S&P: ποιες εταιρείες θα επιβιώσουν στην Ελλάδα με τη δραχμή

Ποιες εταιρείες σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s θα επιβιώσουν στην Ελλάδα αν γυρίσει στη δραχμή;

Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη και επιστρέψει στη δραχμή, οι περισσότερες ελληνικές εταιρίες θα κηρύξουν στάση πληρωμών (default), προειδοποιεί ο οίκος Standard and Poors.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει και το euro2day.gr, ο επαναπροσδιορισμός των υποχρεώσεων σε εγχώριο δίκαιο, με βάση το νέο νόμισμα, συνιστά αυτόματη στάση πληρωμών σύμφωνα με τα κριτήρια της S&P, όπως επίσης και μια αδυναμία να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις σε ευρώ από τα κέρδη που θα αποκομίζει στο νέο -υποτιμημένο- νόμισμα.

Σημειώνεται ότι μετά την αύξηση της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στο 33% τουλάχιστον, ο οίκος S&P υποβάθμισε ελληνικές εταιρίες και έθεσε εταιρίες σε προθάλαμο υποβάθμισης, αντανακλώντας ακριβώς αυτό το ρίσκο, όπως σημειώνει ο αναλυτής της S&P Paul Watters.

“Στον αντίποδα, διάφορες εταιρίες που καλύπτουμε με χαμηλή έκθεση στην ελληνική οικονομία, που θα μπορούν να διατηρήσουν επαρκή ρευστότητα και στηρίζονται από μια ισχυρή ξένη μητρική εταιρία – ή παράγουν σημαντικά έσοδα από εξαγωγές – θα μπορέσουν να διατηρήσουν μια αξιολόγηση υψηλότερη αυτής της χώρας”, σημειώνει ο αναλυτής.

Ο οίκος, συμπεριλαμβάνοντας στα μοντέλα του το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα, προχώρησε σε υποβάθμιση δυο εταιριών που είχαν αξιολόγηση υψηλότερη της Ελλάδας (Coca Cola 3E και ΟΤΕ), μιας εταιρίας με χαμηλότερη αξιολόγηση (ΔΕΗ) ενώ έθεσε τη ΦΑΓΕ σε creditwatch negative.

Διαβάστε τι λέει το Reuters για επιστροφή στη δραχμή.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.