Έλλη Στάη: Γιατί ζήτησε συγγνώμη από την Έλενα Ακρίτα. Τι φοβήθηκε

Γιατί ζήτησε συγγνώμη από την Έλενα Ακρίτα η Έλλη Στάη;

Μετά την εκτόξευση βαρύτατων κατηγοριών και χαρακτηρισμών του site της Έλλης Στάη «the toc» εναντίον της Έλενας Ακρίτα, η Έλλη Στάη αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τη δημοσιογράφο / συγγραφέα, προκειμένου να αποφύγει τη μεταφορά της υπόθεσης στα δικαστήρια.

Ήταν μία επίθεση του site κατά της Έλενας Ακρίτα που ξεκίνησε χωρίς αφορμή, αλλά πιθανότατα όχι και χωρίς αιτία.

Η Έλενα Ακρίτα, μέσω του δημοφιλέστατου λογαριασμού της στο facebook, είχε εκφράσει (και υποστηρίξει με πάθος) την αυτονόητη για κάθε ηθικό άνθρωπο άποψη, ότι δεν είναι δυνατόν επιχειρηματίες, που έχουν πλουτίσει από τις επιχειρήσεις τους, μία ωραία ημέρα να μαζεύουν τα πλούτη τους και να πηγαίνουν σε άλλη χώρα, εγκαταλείποντας στην τύχη τους τόσο την επιχείρηση από την οποία πλούτισαν, όσο και τους εργαζόμενους, από την δουλειά των οποίων πλούτισαν.

Η θέση της Έλενας Ακρίτα είχε εκφραστεί με αφορμή την περίπτωση Μαρινόπουλου, που 12.000 εργαζόμενοι έμειναν μετέωροι μετά την απόφαση της πλούσιας οικογένειας να φύγει στο εξωτερικό, κρίνοντας ασύμφορη την περαιτέρω ενασχόλησή της με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Στην πραγματικότητα, η Έλενα Ακρίτα επανέφερε στο δημόσιο διάλογο την πρόταση για αλλαγή του νόμου, ώστε οι επιχειρηματίες να είναι υπόλογοι με τις προσωπικές περιουσίες τους απέναντι στους εργαζόμενους και στους πιστωτές της επιχείρησής τους. Ήταν μία πρόταση που είχαν φέρει και 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ως τροπολογία στο πρόσφατο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά τελικά υποστηρίχθηκε μόνο από τους βουλευτές του ΚΚΕ, μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις επιχειρηματιών και «διεθνών επενδυτών».

Η επιχειρηματολογία εναντίον της πρότασης ήταν ότι «κανείς δεν θα άνοιγε πλέον Ανώνυμη Εταιρεία στην Ελλάδα, από τη στιγμή που θα διακινδύνευε την προσωπική του περιουσία». Πρόκειται βέβαια για διαστρέβλωση της πρότασης, αφού με την αλλαγή του νόμου, ο μέτοχος της Α.Ε. δεν θα κινδύνευε να χάσει το σπίτι που κληρονόμησε από τον παππού του, αλλά απλά θα έπρεπε να αποδείξει ότι δεν χρεοκόπησε δολίως την επιχείρησή του για να μη χρειαστεί να δαπανήσει μέρος από τα συσσωρευμένα κέρδη του για τη διατήρησή της σε περίοδο ύφεσης.

Οι επιθέσεις που δέχτηκε η Έλενα Ακρίτα ήταν αρχικά μεμονωμένες και ανοργάνωτες αλλά, όταν έγραψε στο λογαριασμό της ένα μήνυμα για την αυτοκτονία Μαμιδάκη, πήραν τη μορφή πολέμου. Το σχόλιο της ήταν απλό, ανθρώπινο και πολύ δύσκολα παρεξηγήσιμο για κάποιον που δεν θα έψαχνε αφορμή για να της επιτεθεί. Η Έλενα Ακρίτα έγραψε: «Γιατί υπάρχουν κι επιχειρηματίες με φιλότιμο. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

Στην αρχή ο Κώστας Μπογδάνος από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στη συνέχεια το site της Έλλης Στάη, πήραν αυτό το σχόλιο και το «τροποποίησαν» σε… προτροπή της Έλενας Ακρίτα προς τους επιχειρηματίες να αυτοκτονήσουν!

Ο Κώστας Μπογδάνος μίλησε για «διαδικτυακή καφρίλα εναντίον ενός ανθρώπου που έκανε το ατόπημα να είναι επιχειρηματίας» (χωρίς να αναγνώσει την ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα), ενώ το site της Έλλης Στάη προχώρησε ακόμα περισσότερο σε ανάρτηση ανώνυμου άρθρου με τίτλο «Οι εισαγγελείς της σαπουνόπερας», στο οποίο διαστρέβλωνε πλήρως το σχόλιο της Έλενας Ακρίτα.

