Reuters: ποια τα σενάρια συγχώνευσης ή λουκέτου για τις ελληνικές τράπεζες

Ποια τα σενάρια συγχωνεύσεων για τις ελληνικές τράπεζες; Τι αναφέρει το Reuters;

Σε συγχωνεύσεις τραπεζών στην Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, επικαλούμενο απόψεις αξιωματούχων που θεωρούν επιβεβλημένη την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως ορισμένες μεγάλες ελληνικές τράπεζες μπορεί να αναγκαστούν να κλείσουν και να συγχωνευθούν, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του τομέα που θα ακολουθήσει μετά από μια διάσωση της χώρας.

Αξιωματούχος ανέφερε ότι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες – η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Πειραιώς και η Alpha Bank – μπορεί να συγχωνευτούν σε δύο. Δεύτερο πρόσωπο σημείωσε ότι αν και οι συγχωνεύσεις τραπεζών είναι απαραίτητες, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μακροπρόθεσμα.

«Η ελληνική οικονομία έχει καταστραφεί. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζες πρέπει να αρχίσουν από την αρχή» είπε ο πρώτος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις αμέσως μετά από ένα πρόγραμμα διάσωσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη. «Η Κύπρος θα μπορούσε να είναι το μοντέλο», προσέθεσε.

Το Reuters εκτιμά πως μόλις επιλυθούν τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας, θα δρομολογηθεί αναδιάρθρωση του τομέα με μια γρήγορη ανακεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων τραπεζών. Το δε ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αναδιάρθρωση του τομέα μπορεί να οριστικοποιηθεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Αν τελικά κλείσει κάποια τράπεζα, κάτι που θα διενεργηθεί από τις ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, δεν θα επηρεάσει τους πελάτες καθώς οι καταθέσεις και οι λογαριασμοί τους θα μεταφερθούν στον νέο ιδιοκτήτη της τράπεζας, αναφέρεται στο δημοσίευμα

Το δημοσίευμα φιλοξενεί και την άποψη Έλληνας τραπεζίτη ο οποίος αναγνώρισε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ξεκινήσει νέα τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες και να θέσει και πάλι σε κίνηση την διαδικασία αναδιάρθρωσης, υποστήριξε ωστόσο ότι οποιαδήποτε συγχώνευση θα μείωνε τον ανταγωνισμό.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε στο Reuters πως ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ (SSM) παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες και είναι σε διαρκή επαφή με την Τράπεζα της Ελλάδας.

Επιπλέον, σύμφωνα με το emea.gr οι τράπεζες, όπως όλα δείχνουν, «ξεκλειδώνουν» τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και οδηγούν στην πολυπόθητη συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας διαλύοντας ταυτόχρονα τα σύννεφα του GREXIT πάνω από την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το «κλειδί» της συμφωνίας είναι η δέσμευση των εταίρων ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μείνουν αλώβητες, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθούν με ένα ποσό που θα ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ και ενδεχομένως να φθάσει και τα 30 δισ. ευρώ.

Το σενάριο για οριζόντιο «κούρεμα» 10% σε όλες τις καταθέσεις, από το πρώτο ευρώ ή κλιμακωτό «κούρεμα» από τα 1.000 ευρώ και άνω, παρ’ ότι συζητήθηκε ζωηρά και πληροφορίες ανέφεραν ότι θα έμπαινε ως προαπαιτούμενο από τους εταίρους για συμφωνία, έφυγε άμεσα από το τραπέζι. Ο λόγος είναι ότι συνεκτιμήθηκε το γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις τις τελευταίες ημέρες έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα εξαιτίας φυσικά της τραπεζικής αργίας.

Βεβαίως όλα τα τραπεζικά στελέχη συμφωνούν ότι η επόμενη ημέρα για τις ελληνικές τράπεζες δεν θα είναι η ίδια, επισημαίνοντας ότι η τραπεζική αργία, σε συνδυασμό με την συμφωνία που διαπραγματεύεται αυτή την στιγμή η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, τα οποία θα «ξεδιπλωθούν» σταδιακά, μετά φυσικά και την λήξη της τραπεζικής αργίας.

Κανείς φυσικά δεν μπορεί να πει τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα της τραπεζικής αργίας. Ωστόσο αυτό που τα τραπεζικά στελέχη τονίζουν είναι ότι δεν θα πρέπει να έχουμε τα δεδομένα που ίσχυσαν στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει διαφορετικά δεδομένα από το αντίστοιχο της Κύπρου.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η επόμενη ημέρα δεν θα είναι η ίδια, αλλά σίγουρα δεν θα είναι μια ημέρα που οι τράπεζες θα μαζεύουν τα «κομμάτια» τους και ότι θα αποφευχθούν «μαύρα» σενάρια ρευστοποίησης.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας, για το τραπεζικό σύστημα, μιλούν ανοιχτά για την συρρίκνωση μιας τουλάχιστον συστημικής τράπεζας η οποία φαίνεται να «χάνει» το δίκτυο της λιανικής τραπεζικής, το οποίο θα ενσωματωθεί με το τραπεζικό δίκτυο άλλης συστημικής τράπεζας, ενώ η ίδια θα μετασχηματισθεί σε Corporate Private Bank ή Private Bank.

Άλλα σενάρια φτάνουν μέχρι του σημείου να παραμείνουν μόλις δύο τράπεζες στην Ελλάδα, με «διπλές» συγχωνεύσεις, όπως επιβεβαιώνει και το Reuters.

Διαβάστε ποιες συναλλαγές μπορείτε να κάνετε στις τράπεζες και ποιο είναι το σενάριο της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.