγια και υπήρξε άλλη απόφαση από την πλευρά του υπουργείου που είναι αποδεκτή και νομιμή”.

Εάν η ΔΕΗ ζητούσε αύξηση 20% και ο υπουργός έλεγε αυτό δεν το εγκρίνω, η ΔΕΗ τι θα έκανε; Ο κυριος Στεργιώτης απάντησε πως “αυτό η ΔΕΗ θα ήταν υποχρεωμένη να το δεχτεί. Βγαίνει υπουργική απόφαση για τα τιμολόγια της ΔΕΗ που σημαίνει πως έχουν ισχύ νόμου. Οι άλλες εταιρείες, οι ιδιωτικές, δεν βγάζουν τιμολόγια που να περνάνε από το υπουργείο. Για εμάς ισχύει αυτό που λέει η υπουργική απόφαση”.

Για το χρέος του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ ο κύριος Στεργιώτης δήλωσε πως αυτό “ανέρχεται σε πάνω από 180 εκατομμύρια ευρώ. Από το ποσό αυτό σχεδόν 52 εκατομμύρια είναι για τους σηματοδότες στο δρόμο”.

Για τα μειωμένα τιμολόγια που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ, κάτι που από πολλούς θεωρείται πρόκληση στην εποχή της λιτότητας και του μνημονίου, ο κύριος Στεργιώτης απάντησε πως “αυτό το ποσό των 20 με 22 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο ή συνταξιούχο προέρχεται απο μια συλλογική σύμβαση εργασίας το οποίο δόθηκε αντί αυξήσεως. Η συγκεκριμένη λοιπόν παροχή σε είδος είναι με βάση υπουργική απόφαση και όλες οι συλλογικές συμβάσεις έχουν ισχύ νόμου. Άρα για να καταργηθεί αυτό θα πρέπει να βγει ένας άλλος νόμος. Εάν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, δεν μπορεί η ΔΕΗ μονομερώς να παραβιάσει τη συλλογική σύμβαση εργασίας”.

Σε κάθε περίπτωση, άμεσα το ΥΠΕΚΑ και ο κύριος Παπακωνσταντίνου πρέπει να απαντήσει γιατί ενώ μπορούσε να μην εγκρίνει τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ αποφάσισε να το κάνει σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα ισχυρίζεται ο κύριος Στεργιώτης.

Διαβάστε πόσα θα πληρώσουμε με τις αυξήσεις-φωτιά της ΔΕΗ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.