Ιδού μερικά αποσπάσματα από το άρθρο του «the toc»:

The toc: «Πόσο ακόμη λαϊκισμό μπορούν να αντέξουν τα μάτια μας και τα αυτιά μας; Εκεί που πιστεύαμε ότι τα έχουμε δει όλα, ήρθε και το ανείπωτο: Προσκλητήριο αυτοκτονίας! Ή καλύτερα, απαίτηση για αυτοκτονίες. Γνωστή τηλε-σεναριογράφος (η Ελένα Ακρίτα) με αφορμή την τραγική αυτοχειρία του επιχειρηματία Κυριάκου Μαμιδάκη, αφού του απένειμε τα “εύσημα” (“αυτός είχε φιλότιμο…”), έθεσε το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας μπροστά στο δίλημμα: Αν έχετε “φιλότιμο” ακολουθήστε το παράδειγμα. Αλλιώς είστε “αφιλότιμοι”. Είναι απορίας άξιο πως και πόθεν η εν λόγω κυρία απέκτησε το δικαίωμα να αποφασίζει περί ζωής και θανάτου. Να βγάζει πορίσματα για μια μακάβρια υπόθεση και να προχωρεί στη συνέχεια και σε εκτελεστικές αποφάσεις… Η Έλενα Ακρίτα πολλές φορές δημόσια έχει απευθύνει “κατηγορώ”. Μάλιστα για την κρίση μπορεί να φταίνε πολλοί. Και επιχειρηματίες και πολιτικοί και δημοσιογράφοι και άλλοι. Αυτοί που προσέφεραν αφειδώς στους πολίτες τηλεσκουπίδια, σαπουνόπερες χαμηλής στάθμης, υποκουλτούρα, αυτοί που θησαύρισαν από το “όπιο του λαού” δεν έχουν καμιά ευθύνη; Γιατί η κρίση, εκτός από οικονομική, είναι και πολιτισμική. Να το πούμε αλλιώς: Κανένα καθρέφτη στο σπίτι σας δεν έχετε;»

Η… άβυσσος μεταξύ της θέσης που πραγματικά εξέφρασε η Έλενα Ακρίτα για τον Μαμιδάκη και αυτής που «ερμήνευσε» το site, ήταν ερεβώδης. Η δημοσιογράφος ζήτησε να πληροφορηθεί ποιος ήταν ο συντάκτης του κειμένου πριν κινηθεί νομικά εναντίον του αλλά, αντί απάντησης, εισέπραξε δεύτερο επιθετικό κείμενο, πλήρες ειρωνείας:

The Toc: «Είναι προφανές ότι βρήκαμε τον “αδύναμο κρίκο” της κ. Ακρίτα. Ενώ αυτή έχει το απόλυτο δικαίωμα να κρίνει, να επικρίνει και να κατακρίνει τον οποιονδήποτε, ενίοτε με σηκωμένο δάχτυλο και φρύδι, αυτή φαίνεται ότι δεν δέχεται καμιά κριτική. Και απειλεί με νόμιμες διαδικασίες. Στην περίπτωσή μας, όλα αυτά μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Ας κάνει ό,τι θέλει… Όσο για τα αιτήματα να της αποκαλύψουμε το όνομα του “λιβελογράφου”, της απαντάμε ότι σε “καταδοτικές” πρακτικές δεν συμπράττουμε. Το TOC είναι επώνυμο site και όλοι και όλες γνωριζόμαστε στην “αγορά”. Αν δεν γνωρίζει, ας ρωτήσει. Θα μάθει αμέσως. Αυτά, προς το παρόν…»

Παραθέτουμε την ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα που περιλαμβάνει και τη συγγνώμη που της ζήτησε η Έλλη Στάη:

Έλενα Ακρίτα: «Είναι ο γκεμπελισμός, ηλίθιε. Και για να μην ψάχνετε τον ορισμό στις Βικιπαίδειες, γκεμπελισμός είναι η άθλια κι εσκεμμένη παραπληροφόρηση του κοινού. Αυτό ακριβώς που αποπειραθήκατε να κάνετε. Ανεπιτυχώς. Αλλά – φευ – όλη αυτή η ‘τζάμπα μαγκιά’ συνθλίβεται μπρος στην απειλή της καταβολής έστω κι ενός ευρώ στα δικαστήρια. Γιατί σαφώς, σαφέστατα θα υποχρεούνταν να πληρώσουν οι ανευθυνουπεύθυνοι, ανώνυμοι γκεμπελίσκοι του the toc – όποιες ή όποιοι είναι, αδιάφορο. Τι πανικός, όμως. Τι πρεμούρα να φύγει από πάνω τους η ευθύνη των ανώνυμων λιβελογραφημάτων. Μόνο σε μαγκιά δεν παραπέμπει αυτή η στάση. Άλλωστε, η συγγνώμη, προϋποθέτει πρώτον, την αξιοπρέπεια και δεύτερον, την επί της ουσίας μαγκιά. Όχι την τζάμπα. Το the toc δημοσιεύει την συγγνώμη που, καθ’ υπαγόρευσιν, τους επιβλήθηκε από την δικηγόρο μου σε εξώδικη επιστολή:

Το The Toc διά της/του υπευθύνου ύλης/σύνταξης κ. Έλλης Στάη απολογείται για το εν λόγω σχόλιο προς την κα Έλενα Ακρίτα, αναγνωρίζοντας ότι ουδέν εκ των υπονοούμενων αρνητικών αξιολογήσεων και σχολίων που περιλαμβάνονται σε αυτό συντρέχουν στο πρόσωπό της. Αναγνωρίζουμε και απολογούμαστε για όλη την ταραχή και την ψυχική πίεση που προκαλέσαμε στην ίδια και στην οικογένειά της από τα παραπάνω σχόλια, και δεσμευόμαστε να αποφεύγουμε στο μέλλον κάθε παρόμοια ανάρτηση/σχόλιο σχετικά με το ποιόν και το ήθος της κας Ακρίτα ως καταξιωμένης επαγγελματία αλλά και ως κοινωνικού ανθρώπου, και δεσμευόμαστε να περιοριζόμαστε εφεξής σε καλόπιστη και γόνιμη κριτική για το έργο της και μόνον.”

Διαβάστε ποιες οι δύσκολες ώρες της Έλλης Στάη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι.