Κίνδυνος να παραγραφεί το σκάνδαλο Siemens: Για ποιον γελοίο λόγο αναβλήθηκε η δίκη

Γιατί αναβλήθηκε επ’ αόριστον η δίκη για την Siemens;

Δέκα χρόνια μετά την έναρξη της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση της Siemens και με το ενδεχόμενο της παραγραφής αδικημάτων να θεωρείται, πλέον, πιθανό η δίκη αναβλήθηκε αορίστως, λόγω της ολιγωρίας που υπέδειξαν οι αρμόδιες αρχές στη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος στη μητρική γλώσσα των αλλοδαπών κατηγορουμένων.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση ακυρότητας της κλήσης και του παραπεμπτικού βουλεύματος των 13 Γερμανών κατηγορουμένων και του Γαλλοεβλετού κατηγορούμενου για την υπόθεση Siemens, Ζαν Κλωντ Οσβλαντ.

Και αυτό γιατί οι δικαστές δέχτηκαν τον ισχυρισμό των συνηγόρων υπεράσπισης ότι έπρεπε να είχε μεταφραστεί το παραπεμπτικό βούλευμα στην Γερμανική και τη Γαλλική γλώσσα γιατί σε διαφορετική περίπτωση παραβιάζονται τα δικαιώματα των κατηγορουμένων.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του δικαστηρίου από τη νομολογία, την ελληνική νομοθεσία, την ΕΣΔΑ και τα διεθνή σύμφωνα επιβάλλεται, με ποινή ακυρότητας, να μεταφράζεται το παραπεμπτικό βούλευμα στη γλώσσα που ομιλεί ο κατηγορούμενος.

Με εξαίρεση, όπως τόνισε, μόνο μια δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν επιβάλλεται η μετάφραση εφόσον η κατηγορία δεν έχει υποστεί μεταβολή.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, διευκρίνισε ο πρόεδρος η αρχική κατηγορία σε πολλούς εκ των κατηγορουμένων έχει διαφοροποιηθεί με το παραπεμπτικό βούλευμα.

Έτσι, οι δικαστές δέχτηκαν την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης, κήρυξαν άκυρη την επίδοση της κλήσης και του βουλεύματος και απαράδεκτη τη συζήτηση ως προς τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με πηγές της Εισαγγελίας Εφετών έγιναν κατ’ επανάληψη υπομνήσεις στη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών για την άμεση μετάφραση του βουλεύματος χωρίς, όμως, αποτέλεσμα.

«Λάθος» κλήση

Το δικαστήριο, όμως, κήρυξε απαράδεκτη τη συζήτηση και ως προς το προσώπου του Φάνη Λυγινού, συνεργάτη του Γαλλοεβλετού τραπεζίτη Ζαν Κλωντ Οσβλαντ.

Και αυτό γιατί έκανε δεκτή την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης του περί μη νόμιμου κλήτευσης του στο ακροατήριο.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος το παραπεμπτικό βούλευμα επιδόθηκε στους συνηγόρους οι οποίοι είχαν δηλώσει πως δεν τον εκπροσωπούσαν πια.

Τελικά, το Δικαστήριο ανέβαλε την υπόθεση προκειμένου να γίνει μετάφραση του βουλεύματος, εξαιτίας της μη νομίμως κλητεύσεως των κατηγορουμένων, και για το ενιαίο της κρίσεως και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Η υπόθεση Siemens

Η υπόθεση αφορά συνολικά 64 κατηγορούμενους οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη αφού φέρονται, σύμφωνα με την κατηγορία, να εμπλέκονται σε «παράνομες πληρωμές» στο πλαίσιο της σύμβασης μεταξύ της εταιρίας Siemens και του ΟΤΕ για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων η οποία υπεγράφη το 1997 επί υπουργίας Τάσου Μαντέλη, ο οποίος δικάζεται από άλλο δικαστήριο καθώς η δικογραφία έχει διαχωριστεί.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που παραπέμπονται στο εδώλιο είναι τα άλλοτε μεγαλοστελέχη της γερμανικής εταιρίας στην Ελλάδα, Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης και Ηλίας Γεωργίου, πρώην στελέχη του ΟΤΕ όπως ο Γιώργος Σκαρπέλης και 13 Γερμανοί κατηγορούμενοι μεταξύ των αυτών και ο Ράινχαρντ Σίκατσεκ.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους και ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος ο οποίος φέρεται να έλαβε 1 εκατομμύριο γερμανικά μάρκα τα οποία ο ίδιος υποστηρίζει ότι μπήκαν στο ταμείο του κόμματος.

Αν και η δίκη διεκόπη για τις 12 Ιουλίου δεν φαίνεται να ξεκινά μέσα στο καλοκαίρι καθώς εκτιμάται οτι σε κάθε περίπτωση η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει το Φθινόπωρο.

Διαβάστε πώς την βγάζει καθαρή από την υπόθεση Siemens ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.